4 dôvody, prečo ste ešte stále bez práce: Tieto chyby na vás vidia personalisti

Nedarí sa vám na pohovoroch? Myslíte si, že robíte všetko správne, no aj tak neprichádza vytúžená správa, že vás prijali? Možno si to ani neuvedomujete, no robíte chyby, ktoré potenciálnych zamestnávateľov odrádzajú. Že neviete, aké chyby to sú? Pozrite si zoznam nasledujúcich štyroch bodov. Ak robíte niektorú z týchto vecí, nečakajte, že si prácu tak skoro nájdete.

 

 

 

  1. Trávite viac času vyberaním oblečenia než prípravou na pohovor
    Samozrejme, je pochopiteľné, že chcete vyzerať dobre a cítiť sa príjemne v peknom oblečení. Nevenujete však viac času výberu oblečenia a doplnkov než príprave na pohovor? Vzhľad je dôležitý, dôležitejšie však je, čo viete, dokážete a ako to predáte. Preto sa nemusíte venovať toľko tomu, či vám ladia topánky s celým outfitom, radšej tento čas ušetrite a dôkladne si naštudujte podrobnosti o firme, v ktorej vás čaká pohovor.
  2. Ste prehnane familiárny a otvorený
    Ak sa vás na pohovore personalista spýta, či sa ešte chcete niečo opýtať, myslí tým, či vás zaujíma niečo o firme alebo danej pozícii. Neznamená to, že by ste sa mali pýtať osobné otázky prípadne také, ktoré nesúvisia s pracovným pohovorom. Možno okolie firmy naozaj nepoznáte a máte obrovskú chuť na kávu, nezaklincujte však koniec pohovoru tým, že sa spýtate, kde je najbližšia kaviareň. Správajte sa slušne, priateľsky, ale vždy dodržiavajte hranice profesionálneho vzťahu s personalistom. Chcete predsa pôsobiť ako seriózny uchádzač.
  3. Už na pohovore sa staviate odmerane k pracovnej náplni
    Toto robiť určite nebudem, poviete sebavedomo personalistovi a myslíte si, ako ste mu to „ukázali“? Nuž, skôr ste si zabuchli dvere k novej práci. Načo ste sa potom hlásili na danú pozíciu, ak vám nevyhovuje pracovná náplň? Ak na pohovore poviete, že niektorú z činností na danej pozícii robiť odmietate, zaradíte sa do personalistovho zoznamu najväčších čudákov, s ktorými kedy robil pohovor. Iná situácia je, ak sa až na pohovore dozviete, že ide o úplne inú pozíciu, než opisoval inzerát. Vtedy máte právo vyjadriť nesúhlas a pohovor dokonca aj ukončiť.
  4. Nespolupracujete
    Spýta sa vás na personalista na referencie a vy len myknete plecom a poviete, že v bývalých firmách mu ich poskytnú? Ak sa spýta na konkrétnu osobu, s ktorou by mohol hovoriť, „poradíte“ mu, nech zavolá do firmy a niekoho si vypýta? S takýmto prístupom nečakajte, že si personalistu získate, práve naopak. Na pohovore prejavte ochotu, záujem, aktivitu, neseďte ako päť peňazí, nepôsobte, že je vám všetko ukradnuté. Sám seba tak totiž veľmi jednoducho pripravíte o prácu.
Viac o téme: Pracovný pohovor Chyby na pohovore
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy