Čo robiť, ak vás nikde nechcú zamestnať? Toto radil kariérny kouč

Zdroj: Getty Images

Chcete si vybudovať kariéru alebo vás zaujíma, čo prinesie na trh práce kroronakríza? Na všetky vaše otázky zodpovedal a k tomu pridal aj množstvo dobrých rád Ľubomír Dranga, kariérny kouč s viac ako 20-ročnými skúsenosťami. Viacerí ste si nechali poradiť, ako kariérne rásť, ako napísať naozaj dobrý životopis či ako zvýšiť vaše šance nájsť si novú prácu. Pozrite sa, aké otázky dnes od vás dostal kariérny kouč.

Trápi vás aktuálna situácia na trhu práce v súvislosti s pandémiou koronavírusu? Bojíte sa straty zamestnania alebo ste už o prácu prišli a hľadáte si novú? S týmto všetkým vám dnes pomohol skúsený kariérny kouč Ľubomír Dranga.

Ľubomír Dranga má praktické skúsenosti s výberom talentov na Slovensku i v zahraničí. Počas svojej kariéry vyhľadával pre svojich klientov kandidátov na vrcholové, ale aj na výkonné funkcie. Riadil náborové procesy pre mnohé nadnárodné spoločnosti. Svoje skúsenosti odovzdáva študentom v projekte Kariérne workshopy pre stredné a vysoké školy. V súčasnosti pôsobí v občianskom združení “múdry pes”, ktoré sa venuje individuálnemu kariérnemu poradenstvu a koučingu.

Čo robiť, ak vás Galéria fotiek (2)

Online rozhovor

2020-05-25 09:01:49 - otázka od Milan
Dobrý den, som doma na 60% mzdy, mám 59 rokov ,čo by ste mi doporučil?dakujem
Dobrý deň, v prípade, že tých 60% Vám vystačí na spokojný život, tak sa netreba stresovať. Ak to tak nie je, a chcete sa realizovať a mať väčší príjem, tak je čas zhodnotiť svoje schopnosti a začať si hľadať niečo iné. vek nerozhoduje. Schopnosti a chuť sú pre zamestnávateľa rozhodujúce.
2020-05-25 09:09:44 - otázka od Robo
Dobrý deň, chcel by som Vás poprosiť o radu, že kde stále robím chybu ohľadom hľadania si zamestnania, nakoľko som nie raz zo strany personálnych agentúr, resp. priamo na pohovoroch u potenciálneho zamestnávateľa počul stále a tú istú odpoveď, nemôžeme Vás doporučiť, nemôžeme Vás prijať vzhľadom na to, že máte vyššiu kvalifikáciu a odbornosti, ktoré sú požadované na uvedené pracovné miesto, častá odpoveď v reakciách v e-mailoch je v zmysle, že ďakujeme Vám za Váš záujem pracovať pre našu spoločnosť, avšak sme uprednostili iného uchádzača. Toto trvá stále a stále dookola. Neviem si s tým poradiť. Za Vašu odpoveď Vám vopred ďakujem.
Dobrý deň, prekvalifikovanosť je často problém. Zamestnávateľ sa obáva, že Vás tá práca nebude napĺňať. Treba to v motivačnom liste dobre vysvetliť, že aj keď ste viac kvalifikovaný, prečo chcete pracovať práve na tejto pozícii.
2020-05-25 09:13:30 - otázka od Michal
Dobrý deň, mám 54 rokov, v oblasti IT som pracoval ako Product, Projekt manažér, firma prepúšťala, tak som bez práce. Vidím pri hľadaní práce ihneď postoj... starý... aj keď mám skúsenosti, ovládam jazyky, PC, procesy... Ďakujem za tipy, rady. Michal
Dobrý deň, uchádzač o pozíciu si často svoj neúspech chce vysvetliť. Vek je jeden z dôvodov. V skutočnosti nie je to v drvivej väčšine o veku, ale o Vašom postoji k práci, k zmenám...
2020-05-25 09:16:19 - otázka od Milan Slovák
Dobrý deň. Mňa by zaujímalo prečo je na Slovensku neporovnateľne nižšia mzda ako za rovnakú prácu v západnej Európe. Čo môžme resp. musíme ako zamestnanci urobiť aby sa tieto rozdiely zotreli? Ďakujem.
Dobrý deň, tak toto je otázka pre politikov a ekonómov. Rozdiel zdá sa nie je v kvalite pracovnej sily, ale v ekonomických podmienkach a v histórii našej krajiny. Vyrovnanie našich miezd ale raz určite nastane...:-)
2020-05-25 09:21:20 - otázka od Miroslava
Som zamestnaná u svoj zamestnávateľa (súkromná sféra) už 23 rokov. Prešla som som tu 2 materskými a 1 maródkou 1/2 roka z vážnych zdravotných dvôvodov mojej dcéry. Prevažne som pracovala na objednávkach a dodávkach tovaru, fakturácii, ale potom po nástupe z maródky mi nejaké veci odobral, ale nové pridal bez jediného vysvetlenia.Postaví ma pred hotovú vec a zdvôdovní to, že "veď to nie je veľa". A hlavne nekominukuje ! O zvýšení platu ani chýru ani slychu. Ale pritom vie, že mi môže dať robiť čokoľvek lebo za tie roky už poznám chod firmy. Mladší kolegovia - chlapi !!! ktorí nastúpili v priebehu posledných dvoch rokov majú väčší plat za menej práce. Práca ma baví, ale jednanie zo strany vedenia a hlavne ohodnotenie nie! Konečne som sa rozhodla a podala som si žiadosť aj do iných zamestnaní. Neviem čo z toho bude, mám strach z pohovorov, naposledy som robila pohovor pred 23 rokmi. Ako nabrať sebavedomie a skúsiť šťastie niekde inde? A hlavne sa nebáť, že aj inde to pôjde. Je to všetko o zodpovednosti voči rodine, aby som nestratila stály príjem !
Dobrý deň, úplne chápem Vaše obavy, naozaj nie je to ľahké po takom čase ísť na trh práce. Ale v prípade, že s Vami zamestnávateľ nejedná korektne, pozrite sa samozrejme po niečom inom, bude to dobrá skúsenosť a možno aj nová práca. Berte to zatiaľ ako zbieranie skúsenosti. Rozhodnite sa až vtedy, keď si budete celkom istá, že to nové je lepšie. :-)
2020-05-25 09:25:44 - otázka od Erich Lepko
Zdravím, som momentálne nezamestnaný, mám 53 rokov, VŠ elektrotechnickú, vyštudovanú popri zamestnaní. Osvedčenie podľa par. 24 Vyhl. 50 /2009. Pri telefonickom kontakte s potenciálnym zamestnávateľom, resp. agentúrou sú nadšení, po obdržaní CV, ma odmietnu, resp. sa neozvú. Ďakujem za Váš čas a prajem Vám príjemný deň.
Dobrý deň, tak rozhodne v tom CV je problém. Zavolajte im a poproste ich, nech Vám úprimne povedia, čo ich odradilo.
2020-05-25 09:32:33 - otázka od Beata
Som bývalá uč. pre materskú školu, od 1.4. skrz koronu nezamestnaná, pretože som bola v skúšobnej lehote, chýbal ešte 1 mesiac. Mojim zamestnávateľom bola obec. V kraji, kde žijem, Trenčiansky, nie som schopná nájsť prácu v MŠ. Mám dojem a nielen ja, že tu sa môže podariť zamestnať len známym, alebo známy známych... Keďže to nie je môj prípad, chytá ma zúfalstvo, čo bude, keďže som 2 roky pred dôchodkom, rozmýšľam, že ak nechcem ísť do výrobnej linky na 3 smenku /to jediné sa ponúka/, musím požiadať o predčasný dôchodok. Prosím, poraďte. Ďakujem.
Dobrý deň, bohužiaľ stále, mimo súkromného sektoru, funguje aj takáto prax, kedy rozhoduje skôr známosť ako kvalita. Predčasný dôchodok môže byť pre mnohých riešenie, ale keď ešte chcete pracovať, tak bojujte. Na linku asi nie, ale hľadajte miesto v svojom odbore, od 1.4. ešte nie je tak ďaleko.
2020-05-25 09:37:49 - otázka od Pavol
Z druheho rocnika VS ma vyhodili, teraz som nezamestnany. Mam vystudovane gymnazium, spanielsko-anglicka kombinacia. Po akych pracovnych poziciach by som sa mal obzerat? Posielal som nejake zivotopisy, ale zatial bez odpovede. Dakujem za radu.
Dobrý deň, nemyslím si, že vo Vašom prípade je šťastným riešením posielanie životopisov do firiem. Musíte zvoliť inú formu -ísť tam osobne, dober sa zamyslieť, čo vlasne všetko ovládate a potrebujete prax. Takže teraz sa zamestnať aj keď za malú mzdu s cieľom získať prax. Alebo začnite podnikať.
2020-05-25 09:43:20 - otázka od Ľudmila
Dobrý deň, mám syna,ktorý je absolvent Strednej školy Obchodná Akadémia vôbec sa mu nedarí zamestnať sa vo svojom odbore, ako účtovník, ekonǒm... pozerám inzeráty všade požadujú prax bez praxe sa nezamestná. Kde má nadobudnúť požadovanú prax? Vie aj rýchlo písať na PC má s toho aj skúšku. Poraďte. Ďakujem.
Dobrý deň, na zamestanie treba myslieť už počas školy. Brigády a odborné praxe sú možnosťou ako si to potom pri hľadaní práce uľahčiť. Takže doporučoval by som teraz možno aj keď za minimálnu mzdu alebo zadarmo by mal niekde nastúpiť - nehľadať zamestnanie, ale stáž.
2020-05-25 09:48:08 - otázka od Mirian
Dobry den, pan Dranga, vedeli by ste nam citatelom spisat konkretne kroky, co robit, ak sme vo vyssom veku a zamestnavatelia sa nam vyhybaju? Respektive aby som bola uplne presna, nase vzdelanie, zrucnosti aj skusenosti im vyhovuju, ked vsak zistia nas vek, zahraju mrtveho chrobaka a uz sa viac neozvu. Naozaj je tato doba iba pre mladych? S uctou, Miriam
Dobrý deň, nie, táto doba je pre všetkých, ktorí sú schopní a ochotní sa prispôsobiť novým technológiam a postupom. Vek je rozhodne obmädzením pre fyzicky náročnú prácu. Zamestnávateľ potrebuje výkonného človeka, ktorý urobí dobre svoju prácu a podnikateľovi prinesie zisk. Vek tam nehrá úlohu. Flexibilita je rozhodujúca.
2020-05-25 09:53:15 - otázka od Peter
Dobry den, moze ma zamestnavatel nutit chodit do prace, aj ked pre nas nema zabezpecene vsetky hygienicke opatrenia ani potrebne rozostupy medzi ludmi? Dakuje, Peter
Dobrý deň, táto korona doba je pre všetkých niečím novým a nešťastným. Niektoré hygienické opatrenia dobre vyzerajú na papiery, ale v praxi sú často ťažko realizovateľné. Rozumiem tomu, že máte obavu. Ak je to neprekonateľné, dajte výpoveď.
2020-05-25 09:57:59 - otázka od Dominika
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať,čo robiť,keď si dlhšie neviem nájsť prácu? Mám poslaných X žiadostí , ale nikto sa mi neozíva. Ako zvýšiť šance na prijatie do nového zamestnania? Ďakujem pekne za odpoveď. Pekný deň prajem.
Dobrý deň, toto sa často stáva, že je poslaných veľa žadostí a žiadna odpoveď a potom strácate vieru v svoje schopností. To nie je dobré. zamestnávateľ nechce zamestnať zúfalca, ktorý posiela životopisy a nikto sa mu neozve. Doporučujem chvíľku sa zastaviť, prejsť s kariérnym poradcom živopis, stratégiu hľadania práce a sústrediť sa na menej firiem a vypracovať si vždy dobrý motivačný list.
2020-05-25 10:01:32 - otázka od Soňa
Dobrý deň prajem, chcem sa spýtať, že či sa dá nejako zamestnať v najbližších mesiacoch, po koronaviruse vo firmách ako sú IBM, Johnsons a iné podobné.. A ci budu tieto firmy hľadať ľudí aaj takých bez praxe, či vzdelaní ci podobne ako napr. Ci predavačka ma šancu sa zamestnať v takýchto firmách, ak áno, kde sa dajú nájsť kontakty, rada sa im ozvem a skúsim. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
Dobrý deň, nie, predavačka nemá veľkú šancu zamestnať sa v týchto firmách a tieto firmy si vyberajú ľudí, ktorí majú už nejakú prax, ovládajú jazyky...aj keď sú na Slovensku, tak tam pracujú ľudia z celého sveta.
2020-05-25 10:03:26 - otázka od Ing. Pavol Šurík
Dobrý den, som živnostník a od vzniku pandemie som doma a nemám žádný príjem .Obchodujem zo zahraničím ,dovažam tovar.Mám nárok na podporu?Ďakujem.Šurik
Dobrý deň, to je otázka na úrad práce. Ako živnostník nárok na podporu, ktorá bola schválena vládou máte.
2020-05-25 10:06:15 - otázka od Peter Stefanik
Chcem sa spytat, ze ako napisat zivotopis, ked som bol 13 rokov kvoli chorobe nezamestnany, aku strategiu zvolit pri hladani prace ak nemam prax a ako zaujat vyberovu komisiu, aby ma do prace prijali.
Dobrý deň, ak ste 13 rokov nerobil, tak musíte ukázať, že to je Vaša výhoda, lebo máte veľkú chuť sa ralizovať. To je stratégia. Prax získate tak, že niekto bude ochotný Vás zaúčať. Ak bude nedostatok ľudí na trhu, tak Vám aj budú za to platiť.
2020-05-25 10:12:34 - otázka od Zuzana Koperova
Aj pred koronousom si nemohla nájsť prácu a teraz to bude ťažšie.som krajčírka.
Dobrý deň, no mne to vychádza tak, že sa nebudú kupovať nové veci, ale sa opravia staré, takže krajčírka by mohla si otvoriť malú opravu odevov, tých je zúfalo málo, čo vy na to? a po korone si všetci budú tie šaty a nohavice upravovať...:-)
2020-05-25 10:15:19 - otázka od Anna
Byvam v menšom okresnom meste na Gemeri panuje tu pri hladani prace uplatňuje uplatkarstvo znamosti a či v meste niečo znamenáte. Som učtovnicka 8 rokov nepracujem mam ČID 45%. Bavi ma uctovnictvo ale potrebujem kurz repass bavi ma praca s kozmetikou domace zvierata a pisanie. Na pohovoroh som neuspesna a myslim že pracu v meste nezoženiem. Neviem ani podnikat kvoli exekucii. Chcela by som odist do ineho mesta za pracou aj osobne. Čo mi poradite? Dakujem.
Dobrý deň, každá zmena niečo stojí. Treba zobrať kalkulačku a spočítať to. Tá exekúcia je nepríjemná. Ale nikdy nie je neskoro na zmenu. Viac si v živote vyčítamé veci, ktoré sme neurobili...:-)
2020-05-25 10:18:24 - otázka od Anna
U nas v praci znizovali mzdy s cim som suhlasila, ale nevyhovuje mi to. Rovnako su na tom aj kolegovia hnevaju sa na firmu ze nam sice ubrali platy ale robotu nechali rovnaku. ako mam pracovat v taktom prostredi? Nemyslite si, ze bude lepsie, ak si pokusim najst nieco nove a mozno aj s o nieco vyssim platom? Dakujem Anka
Dobrý deň, chápem Vás, to znižovanie platov a príjmov je nepríjemná vec.Asi Vás to "nakoplo" k tomu, aby ste hľadali iného zamestnávateľa. Možno je to len také dočasné, emočné. Dajte tomu ešte chvíľu čas a spočítajte si plusy a mínusy terajšieho zamestnávateľa.
2020-05-25 10:25:44 - otázka od Tomas Zahorsky
Dobry den. Prepacte ze rusim. Prosim o nasledovnu radu. Venujem sa testovaniu softveru uz viac ako 10 rokov. Dlho si hladam pracu v tejto oblasti popri praci na vedlajsi pracovný pomer formou homeofficu. Ale stake narazam na probkem ze chcu aby som oracoval na fulltime v mieste sidla spolocnisti. Neviete mi prosim poradit ?Dakujem pekne. Prajem pekny den.
Dobrý deň, ak bude nedostatok softvérových testerov, tak budú firmy hľadať ľudí aj mimo svoju spoločnosť. Či to bude toto obdobie, to nie som si istý....
2020-05-25 10:29:08 - otázka od Beata
Má význam reagovať na inzerát, ak zamestnávateľ udáva v inzercii, že úspešného kandidáta čaká mladý kolektív a ja som v preddôchodkovom veku? Zo životopisu som radšej vypustila dátum narodenia a pretože vyzerám pomerne dobre, pripájam foto. Je to tak správne?
Dobrý deň, v prípade, že chcete pracovať v mladom kolektíve, tak je to super, nie? :-) Dátum narodenia sa z tej praxe dá vyčítať, to ste si veľmi nepomohli, ale keď vyzeráte dobre, tak fotku by som tam rozhodne dal. :-)
2020-05-25 10:32:40 - otázka od Lubo
Pan Dranga, co podla vas ma byt napisane v zivotopise, aby si ho personalista vsimol a nezahodil ho? Neviem ci mam dobry zivotopis, preto by som vam bol vdacny za presne rady. Lubo
Dobrý deň, každý tam má niečo iné napísané, ale platí to, že musí byť pre personalistu zaujímavý, aby si ho všimol. Ako to urobiť, je troška na dlhšie. Toto Vám ale poradí kariérny poradca. Treba ho kontaktovať...:-)
2020-05-25 10:38:51 - otázka od Katarina Bucinova
Som po 50 a nedarí sa mi držať krok s mladšími a priebojnejsimi, terajší zamestnávateľ ma prepustil v rámci skúšobnej doby, nedosiahla som požadovany výkon. Mam vysokoškolské vzdelanie v odbore Ekológia a absolvovala som rôzne kurzy. Naposledy kurz sprievodca v cestovnom ruchu, uvažujem aj o založení živnosti, viete mi niečo odporučiť?
Dobrý deň, živnosť nie je riešením. Živnosť je len forma. Riešením je mať dobrý podnikateľský projekt. Možno na začiatok stačí myšlienka.
2020-05-25 10:43:49 - otázka od Adam
Chcel by som sa spýtať, čo mám robiť aby ma niekde zamestnali, mám 21 rokov chuť pracovať, rad sa učím nové veci a veľmi rýchlo. Mam prax ako skladník aj ako pomocná sila v kuchyni, chodím len po pohovoroch a stále nič
Dobrý deň, niekde bude chyba. Pýtajte si spätnú väzbu od firiem, kde Vás nezobrali. Poproste ich, nech Vám napíšu alebo povedia, prečo Vás nezobrali. Je to najľahšia cesta ako neurobiť tú istú chybu a na ďalšom pohovore už byť úspešný.
2020-05-25 10:49:22 - otázka od Marcela
Dobrý deň. Kvôli koronakríze som dostala výpoveď a od 1.7. sa budem evidovať na úrade práce. Som VŠ vzdelaná, mám rôzne pracovné skúsenosti. Nechcú ma zamestnať lebo väčšinou presahujem ich očakávania. Ja by som pritom kľudne pracovala aj za minimálnu mzdu ale nechcú mi to veriť. Mám totiž už 3 roky rakovinu a invalidný dôchodok len vo výške 170eur,z čoho sa logicky žiť nedá. Preto mi stačí aj minimálna mzda, lebo keď pridám k tomu dôchodok tak je to pre mňa dostačujúce. Lenže napriek mojim kvalitám si neviem momentálne nič nájsť. Keď som k zamestnávateľom úprimná tak si vyberú iného a keď chorobu zatajím tak ma zase prepustia. Je to ako začarovaný kruh.
Dobrý deň, nie, klamať na pohovore netreba. Ak Vám nechcú veriť, že budete robiť aj za minimálnu mzdu, tak treba sa nad tým zamyslieť a zmeniť to. Musíte im to povedať tak, aby Vám verili, že to myslíte vážne.
2020-05-25 11:04:09 - otázka od Ján
Dobrý deň pán Dranga, po cca 25 rokoch práce so skúsenosťami a praxou na rôznych pozíciách od údržby až po prevádzku v oblasti energetiky, som prvý krát zostal bez práce z dôvodu organizačnej zmeny u zamestnávateľa. Je to pre mňa "značný šok", som už piaty mesiac doma, intenzívne si denne hľadám budúce zamestnanie cez pracovné portály zasielaním CV a motivačného listu, alebo aj osobne u firiem. No zatiaľ bez úspechu, niektorí neodpovedia vôbec, iní ak sa ozvú, tak že majú momentálne plný stav. Uvažujem nad tým, či mám správne spracovaný motivačný list a samotný CV, resp. kde a na koho by som sa mohol obrátiť, kto by mi vedel poradiť, pozrieť sa na to ,či je to spracované správne a ako by som mal ďalej postupovať, aby som bol úspešný? Nechcem zostať dlho doma bez práce, mám taktiež rodinu a dve deti t.č. na VŠ, takže sa samozrejme musím o ne postarať. Neviem, no možno pri hľadaní si zamestnania robím niekde chybu, nepostupujem správne. Ďakujem veľmi pekne za Vašu radu.
Dobrý deň, rozumiem Vám, teraz treba prejsť motivačný list, životopis a nastaviť stratégiu hľadania práce. Dobre je si k tomu prizvať kariérneho poradcu a spolu s ním si to upraviť. Na stránke múdry pes nájdete kontakt a vieme Vám pomôcť aj my.
2020-05-25 11:09:25 - otázka od Tomas
Celý život som podnikal ale väčšie veci aj zo zamestnancami , vcelku úspešne Teraz ale pociťujem potrebu väčšieho sociálneho kontaktu ,byť zamestnaný , v nejakej väčšej spoločnosti , mať kolegov nie len podriadených No zamestnávatelia sa asi bola človeka čo celý život podnikal , čo s tým Hľadám si nejaký manažérsky post , najlepšie stredný manažment
Dobrý deň, no prechod z podnikateľa na zamestnanca nie je vždy jednoduchý a zamestnávatelia majú z toho obavu, ale na druhej strane, sú to skvelé skúsenosti, ktoré veľmi ocenia. Ak to dobre vysvetlíte, mohlo by to fungovať. Pri svojom motivačnom liste sa sústreďte na tento bod.
Viac o téme: Poradňa Kariérne poradenstvo
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Foto: Getty Images

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy