4 otázky, ktoré sa na pohovore nesmiete spýtať: Inak môžete na novú prácu zabudnúť

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Určite ste sa aj vy ocitli na pracovnom pohovore alebo sa prípadne na nejaký chystáte. Viete, ako sa správne pripraviť na pohovor? Existuje vôbec návod, ako sa naň dokonale pripraviť? Niekedy stačí nepýtať sa zbytočné a hlúpe otázky. Viete, ktoré to sú? Máme pre vás niekoľko príkladov. Pozrite si 4 typy otázok, ktorým je na pohovore sa lepšie vyhnúť. Ak ich nevyslovíte, výrazne tým znížite riziko neúspechu. Bola by predsa škoda pokaziť si šance získať novú prácu.

 

 

  1. Čomu sa vlastne vaša spoločnosť venuje?
    A von, pomyslí si hneď personalista. Hlásite sa do firmy a nemáte toľko chochmesu, aby ste si podrobnosti o firme vopred naštudovali? Ak by vám teda náhodou napadlo opýtať sa, čomu sa spoločnosť venuje, radšej si zahryznite do jazyka a dúfajte, že sa personalista nespýta, čo viete o ich firme. Je vašou povinnosťou si spoločnosť vopred preštudovať a zistiť si o nej pred pohovorom čo najviac. Personalistov zaujíma, či máte skutočný záujem pracovať pre danú firmu, alebo len skúšate šťastie, či vás niekde vezmú.
  2. Hovorí sa o vás, že ľuďom dávate malé platy. Je táto klebeta pravdivá?
    Jednou z ďalších rád, ako sa nespáliť na pohovore, je vystríhať sa nevhodným otázkam a klebetám. Nech ste aj počuli, že v tejto firme vyhadzujú ľudí z okna len preto, aby zistili, či vedia lietať, zdržte sa otázok podobného charakteru. Ak ste sa vybrali na pracovný pohovor do nejakej firmy, pravdepodobne v nej chcete pracovať; neprišli ste na to, aby ste riešili klebety. Dobrou radou je aj vyvarovať sa otázkam o konkurencii, prípadne tomu, prečo sú iné firmy lepšie.
  3. Ako rýchlo sa u vás môžem stať riaditeľom?
    Ak sa hlásite na pozíciu Asistent riaditeľa, nemali by ste sa hneď spýtať, kedy bude možné hlásiť sa na pozíciu Riaditeľ. Prišli ste predsa na pohovor na konkrétnu pozíciu, na ktorú ste sa aj prihlásili.  Aj tu platí, že najskôr sa musíte osvedčiť a potom môžete premýšľať nad tým, či by bolo možné postupovať vyššie. Niekedy môžete práve kvôli takémuto neuváženému kroku stratiť u zamestnávateľa cenné body. Navyše ak sa uchádzač o zamestnanie spýta túto otázku, môže pôsobiť arogantne. A vy tak vnímaný určite byť nechcete.
  4. Budete mi pozerať do počítača a kontrolovať, čo tam robím?
    Ak vás zaujíma, či spoločnosť monitoruje používanie e-mailov alebo internetu, stojí za zváženie premyslieť si, ako takáto otázka môže vyznieť. Je totiž dôležité si uvedomiť, že pracujete s majetkom a pracovnými nástrojmi, ktoré patria vášmu zamestnávateľovi. Má teda právo kontrolovať, ako ich využívate. Ak sa spýtate túto otázku, personalistovi sa môžu ľahko spustiť v hlave otázniky, prečo nechcete byť sledovaný, či neplánujete nejaké nekalé aktivity, prípadne či sa nechystáte priamo v pracovnom čase riešiť si svoje vlastné aktivity. 
Viac o téme: Pohovor Otázky na pohovore
  • Autor: © Zoznam/ij, es
  • Zdroj: Zdroj: forbes; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy