Takto si prácu naozaj nenájdu: 5 chýb, ktoré robia mladí ľudia, keď skončia školu

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinstockphotos.com

Mladí ľudia – absolventi, robia niekedy pred vstupom na trh práce zbytočné chyby. Chcete vedieť, čím si mladí ľudia zaistia zlé meno u zamestnávateľov? Toto je 5 najhorších chýb, ktoré mnohí z nich robia. Ak ste aj vy absolventom, poučte sa, ako sa im vyhnúť tak, aby ste sa nemuseli trápiť nezamestnanosťou.

 

 

 

 

  1. Zostanú doma užívať si posledné prázdniny
    Mnohých absolventov láka užiť si posledné prázdniny naplno – bez akýchkoľvek povinností a najmä práce. Aj vy si hovoríte, že posledné voľné leto venujete zábave, oddychu a relaxu? Že sa do dôchodku narobíte ešte dosť? Dajte si pozor, podobne totiž uvažuje mnoho ďalších absolventov. Potom sa stane, že v septembri úrady práce praskajú vo švíkoch. A čím viac ľudí sa hlási o prácu, tým sa vaše šance uspieť v „boji“ o danú pozíciu znižujú.
    Tip: Nečakajte, kým sa rozhýbe väčšina absolventov – to sa najčastejšie deje po skončení prázdnin. Predbehnite ju a začnite si aktívne hľadať prácu už po skončení školy (ideálne však ešte počas nej). Ak si chcete užiť posledné prázdniny cestovaním po svete, spojte spoznávanie iných krajín s prácou v nich. Pre budúceho zamestnávateľa budete s takýmito skúsenosťami zaujímavejší kandidát.
  2. Nehľadajú si ani len brigádu
    Možno si po skončení štúdia naozaj chcete oddýchnuť, je však sebecké zostať počas leta doma na krku svojim rodičom.
    Tip: Skúste si nájsť aspoň brigádu, prípadne prácu na čiastočný úväzok – „zabijete tak niekoľko múch jednou ranou“: budete mať čas pre seba, nebudete finančne závisieť len od príbuzných a čo je najdôležitejšie, získate pracovné skúsenosti.
  3. Čakajú na tú „správnu“ prácu
    Niektorí absolventi si hovoria, že nezoberú len tak hocičo – že si vyberú prácu tú pravú pre nich. Problémom je, že na takéto úvahy im v životopise chýba dostatok skúseností. Absolventi len s titulom, no bez potrebnej praxe, rozhodne nie sú v pozícií, že si môžu vyberať.
    Tip: Ak ste pracovným skúsenostiam počas štúdia nevenovali dostatočnú pozornosť, snažte sa to napraviť aspoň teraz – hľadajte stáže či projekty, do ktorých sa môžete zapojiť.
  4. Zistia, že ich životopis zíva prázdnotou
    A po skončení školy je na toto zistenie naozaj neskoro. Počas mesiacov voľna, ktoré si chcete užívať, máte príležitosť nazbierať kopec pracovných skúseností, ktoré vás môžu posunúť bližšie k práci, po ktorej túžite.
    TipAk máte v životopise kopec prázdneho miesta, ktoré nemáte čím zaplniť, neleňte počas leta a využite ho na naberanie praxe – nebráňte sa ani pozíciám, ktoré vám príliš „nevoňajú“. Neviete, čo sa na nich môžete naučiť a kam vás môžu dostať.
  5. Nechce sa im za prácou presťahovať
    Sú mladí, bez záväzkov, s množstvom príležitostí. Mnohým čerstvým absolventom sa však nechce opustiť „mama hotel“, prípadne trvajú na tom, že chcú pracovať vo svojom rodisku. Čo ak však v tejto oblasti nie je dostatok pracovných príležitostí? Zbytočne strácajú čas a tiež niečo, čo je do budúcna veľmi potrebné – osvojenie si pracovných návykov.
    Tip: Nemusíte odísť stovky kilometrov od domu, poobzerajte sa ale po pracovných príležitostiach aspoň v druhom najbližšom krajskom meste.
Viac o téme: Práca Absolventi
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Foto: gettyimages

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy