Zúfate si, že ste bez práce? Každý nezamestnaný by mal vyskúšať týchto 5 tipov

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: Gettty Images

Hľadanie práce je náročný proces, nezamestnaným situáciu komplikuje aj obdobie pandémie. Spoločnosti ohlasujú nepriaznivé ekonomické výsledky, médiá informujú o prepúšťaní vo firmách a pribúdaní nezamestnaných. A hoci je momentálna situácia na trhu práce zložitá, neznamená to, že hľadanie práce je nereálne. Mnohé firmy aj v súčasnosti stále hľadajú nových zamestnancov a obsadzujú voľné pracovné miesta. Čo treba robiť, aby sa vám aj v tomto období podarilo nájsť si prácu? Pracovný portál Kariéra.sk odporúča týchto päť krokov.

  1. Nezúfajte, myslite pozitívne
    Dostali ste výpoveď? Alebo ste už bez práce dlhšie? Kľúčové je nevzdávať sa a vždy myslieť pozitívne. Situácia nie je jednoduchá, no zúfaním si nad ňou ničomu nepomôžete. Nehovorte si, že je ťažké nájsť si prácu, že vás aj tak nikto nebude chcieť zamestnať – práve naopak. Verte v seba a vo svoje schopnosti, nastavte sa optimisticky a pokúšajte šťastie, až kým sa vám nepodarí nájsť si zamestnanie.
  2. Vyšperkujte svoj životopis
    Máte ako nezamestnaný veľa voľného času? Urobte z toho svoju výhodu. Kedy naposledy ste sa pozreli do svojho životopisu? Že to už bolo veľmi dávno? Výborne, teraz nastal čas na jeho aktualizáciu a doplnenie. Dobre si pozrite vaše CV a zhodnoťte, aké sú jeho šance na úspech na súčasnom trhu práce. Myslite na to, že akýkoľvek jazyk, počítačová zručnosť, kurz alebo školenie sú len plusom, a preto svoj voľný čas využite na ich naučenie/získanie. Takto obohatíte svoj životopis a postúpite bližšie k získaniu novej práce.
  3. Využite všetky dostupné možnosti
    Spýtali ste sa vašich známych, či nevedia o voľnom pracovnom mieste? Pozreli ste si webové stránky a sociálne siete firiem, v ktorých by ste radi pracovali? Urobili ste dobre. Nezostaňte však len pri tom, rozhoďte svoje siete naširoko. Pomôcť vám v tom môže pracovný portál Kariéra.sk. Tu nájdete množstvo aktuálnych voľných pozícií, na ktoré môžete zaslať svoj životopis. Stačí uviesť, o akú prácu máte záujem, v akej lokalite by ste chceli pracovať a portál Kariéra.sk vám vyfiltrujte aktuálne voľné pracovné miesta. Ak viete, za aký plat by ste chceli pracovať, pri vyhľadávaní ponúk to určite uveďte. Portál Kariéra.sk je dobré pravidelne sledovať, aby ste nepremeškali zaujímavú pracovnú ponuku a mohli na ňu hneď zaslať svoj životopis.
  4. Nechajte sa upozorniť na voľné pracovné miesta
    Aby ste sa poistili, že vám už žiadna zaujímavá pracovná ponuka z portálu Kariéra.sk neujde, môžete si nastaviť šikovnú bezplatnú službu Agent. Ten vám na váš e-mail bude pravidelne zasielať upozornenia na voľné pracovné miesta z vašej lokality a z oblasti, v ktorej sa chcete uplatniť.
  5. Neustále na sebe pracujte
    Pri strate práce je dôležité neprestať na sebe pracovať. To, že ste momentálne nezamestnaný, je len dočasné. Ak sa vo vašom okolí zatiaľ nečrtá práca, akú by ste si predstavovali, skúste sa popozerať po voľných miestach aj v inom okrese. Možnosťou môže byť aj hľadanie v inom odbore či na inej pozícii – ak spĺňate potrebné nároky na uplatnenie sa v danej oblasti. Cestou tiež môže byť dobrovoľníctvo a zapájanie sa do rozličných projektov. Myslite na to, že toto všetko si budete môcť uviesť do vášho životopisu. Vaše CV tak personalistovi ukáže, že ste činorodý človek, ktorý na sebe neustále pracuje.
Viac o téme: Hľadanie práce
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Foto: Getty Images
 
Staršie správy
Staršie správy