Veci, ktoré by ste mali a nemali robiť počas online pohovoru

Zdroj: Gettty Images

Online pohovory sú v poslednej dobe čoraz populárnejšie. Ak si teda hľadáte novú prácu, je iba otázkou času kedy vás na takýto pohovor zavolajú. Možno ste z toho nervózny, ale tak ako pri akomkoľvek inom pracovnom pohovore, existujú spôsoby, ako reagovať prirodzene a sebavedomo. Aby sme vám pomohli zapôsobiť na personalistov a získať novú prácu, vytvorili sme zoznam vecí, ktoré by ste mali a nemali robiť pred a počas online pohovoru.

 

Urobte si prehlaď o spoločnosti

Pred každým pohovor si musíte urobiť domácu úlohu. Počas pohovoru sa vyhýbajte Google a svoj prieskum urobte vopred. Prečítajte si informácie o spoločnosti, preskúmajte pracovnú pozíciu a prípadne ľudí, ktorí s budú viesť pohovor. S týmito vedomosťami budete pripravení odpovedať na akékoľvek otázky a urobiť dojem.

Nájdite ideálne miesto

Keďže nemôžete mať pohovor v kancelárii, vyberte si vhodné prostredie, ktoré odráža profesionalitu. Umiestnite webovú kameru na upratané miesto s dostatočným osvetlením a prázdnym pozadím bez plagátov alebo iných predmetov - chcete, aby sa zamestnávateľ sústredil iba na vás.

Skontrolujte pripojenie k internetu

Na online pohovor určite budete potrebovať internet. Ušetrite si paniku  vyhnite as hanbe, ktorú by vám mohlo spôsobiť zlé pripojenie. Ak nemáte doma dostatočne silnú Wi-Fi, pripojte sa na modem káblom.

Otestujte svoje nástroje

Pokazený laptop, chybná webová kamera alebo nefunkčný mikrofón môžu tiež viesť k nepríjemnej situácii. Uistite sa, že platforma, ktorú používate (t. J. Skype alebo Zoom), funguje správne tak, že ju vopred otestujete; dobrý nápad je uskutočniť rýchly skúšobný hovor s priateľom. Mali by ste skontrolovať aj zvuk a mikrofón a vyskúšať webovú kameru.

Nacvičte si pohovor

Ak ste ešte nikdy online pohovor neabsolvovali, bolo by vhodné si ho nacvičiť. Pripravte sa na pohovor buď prostredníctvom skúšobného hovoru s priateľom, ktorý vám môže poskytnúť spätnú väzbu, alebo nahraním monológu, ktorý môžete zhodnotiť vy. Skúška posilní vaše sebavedomie a pripraví vás na skutočnú rozhovor. Vyskúšajte si bežné otázky, pozerajte sa na kameru a nie na seba a precvičte rôzne polohy a tóny hlasu.

Vhodne sa oblečte

To že sa neuvidíte osobne, neznamená, že môžete zanedbať svoj vzhľad. Či už sa pohovor koná v obývačke alebo v pracovni, obliecť sa musíte ako profesionál. Prispôsobte sa dress kódu danej spoločnosti. Nezabudnite sa tiež vhodne obliecť od pása dole - nechcete, aby váš potenciálny šéf videl spodok vášho pyžama.

Zostaňte profesionálni

Počas pohovoru z pohodlia vášho domova je ľahké sa cítiť ležérne. S rozhovorom však musíte zaobchádzať tak, ako by ste boli na pracovisku, a to udržiavaním profesionálneho tónu a postoja. To znamená, že sa treba vyhýbať používaniu slangu a hovorových výrazov.

Ukážte svoju osobnosť

Počas rozhovoru je rovnako dôležité nechať vašu osobnosť zažiariť. Komunikujte svoju charizmu cez obrazovku. Niektoré veci, ktoré treba mať na pamäti, sú úsmev a očný kontakt s náborovými pracovníkmi. Nebojte sa predviesť svoj humor (pri zachovaní profesionality). Zamestnávatelia chcú zamestnávať ľudí, ktorí sú kvalifikovaní a skúsení, ale zároveň sa s nimi dá vydržať v jednej miestnosti.

Pokúste sa byť pokojný, sebavedomý a aktívny. Je dôležité, aby ste svoje schopnosti a skúsenosti predali jasne a sebavedomo.

Ozvite sa

Písomne sa poďakujte za interview. Preukáže to, že ste odhodlaný a tiež pomôže vyniknúť medzi ostatnými kandidátmi.

Veci, ktoré by ste radšej nemali robiť:

  1. Meškať.
  2. Sedieť počas pohovoru na verejnom mieste. Napríklad v parku na lavičke.
  3. Mať hlúpe používateľské meno. Napríklad Zajačik69.
  4. Nastavovať kameru počas pohovoru.
  5. Byť nesústredený.
  6. Vypnúť kameru počas pohovoru. So svojim vzhľadom sa zmierte vopred.
  7. Nemať pripravené materiály. Životopis určite nehľadajte v počítači počas pohovoru.


     
Viac o téme: Práca Zamestnanie Pohovor Online Zamestnávateľ Povolanie
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, balancecareers
 
Staršie správy
Staršie správy