10 povolaní, o ktorých pred 30 rokmi nikto ani netušil a dnes si nimi ľudia bežne zarábajú

Zdroj: Gettty Images

Pred 30 rokmi by ste si existenciu niektorých pracovných pozícií, dnes už celkom bežných, nevedeli predstaviť. Mnohé z nich majú prepojenie s prudkým rozvojom technológií a obzvlášť so vznikom internetu. Bez neho by totiž väčšina z pracovných miest uvedených v tomto článku nikdy nevznikla. Pozrite sa, ktoré povolania by ľuďom pred 30 rokmi nedávali zmysel, no dnes si nimi ľudia bežne zarábajú na živobytie.

 

 

  1. Zumba inštruktor
    Popularita zumby raketovo odštartovala v minulých rokoch. Aby ste sa stali inštruktorom zumby a mohli si tým zarábať, musíte získať certifikát. Až s touto kvalifikáciou si môžete začať hľadať prácu v posilňovni či fitness štúdiách.
  2. SEO špecialista
    Že neviete, čo je to SEO? Ide o skratku anglického Search Engine Optimization, čo sa do slovenčiny prekladá ako optimalizácia pre vyhľadávače. Úlohou SEO špecialistu je zabezpečiť, aby bola spoločnosť či jej kampaň ľahko nájdená a pri vyhľadávaní bola umiestnená na prvých miestach.
  3. Výživový poradca
    Veľa ľudí sa dnes snaží jesť správne a zdravo – aj preto sa často obracajú na výživových poradcov. Tí pripravujú špeciálne stravovacie plány a fungujú aj ako koučy a mentori v oblasti výživy.
  4. Vývojár aplikácií
    Vývoj v oblasti technológií priniesol aplikácie – programy pre užívateľov, ktoré sa stali dnes skutočne výnosným biznisom. Známa americká technologická spoločnosť Apple uviedla, že tržby z App Store (ich obchodu s aplikáciami) dosiahli v roku 2015 tržby 20 miliárd dolárov! Aplikácie sa tešia veľkej popularite, pozrite sa len do svojho mobilného telefónu či smartfónu, koľko ich máte stiahnutých. Aplikácie majú veľký potenciál, čo ponúka skvelú príležitosť pre programátorov a vývojárov.
  5. Web analytik
    Viete, že webové stránky vznikli až v roku 1991? Nemožno sa preto čudovať, že aj povolanie web analytik patrí medzi tie novšie. Čo je ich úlohou? Sú zodpovední za analýzu dát z webových stránok, aby na základe toho zistili, čo sa môže zlepšiť a ak objavia nejaké chyby, odstránia ich.
  6. Bloger/vloger
    Najmä v posledných rokoch sme mohli vidieť výrazný nárast počtu blogerov. Na internete nájdeme množstvo blogov na rôzne témy – móda, varenie, pečenie, cvičenie, či rodičovské blogy. Nie každému sa so svojím blogom podarí uspieť, z niektorých blogerov sa však stali profesionáli a začali si vďaka tomu zarábať. V súčasnosti sú tiež veľkým trendom vlogeri – teda tí, ktorí pravidelne nakrúcajú a zverejňujú videá so svojimi príspevkami. Mnohí mladí ľudia sa tak stali populárnymi a vďaka tomu zarábajú slušné peniaze.
  7. Social media manažér
    Vznik Facebooku, Twitteru či Linkedu nám nepriniesol len nové možnosti komunikácie, dal tým tiež prácu tisíckam ľudí. Pre spoločnosti či podnikateľov sú sociálne siete veľmi dôležité, sú preto ochotní platiť si špecialistov, ktorí zabezpečia ich správu.    
  8. Analytik rizík informačnej bezpečnosti
    Informačná bezpečnosť sa stáva čoraz viac dôležitejšou. V poslednom období totiž často počúvame o rôznych útokoch hackerov, ktorí „kradnú“ cenné údaje. Nie je preto divu, že na to, aby sa týmto aktivitám zabránilo, vznikla táto pozícia. Úlohou tohto človeka je odhaľovať potenciálne riziká a predchádzať tomu, aby sa citlivé informácie dostali do nesprávnych rúk.
  9. UX dizajnér
    Alebo inými slovami dizajnér užívateľského zážitku (z anglického User Experience Designer). Úlohou UX dizajnéra je zabezpečiť, aby užívateľ - či už webovej stránky, fyzického produktu alebo napríklad aplikácie, mal zážitok, aby sa mu s nimi dobre pracovalo, rýchlo našiel to, čo potreboval alebo ich rád používal. Táto pozícia je kľúčová predovšetkým pri online nakupovaní, napríklad v e-shopoch, keďže predávajúci chce, aby sa zákazník na jeho stránke vyznal a zároveň vedel jednoducho a rýchlo spraviť objednávku. A o to sa má postarať práve UX dizajnér.
  10. Operátor dronov
    Táto pozícia je relatívne celkom nová, rozšírená je predovšetkým v zahraničí. Drony, malé bezpilotné lietadlá, totiž začali s obľubou využívať v niektorých krajinách policajné zložky, ale veľmi populárne je ich použitie vo filmovom priemysle. To spôsobilo, že sa na ich ovládanie vyvinula špeciálna pozícia a stalo sa z nej normálne zamestnanie, ktoré pravdepodobne bude mať budúcnosť. Vedeli ste, že napríklad aj Amazon sa chystá používať drony na doručovanie svojich zásielok?
Viac o téme: Práca Novodobé povolania Nezvyčané povolania
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: undercoverrecruiter.com; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy