Toto je najlepší tip na zvládnutie pohovoru, aký kedy dostanete

Ilustračné fotoIlustračné foto

Hovoriť s dospelými môže byť niekedy desivé – aj keď ste sami už dospelí. Toto platí hlavne v prípade, keď hovoríte s cudzími ľuďmi počas pohovoru. Aj keď ste hanblivý typ, ktorý má obavy z konverzovania s ľuďmi, ktorých vidí po prvýkrát, tento tip by vám mal dvihnúť sebavedomie, alebo vám aspoň pomôcť s nervozitou. Podelila sa oň jedna editorka portálu Business Insider.

Pamätám si, že keď som bola 19-ročná študentka, bola som pozvaná na pohovor do miestneho krízového centra. Bol to môj prvý osobný pohovor... a bol som riadne vystrašená.

Keď som pomyslela na pohovor, bola som znepokojená a vystresovaná. Pohovor som vnímala ako vysoko stresujúcu situáciu, v ktorej budem pod veľkým tlakom, a pri ktorej budem musieť na všetky otázky vedieť odpovedať. Obávala som sa toho, ako budem vyzerať a znieť – bála som sa, že poviem niečo zle.

O svojich obavách som sa zdôverila jednému z mojich profesorov. Povedala som mu o svojom strachu aj dôvody, pre ktoré som sa tohto stretnutia tak veľmi obávala.

To, čo mi povedal, navždy zmenilo spôsob, akým som premýšľala o pracovných pohovoroch.

Povedal: „Nikdy by ste nemali byť z pohovoru nervózna, pretože to nie je test. Je to obojsmerný rozhovor. Snažíte sa prísť na to, či tam chcete pracovať, a oni sa snažia prísť na to, či by ste sa im hodili do tímu. Ak by to tak nebolo, prečo by ste tam chceli pracovať?

Uvedomila som si, že má pravdu. Preverujem si ich rovnako, ako si preverujú oni mňa. Obe strany sa snažili zistiť, či som na toto miesto vhodným kandidátom. O tejto situácii som rozhodovala takmer rovnakým dielom ako personalista – a toto vedomie nesmierne posilnilo moju sebadôveru.

O niekoľko dní som mala pohovor v krízovom stredisku. Mala som na mysli radu môjho profesora a tú pozíciu som získala. V skutočnosti som si pripomenula jeho radu pred každým pohovorom, na ktorom som kedy bola, a pomohlo mi to získať niekoľko pre môj život dôležitých pracovných miest, vrátane toho súčasného.

Keď budete nabudúce nervózny, nezabudnite, že pohovor je dialóg - a malo by vám to pomôcť sa trochu uvoľniť.

Viac o téme: Peniaze Práca Zamestnanie Pohovor Zamestnanec Hľadanie Povolanie
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, BI

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy