Počas krízy prišla o prácu, dnes radí ostatným: Týmto sa poistite a neostanete bez peňazí

Zdroj: Gettty Images

Dorie Clarková pôsobí ako marketingový stratég, koučka v oblasti komunikácie, na svojom konte má tiež viacero kníh, v ktorých sa venuje vedeniu ľudí a podnikaniu. V roku 2001, v čase ekonomických turbulencií, dostala v práci výpoveď a zostala šesť mesiacov bez práce. Rozhodla sa, že niečo také sa už v jej živote nesmie zopakovať a prevzala kontrolu nad tým, akým smerom sa bude uberať jej kariéra. Pozrite sa, čo ju obdobie nezamestnanosti naučilo a čo radí ostatným.

V roku 2001 pracovala Dorie ako politická novinárka, no z ničoho nič, bez akéhoľvek varovania, dostala výpoveď. To prinútilo ju, ale aj iných, ktorí v tom čase prišli o prácu, aby do seba investovala a uplatnila sa na trhu. Trvalo jej šesť mesiacov, kým si našla novú prácu na plný úväzok.

Vďaka tejto skúsenosti sa však Dorie naučila, že človek má vždy viac možností, než si myslí a čo je dôležité, má obrovskú schopnosť ovplyvnovať svoju kariéru. Tvrdí tiež, že človek si môže svoju prácu "poistiť" a pripraviť sa na prípadné horšie časy.

Vo svojej knihe hovorí o tom, aké dôležité je vytvoriť si viacero zdrojov príjmu, pretože ak aj jeden z nich znenazdania vypadne, človek môže využiť tie zvyšné. Priznáva, že to všetko chce čas a nedá sa to zrealizovať za jeden deň, no ak začnete už teraz, postupne sa prepracujete k vybudovaniu si väčšej istoty vo vašom pracovnom živote. Pripravíte sa na budúcnosť, nech už prinesie čokoľvek - pandémie, zmeny na pracovnom trhu či v ekonomike.

Ak sa aj vy chcete pripraviť na budúcnosť, môžu vám pomôcť tieto tri techniky, ktoré Dorie odporúča svojim klientom, ktorých koučuje.

1. Vytvorte si bočný príjem

Bočný príjem bude ďalší zdroj financií, ktoré môžete využiť, ak sa ocitnete v nepriaznivej situácii. Ak chcete ponúkať niečo, v čom len začínate, Dorie odporúča uskromniť sa a ponúkať svoje služby zadarmo. Ani vy nechcete byť niekoho pokusný králik, preto ak ste naozaj začiatočník, berte to ako spôsob získavania skúseností. Presne to urobila aj Dorie: začala ponúkať koučovanie bezplatne. Ľudia, s ktorými pracovala, jej "platili" recenziami, vďaka ktorým sa Dorie stávala čoraz známejšou a postupne si vybudovala meno. A potom si už za svoje služby nechala platiť.

Ak chcete ponúkať svoje služby, ktoré sú podobné tomu, čo robíte aj v zamestnaní (a váš zamestnávateľ proti tomu nenamieta), je na vás, koľko si za takúto prácu vypýtate. Mali by ste ale zohľadniť, ako veľmi pokročilý v tejto oblasti ste a aká je kvalita vašich služieb. Možnosťou je tiež začať s nižšou sadzbou, no ak sa osvedčíte a vaši klienti budú s vašou prácou spokojní, cenník môžete navýšiť.

2. Vytvorte priestor, kde zdieľate, čo viete

Či už ide o blog, podcast alebo Facebook - využite akýkoľvek dostupný kanál na budovanie svojej profesnej reputácie. Prostredníctvom neho môžete komunikovať so svojimi potenciálnymi klientmi, zamestnávateľmi či biznis partnermi. Samozrejme, vybudovať si takúto značku nie je jednoduché, bude to vyžadovať množstvo náročnej práce a úsilia, preto sa oplatí začať už teraz.

Ste zručný stolár, viete ušiť šaty alebo viete písať dobré texty? Dajte o tom ľuďom vedieť. Dnes sú žiadaní zruční ľudia, ktorí vedia odviesť kvalitnú prácu, ak ste to vy, ohláste sa vašim možným zákazníkom.

3. Otestujte si, za čo sú ľudia ochotní platiť

Hneď ako začnete uplatňovať svoje zručnosti na klientoch, odsledujte si, za čo sú ľudia ochotní platiť. Niekedy by ste ani nepovedali, koľko peňazí vedia ľudia minúť za konkrétny produkt alebo službu. Testujte si trh, vašich blízkych aj klientov a všetky poznatky a zistenia premeňte na váš zdroj príjmu.  

Je množstvo ľudí, ktorí sa živia ako kariérni kouči, ako freelanceri v oblasti grafického dizajnu či ilustrátorstva. Prečo by ste to raz nemohli byť aj vy? Obrovskou výhodou dnešnej doby je jednoduché prepojenie s celým svetom, takže vaši klienti môžu byť z rozličných krajín, čo sú ďalšie peniaze do vášho vrecka.

Ak sa pustíte do krokov spomínaných vyššie a budete na svojej kariére tvrdo pracovať, nemusíte sa obávať nepríjemnej budúcnosti - vy na ňu budete dobre pripravený.

Viac o téme: Rady Kríza Nezamestnaný Výpoveď
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy