Radšej si zahryznite do jazyka: 5 viet, ktoré na pohovore nevyslovte, inak budete vyzerať ako čudák

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Čaká vás pohovor? Nezabudnite sa dôkladne pripraviť na možné otázky, dobre si naštudujte, čo o sebe porozprávate. Niekedy uchádzači vnímajú pohovor ako jedinú šancu predať a v zúfalej snahe získať prácu sa uchýlia k rôznym zvláštnostiam. Napríklad k nevhodným vyjadreniam, ktoré im získať zamestnanie nepomôžu, práve naopak. Skôr im uškodia a uchádzači z pohovoru odídu s tým, že si k nim personalista poznačí slovíčko „čudák“. Ako sa tomu vyhnúť? Dajte si pozor na týchto 5 viet.

 

  1. Je mojím snom pracovať pre vašu spoločnosť
    Možno sa hlásite do firmy, ktorú uznávate a rešpektujete, mali by ste sa však vo svojich vyjadreniach mierniť. Ak poviete, že je vaším snom pracovať pre danú spoločnosť, vyzniete zúfalo. A to predsa nechcete. Táto odpoveď je tiež nevhodná preto, lebo nič nevyjadruje. Ak chcete pochváliť danú spoločnosť, opíšte, čo si na nej najviac vážite a čo sa vám na nej páči.
  2. Ostatné firmy na vás nemajú
    Možno je naozaj daná firma najlepšia zo všetkých, do ktorých sa hlásite, opäť však platí, že by ste mali svoj názor vyjadriť inak. V čom sú jej silné stránky, vďaka čomu vyniká nad ostatnými spoločnosťami?
  3. Máte úžasné sako/blúzku, neuveriteľne vám pristane
    Okatý kompliment, ktorý je už ale na hranici podlizovania sa. Ak si chcete získať sympatie personalistu, urobte to inak, nie prehnaným – a na pohovor sa nehodiacim – chválením. Pôsobte dôveryhodne, udržujte očný kontakt, nastavte sa tak, aby ste vyzerali uvoľnene a sebavedome. Nebojte sa tiež pripojiť úsmev. Nemusíte sa personalistovi podlizovať, sympatie vzbudíte tým, čo viete a ako vystupujete.
  4. Mám vám na pohovor priniesť kávu?
    Možno sa pred pohovorom vyberiete na kávu so sebou. Že vám akurát vtedy zavolá personalista a potvrdzuje si čas stretnutia? Alebo sa pýta, či nemôžete prísť o niečo skôr? Možno vám vtedy napadne, že uňho urobíte „dobré očko“, ak mu prinesiete kávu. Tieto úvahy ale hneď zastavte. Nie je vhodné, aby ste personalistovi na pohovor čokoľvek nosili. Hoci aj dobrý úmysel môže byť pochopený nesprávne, ako napríklad snahu o úplatok.
  5. O 10 rokov sa vidím stále na tomto mieste
    Hovoríte si, že takáto odpoveď poteší každého zamestnávateľa? Nuž, môže to tak byť a zároveň aj nemusí. Je dobré, ak chcete preukázať lojalitu, je však fajn tiež ukázať, že máte záujem kariérne rásť. Nie je zlé povedať, že by ste chceli niečo vybudovať, podieľať sa na raste firmy a zároveň tým chcete aj vy kariérne rásť.

 

Viac o téme: Pracovný pohovor
  • Autor: © Zoznam/ext
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy