8 rád, ako si nájsť super prácu aj po päťdesiatke: Zarábajte viac aj v pokročilom veku

žena pracuje za počítačomžena pracuje za počítačom Zdroj: pixabay

Hľadáte si novú prácu, alebo zvažujete vo svojom živote kariérnu zmenu? V tom prípade ste prišli na to správne miesto. Tráviť roky života prácou, ktorá vás nebaví, pre obavy z neustále sa meniaceho trhu práce je veľmi náročné. No ak budete mať dostatok energie, vhodné zručnosti a chuť niečo zmeniť, určite si nájdete novú prácu, ktorá vás bude baviť. Pracovný portál Kariéra.sk pre vás pripravil 8 tipov, ktoré vám zaručene pomôžu.

 

Socializujte sa

Jednou z výhod pri hľadaní práce v zrelšom veku je, že s veľkou pravdepodobnosťou už máte mnoho známych a priateľov. Práve na týchto ľudí sa musíte spoľahnúť, ak si chcete urýchlene nájsť nové zamestnanie. Zamyslite sa nad bývalými šéfmi, spolupracovníkmi, kolegami a priateľmi. Kto pracuje v odvetví, v ktorom sa snažíte nájsť prácu? Kto má tie správne kontakty?

Vráťte sa k tomu, čo vás baví

Vaša 50-tka je vhodná na prehodnotenie vašich vášní alebo zručností, ktoré ste v minulosti z akéhokoľvek dôvodu odložili. Je nejaký koníček, ktorý ste zanedbali, pretože ste už nemali voľný čas? Mali ste v pláne študovať cudzí jazyk alebo rozvíjať obchodné zručnosti, ale nikdy ste sa k tomu nedostali? Rozhodnite sa vrátiť k niečomu, čo pre vás bolo dôležité a rozvinúť to v niečo, čo môžete použiť v novom zamestnaní.

Starajte sa o svoj vzhľad

Či sa nám to páči alebo nie, z veľkej časti nás ľudia posudzujú podľa vzhľadu. Aj keď fotografia ako taká nie je nutnosťou, dobrá fotografia v životopise dokáže zmeniť ako vás personalisti vnímajú. Skúste tiež obnoviť svoj pracovný šatník. Takáto investícia sa môže niekoľkonásobne vrátiť.

Naučte sa niečo nové

Získali ste sa počas svojej kariéry mnoho skúseností, ale máte stále pocit, že v niečom zaostávate? Práve teraz je ten správny čas, aby ste sa naučili niečo nové. Nedostatok zručností je často prekážkou pre tých, ktorí si hľadajú nové zamestnanie. Zúčastnite sa teda školení, sledujte online semináre alebo čítajte náučné knihy, aby ste mali neustále prehlaď.

Prispôsobte svoj životopis

Eliminujte dátumy, ktoré môžu pri vašom životopise umožniť vekovú diskrimináciu. Znížte tiež počet predchádzajúcich pozícií, ktoré vo svojom životopise uvádzate, aby vás zamestnávatelia nevylúčili kvôli veku alebo neoznačili za „príliš skúsených“ alebo „nadmerne kvalifikovaných“ zamestnancov. Myslite tiež na to, aby váš životopis vyzeral profesionálne. Ak si chcete upraviť CV, pomôžu vám tieto rady.

Prezentujte svoj vek ako výhodu

Nezabudnite zdôrazniť, akým prínosom váš vek a skúsenosti sú. Ukážte, čo všetko prinesú vášmu zamestnávateľovi. Môžete to urobiť pomocou sprievodného listu alebo vašimi odpoveďami na pracovnom pohovore. Ukážte, že môžete niečo naučiť ostatných ľudí, prispievať do tímu a byť pozitívnym vplyvom.

Hláste sa do tých správnych spoločností

Nestrácajte čas posielaním prihlášok do firiem o ktorých viete iba málo. Uistite sa, že ste si nazhromaždili dostatok informácií a zameriavajte sa na spoločnosti, ktoré prijímajú do svojich radov nových zamestnancov s vyšším vekovým priemerom.

Vyhýbajte sa negativite

Sťažovať sa a myslieť negatívne je niekedy veľmi jednoduché, no málokedy sa to vypláca. Zostávajte preto pozitívny, ukážte zamestnávateľom, že ste optimistický a veríte v hodnoty, ktoré prinesiete. Práve tak budete mať tú najlepšiu šancu pri hľadaní novej práce.

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Zdroj: Monster, Foto: pixabay

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy