12 znakov, že sa pohovor neuberá správnym smerom: Ak si ich všimnete, pravdepodobne neuspejete

Všetci sme už pravdepodobne zažili neúspešný pohovor. Od prísnych personalistov až po trápne ticho a nervozitu je jednoduché pokaziť si to a stratiť svoju šancu na novú prácu. Niekedy však môže byť ťažké povedať, či pohovor prebehol dobre, alebo len priveľmi premýšľate o udalostiach toho osudného dňa – čo môže byť aj dôvodom, prečo čítate tento článok. Aby sme vás zbavili tápania, uviedli sme najzreteľnejšie znaky zlého pohovoru, takže môžete zahodiť pochybnosti presunúť sa k novým, lepším príležitostiam.

  1. Chýba očný kontakt
    Ak sa nepokúsite udržať s personalistom očný kontakt, pravdepodobne to nič dobré neznamená. Nielen sa takéto správanie považuje za drzé, ale tiež to vysiela správu, že vás nič nezaujíma a radšej by ste boli niekde inde. Na druhej strane, ak sa personalista na vás ani nepozrie, je to znak toho, že by radšej boli kdekoľvek inde, ako v danej miestnosti. Dôvodom môže byť skutočnosť, že už našli svojho ideálneho kandidáta a práve vedú váš pohovor zo zdvorilosti alebo preto, lebo majú pocit, že nie ste pre danú prácu najvhodnejší.
  2. Pohovor je predčasne ukončený
    Ak sa náborový pracovník náhle ponáhľa so svojimi otázkami a skráti váš pohovor, môže to byť jasný znak toho, že nechce strácať čas. Dobrý pohovor by mal zvyčajne trvať približne 20 minút, takže ak máte pocit, že ste vôbec nehovorili o žiadnej zo svojich predchádzajúcich skúseností, nepochybne ste zažili zle vykonaný pohovor.
    V ojedinelých prípadoch by to mohlo jednoducho znamenať, že anketár vie, že ste ten, kto je pre túto prácu vhodný v priebehu prvých piatich minút, a už necíti potrebu ďalej naťahovať.
  3. Personalista sa zvláštne tvári
    Ak niekto pred vami prekrúca oči, niečo nie je v poriadku. Okrem toho, že danú pozíciu pravdepodobne nedostanete, sa tiež nachádzate v toxickom pracovnom prostredí, ktoré by ste mali čo najskôr opustiť. Ak ste zažili, prekrúcanie očí, nevhodné chichotanie, alebo podobné správanie mali by ste predpokladať, že váš pohovor nedopadne práve najlepšie. Nemusíte sa však cítiť znechutene - naozaj by ste chceli pracovať so skupinou ľudí, ktorá sa vám bude posmievať? Samozrejme že nie.
  4. Anketár je rozptýlený a vyrušený
    Roztržitý anketár, ktorý venuje viac pozornosti svojim poznámkam alebo telefónu, ako vašim odpovediam, nie je nikdy dobrým signálom, najmä ak sa zdá byť znudený alebo nezaujatý. Táto reakcia môže byť spôsobená tým, že vaše odpovede sú príliš dlhé a poskytujete irelevantné informácie. Skvelý spôsob, ako sa pokúsiť zapojiť personalistu, je klásť vlastné otázky a prejavovať záujem o ich povinnosti a kariéru. Ak však všetko ostatné zlyhá, môžete rozhovor opísať ako zlý zážitok. Pravdepodobne by ste nechceli pracovať pre niekoho, kto je tak rozptýlený!
  5. Nie je tam žiadna chémia
    Znakom dobrého pohovoru je, keď viete, že ste zaujali personalistu a viete si predstaviť, že s nimi každý deň pracujete. Odchádzať môžete s dobrým pocitom.
    Ak však odchádzate s pohovor a inštinktívne pociťujete, že by to nefungovalo, nemali by ste to ignorovať. Štúdia publikovaná profesorom Albertom Mehrabianom v jeho knihe Silent Messages z roku 1970 potvrdzuje, že komunikácia je sprostredkovaná hlavne neverbálne, iba 7% tvoria vyslovené slová. Ak teda cítite, že ste si nerozumeli, znamená to, že táto pozícia nie je pre vás vhodná
  6. Personalista opustí miestnosť
    Pokiaľ nešiel kopírovať dokumenty, ktoré ste si so sebou priniesli, naozaj nie je v poriadku opustiť miestnosti v polovici rozhovoru. Je to jasné znamenie, že rozhovor sa nepodaril. Na druhej strane, ak ste mali telefonický rozhovor a boli ste prerušený bez vysvetlenia, môže to byť tiež náznak nesprávneho telefonického pohovoru. Nemali by ste sa spoľahnúť, že prácu získate a mali by ste pokračovať vyhľadávaní pracovných miest.
  7. Pýtali sa vás podivné otázky
    Väčšina pohovorov sa zvyčajne riadi podobnou štruktúrou. Osoba, ktorá vedie pohovor, väčšinou kladie množstvo bežných otázok. Ak sa však do mixu hodia náhodné mimotematické otázky, napríklad „ste párty zviera?“ Alebo „ako by ste sa zachovali, keby vás na pracovisku diskriminovali?“. Je to jasný znak toho, že anketár sa len pýta nevhodné otázky, ktoré vás majú odradiť. Ak žiadna z otázok nesúvisí s vašimi zručnosťami a znalosťami, môžete tento pohovor zapísať ako zlú skúsenosť.
  8. Nedostali ste o žiadne informácie o danej pozícii
    Pracovný pohovor sa začne zamestnávateľom, ktorý poskytne informácie o práci a spoločnosti, predtým ako sa ponorí do otázok. Ak sa tak nestane, zbystrite. Ak vás počas celého pohovoru personalista neinformuje o povinnostiach tejto práce, dá sa povedať, že dôvod je ten, že vám ju neplánujú ponúknuť.
  9. Nerozprávali ste sa o plate
    Keď pohovor prebehne dobre, personalista sa zvyčajne opýta, aký je váš očakávaný plat. Je to preto, že chcú zistiť, či sú vaše očakávania v súlade s tým, čo môžu ponúknuť, a uvidia, či budete ochotní rokovať, ak sú vaše nádeje príliš vysoké. Ak nepríde na rad žiadna zmienka o mzde, je to zvyčajne preto, že vám neplánovali ponúknuť pozíciu.
  10. Nepýtali ste sa žiadne otázky
    Ak sa na nič nespýtate môže sa zdať, že vás daná pozícia nezaujíma a nevyužili ste túto príležitosť aby ste zistili, či je táto pozícia pre vás vhodná.
    Aj keď bolo prebraté všetko, čo ste sa chceli počas pohovoru dozvedieť, mali by ste mať na konci pohovoru pripravených zopár vlastných otázok.
  11. Nerozprávali ste sa o ďalších krokoch
    Na konci pohovoru vám zvyčajne budú oznámené nasledujúce kroky, či už ide o druhý pohovor, test alebo deň, kedy by ste mali nastúpiť do práce. Ak vám nie je povedané, čo ďalej očakávať, môžete predpokladať, že sa nezúčastníte ďalšej fázy procesu. Ak chcete vedieť, kde stojíte, môžete položiť otázku sami, aby ste zistili, či máte nejakú šancu.
  12. Nepýtali sa na vaše zručnosti ani skúsenosti
    Ak chcete zistiť, či ste pre danú pozíciu vhodnou voľbou, dostanete otázky týkajúce sa zručností, napríklad „povedzte mi o prekážke, ktorej ste čelili“, aby ste zistili, ako by ste zvládli určité scenáre. Ak sa vás „zabudnú“ opýtať na zručnosti a skúsenosti súvisiace s prácou, s najväčšou pravdepodobnosťou vás do tejto práce nenajmú. Celkovým cieľom rozhovoru je pochopiť vašu pracovnú etiku a zručnosti a nakoniec zistiť, či budete vhodnou súčasťou tímu.

    Akú najzvláštnejšiu situáciu ste na pohovore zažili?
Viac o téme: Práca Zamestnanie Pohovor Úspech Povolanie Personalista
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, careersidekick.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy