Bez práce pred Vianocami? Týchto 5 vecí urobte, aby ste sa cez sviatky nezbláznili

Zdroj: Getty Images

Vianočné sviatky nie sú vždy len o nakupovaní darčekov pre svojich blízkych, tešenia sa na voľno či dokončovanie posledných projektov v práci. Občas sa stane, že práve tesne pred sviatkami si človeka zavolá šéf do kancelárie a oznámi mu, že s ním už v zamestnaní ďalej neráta. Dostať výpoveď je nepríjemné, situácia je o to horšia, ak sa blížia sviatky. Len málokto si dokáže užiť sviatky radosti a pokoja, ak ho bude zožierať pocit, že najbližšie mesiace nemôže rátať s príjmom, na ktorý bol zvyknutý.

Čo robiť, ak vás prepustia pred sviatkami a ako túto nepríjemnú situáciu zvládnuť? Poradíme vám. 

  1. Neodkladajte hľadanie práce
    Hoci december nie je ideálnym mesiacom na hľadanie práce, neznamená to, že sa v tomto období práca nájsť nedá. Sledujte aktuálne voľné pracovné miesta, posielajte životopisy, skúšajte šťastie. Ak aj nedostanete odpoveď, je možné, že sa vám personalisti ozvú v novom roku. Vy sa však budete môcť cítiť dobre, pretože ste nezaháľali a využili všetky zostávajúce pracovné dni naplno. Okrem toho tiež môžete na sebe pracovať - začnite sa vzdelávať, študovať si nové veci, naberajte nové vedomosti, prihláste sa od nového roka na kurz, ktorý vám obohatí životopis.
  2. Aktualizujte si životopis
    Kedy naposledy ste sa pozreli na svoj životopis? Ak ste boli vo vašej bývalej práci dlhé roky, pravdepodobne ste na vaše CV aj zabudli. Zaslúži si pritom aktualizovať a doplniť najnovšie informácie z vášho pracovného života. Čas, ktorý teraz máte, využite na to, aby ste si pripravili kvalitný životopis, pohrajte sa aj s jeho grafickou úpravou. S nachystaným vyšperkovaným CV budete môcť reagovať na zaujímavé pracovné ponuky rýchlejšie.
  3. Pripravte si náčrt motivačného listu
    Každý motivačný list by mal byť pripravovaný vždy na konkrétnu pracovnú pozíciu. Nestačí mať univerzálny motivačný list a ten posielať na všetky ponuky. Pomôcť si však môžete, ak si pripravíte aspoň náčrt motivačného listu. To, čo sa v ňom meniť nebude, je opis vašich vlastností a zručností. Tie potom rozvijete v súvislosti s pozíciou, na ktorú sa budete hlásiť. Pripravte si teda teraz, keď máte čas, osnovu motivačného listu, ktorý potom len doplníte a pripravíte "na mieru" k ponuke, na ktorú sa budete hlásiť.
  4. Neprepadnite zúfalstvu a smútku
    Hoci situácia nie je taká, ako by ste si želali, hlavne neprepadnite smútku a zúfalstvu. Berte to tak, že sa vám otvoria nové dvere s novým začiatkom. Samozrejme, na istú dobu stratíte doterajší komfort, ale onedlho sa to môže zmeniť. Snažte sa za každú cenu myslieť pozitívne a verte si, že sa vám podarí nájsť si novú a dobrú prácu čo najrýchlejšie.
  5. Užite si voľno
    Počas Vianoc si môžete oddýchnuť, najmä ak ste boli zamestnaný dlhé roky. Berte výpoveď ako neplánovaný sabatikal - pracovnú prestávku,  počas ktorej si vyčistíte hlavu a naberiete novú energiu. Možno teraz vidíte vaše najbližšie mesiace len čierne, no práve Vianoce by vám mohli pomôcť na nepriaznivú situáciu aspoň na chvíľu zabudnúť a po nich sa pustiť s nasadením do hľadania nového zamestnania.
Viac o téme: Výpoveď pred vianocami
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy