Využite psychológiu úspechu: 6 trikov pre efektívne hľadanie práce

Chcete zvýšiť vaše šance pri hľadaní práce? Osvojte si užitočné psychologické triky, ktorými môžete pozitívne ovplyvniť výsledok vašej snahy. Existuje niekoľko rád a tipov, ktoré sa oplatí využiť - viete napríklad, v ktorý deň máte najvyššie šance, že získate prácu? Viete, ako by ste sa mali usadiť na stoličke? Že nie? Všetko vám prezradíme.

 

 

 

 

Naplánujte si pohovor na správny deň

Využite psychológiu úspechu: 6 Galéria fotiek (6)

Odborníci odporúčajú vyhýbať sa pondelku a piatku. Prečo? V pondelok sa personalista rozbieha, má veľa povinností pred sebou a ak si s ním dohodnete pohovor na tento deň, môže byť roztržitý a nemusí vám venovať stopercentnú pozornosť. Ideálny deň na pohovor je utorok (čo sa týka času, naplánujte si ho najlepšie v čase medzi desiatou ráno a treťou poobede). Personalista je už v utorok a v strede týždňa v správnom pracovnom nasadení, naplánoval si úlohy na celý týždeň a tak bude na stretnutí s vami v lepšej a spokojnejšej nálade. Piatkový termín nie je vhodný preto, lebo ku koncu týždňa už môže byť personalista unavený, a tak môže pohovor s vami rýchlo odbiť a prehliadnuť váš potenciál. 

 

Myslite na to, čo hovorí váš výraz tváre

Využite psychológiu úspechu: 6 Galéria fotiek (6)

Trojuholník, ktorý vidíte na fotografiách ženy hore, znázorňuje časť, na ktorú sa človek pri rozhovore s vami upriamuje -  teda na oči, nos a pery. Na pohovore sa preto snažte pôsobiť milo, majte na tvári jemný úsmev, nemračte sa. Chcete predsa u personalistu vzbudiť sympatie.

 

Myslite na to, čo vyjadruje vaše oblečenie

Využite psychológiu úspechu: 6 Galéria fotiek (6)

Na pohovor voľte správnu farbu oblečenia. Vyhýbajte sa krikľavým a neónovým farbám. Odborníci tvrdia, že ak prídete na pohovor v modrom alebo hnedom oblečení, budete pôsobiť seriózne.
Vedeli ste, že o  úspechu dám môže rozhodnúť aj to, či nosia pančuchy? Na pohovor a dôležité udalosti by ženy vždy mali nosiť pančuchy, nemali by prísť s holými nohami.
Čo sa týka podpätkov, údajne aj tie vedia prispieť k tomu, či si vyjednáte vyšší plat. Platí vraj, že vyšší ľudia zarábajú viac než nízki ľudia.

 

Ukážte sa v dobrom svetle už pred pohovorom

Využite psychológiu úspechu: 6 Galéria fotiek (6)

Aj to, čo robíte pri čakaní na pohovor, vám môže pomôcť. Čítate si knihu? Skvelé. Ukazujete, že chcete mať prehľad, že ste kultúrny človek (to platí, samozrejme, ak čítate kvalitnú literatúru).  Personalisti tvrdia, že ak vidia uchádzača čakať na pohovor s mobilom na uchu, hlasno telefonujúcim, nepridá mu to plusové body. Myslite na to - veď nikdy neviete, kedy sa pri vás personalista zjaví, aby vás privítal.

 

Naučte sa správne počúvať

Využite psychológiu úspechu: 6 Galéria fotiek (6)

Každý človek má rád, ak ho druhá strana počúva aktívne a so záujmom. Psychológovia odporúčajú pri dôležitých strenutiach uplatniť techniku nazývanú reflektívne počúvanie. Táto stratégia spočíva v troch krokoch: opakujte, súhlaste, pridajte. Nestačí človeku len mlčky prikývnuť, ukážte mu, že ste informáciu pochopili. Na pohovore ukazujte, že vás zaujíma to, čo personalista hovorí. Snažte sa nájsť spoločnú tému, na ktorej sa zhodnete. Potom sa vám bude diskusia ľahšie rozvíjať.

 

Neprežeňte to s úsmevom

Využite psychológiu úspechu: 6 Galéria fotiek (6)

Preženiete to s úsmevom? Môžete sa pripraviť o šancu získať prácu. Na pohovore je vhodnejšie, ak volíte jemný úsmev. Ak sa prehnane usmievate, môžete o sebe vytvoriť dojem, že nie ste seriózna osoba.

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 6
Viac o téme: Triky Pohovor Príprava na pohovor
  • Autor: © Zoznam/ext
  • Zdroj: Zdroj: brightsidse; Foto: brightside

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy