Ako si od šéfa vypýtať viac peňazí: Aj s týmto vám radil kariérny kouč

Zdroj: thinkstock.com

Trápia vás vzťahy s kolegami? Alebo ste nešťastný, pretože sa vám nedarí nájsť si prácu? Ste študent, ktorého vstup na trh práce ešte len čaká a ste úplne bezradný? Kariérny kouč Ľubomír Dranga dnes radí všetkým, ktorí si nevedia rady s ich kariérou. Položte mu svoju otázku, odborník s viac ako 20-ročnými skúsenosťami začne odpovedať na vaše otázky už od 09:00.

 

 

 

Ako napísať kvalitný životopis, čo robiť, ak si na vás zasadol šéf, čo vás čaká pri hľadaní prvej práce? Poradňa s kariérny koučom vyrieši vaše problémy.

Kariérny kouč Ľubomír Dranga pracuje v oblasti ľudských zdrojov už viac ako 20 rokov. Pôsobí v občianskom združení Múdry pes. Svoje skúsenosti získal z množstva zahraničných pobytov, cez ruky mu prešli tisíce životopisov a bol osobne prítomný pri pracovných pohovoroch u svojich klientov na rôzne pozície od asistentov až po generálnych riaditeľov. Skúsenosti, ktoré nadobudol, sa teraz snaží odovzdať študentom, ale aj ľuďom, ktorí sa rozhodujú, čo urobia so svojím kariérnym životom. 

Potrebujete poradiť? Získajte užitočné informácie a tipy od skúseného odborníka. Naštartujte svoju kariéru alebo ju zmeňte k lepšiemu.

Online rozhovor

2019-05-13 09:01:50 - otázka od Katarína
Dobrý deň, ako kariérny poradca doporučujete po niekoľkých rokoch zmeniť prácu, ak napr. pracujem 16 rokov v tej istej firme, práca je stále tá istá a ľudia sú viacmenej tiež? ( v poslednej dobe mám "zajačie úmylsy", možno v rámci duševnej hygieny?) Ďakujem
Zmena práce je veľmi individuálna záležitosť a závisí od povahy človeka a charaktéru práce. Neexistuje univerzálne pravidlo. Počúvajte svoje pocity a keď túžite po zmene, tak ju urobte. Veľa firiem takémuto vyhoreniu predchádza a ponúka zmenu pracovnej pozície v rámci firmy. Ak Vám vyhovujú hodnoty spoločnosti v ktorej pracujete, tak môžete skúsiť aj túto cestu. Ale život je krátky, tak prečo nevyskúšať aj zmenu a ak máte svoj sen, inú predstavu o svojej práci, tak tú zmenu urobte...
2019-05-13 09:09:31 - otázka od Paula
Dobry den, som uz pol roka nezamestnana. Posielam zivotopisy, chodim na pohovory, no nedari sa mi. Slubia, ze sa ozvu, no neurobia tak. Dalsim problemom je, ze neviem co by som chcela robit. Viete mi poradit? Paula
Určite niekde bude chyba. Môžte vyhľadať profesionála, ktorý Vám s týmto poradí, ale skúste najprv popýtať sa ľudí okolo, čo by Vám oni poradili, v akej práci by ste mali pracovať. Skúste sa sústredene zamyslieť, čo Vás baví, a ktoré sú Vaše silné stránky a na nich postavte svoju stratégiu. Nedávanie spätnej väzby od firiem, ale aj dochádzka kandidátov na pohovory je súčasný trend, ktorý všetkých frstruje. taká je doba
2019-05-13 09:14:18 - otázka od Martin B.
Dobry den, pan Dranga, co by ste poradili cloveku, ktory sa boji zmenit pracu? Mam strach, ze to v novej praci nebude lepsie, ze si nesadnem s kolegami. Ani v tejto, ktoru mam, to nie je ruzove, je to vsak taka istota, ktora mi vyhovuje. Neviem, co robit. Mato
Ak je to istota, ktorá Vám vyhovuje, tak to je v poriadku, nemente ju. Nebojte sa rozmýšlať o zmene, keď príde zaujímavá ponuka, alebo sa to vo vašej terajšej práci nebude dať vydržať, tak budete na zmenu pripravený.
2019-05-13 09:20:20 - otázka od J.L.
Pozdravujem pan Dranga, zamestnavatel mi dal do zmluvy a vyzaduje podpisat, ze to, co v praci nahra na video, moze pouzit proti zamestnancovi. Je to podla vas spravne a moze tak urobit? Dakujem.
Toto je právna otázka a záleží od presnej formulácie tejto "vyhrážky". Záleží aký je charakter Vašej práce a v ktorých prípadoch to video môže použiť. Ak sa uskutoční kriminálny čin, tak asi áno. Myslím si, že v odôvodnených prípadoch to môže urobiť, ale presnejšiu odpoveď Vám poskytne právnik. Nebude to mierené proti zamestnancovi, ale skôr na ochranu majetku a pre bezpečnosť pracovníkov.
2019-05-13 09:22:10 - otázka od Viera
Dobrý den, chcela som sa optat. Ked som v piatok dostala výpoveď, znamena to, ze som dnes nemusela som ist do roboty?
Ak okamžitú, tak nemusela. Ale okamžitá výpoveď sa dáva vo veľmi odôvodnených prípadoch - alkohol, kriminálny čin a podobne.
2019-05-13 09:26:25 - otázka od Servac
Ake su podla vas povolania, o ktore bude v buducnosti najvacsi zaujem?
Najlepšie platené a žiadané budú profesie, ktoré sa budú týkať IT a umelej inteligencie. Zároveň ale pri množstve skončených absolventov s nepotrebným štúdijným odborom tu bude veľký priestor pre šikovných remeselníkov a servisných technikov.
2019-05-13 09:33:30 - otázka od Julia
Ocakavate v dohladnej dobe nejake zasadne zmeny na pracovnom trhu? Nieco co by mal clovek intenzivne zvazovat?
Určite sa doba zrýchľuje a na nové profesie a odvetvia sa nestačíme ani pripraviť. Vývoj nového modelu auta alebo mobilného telefónu sa skrátil z niekoľkých rokov na niekoľko mesiacov. Telefónom a jeho aplikácii dokážeme obsluhovať celý náš bežný život. Technické školy a technické pozície budú budúcnosť.
2019-05-13 09:37:14 - otázka od Natasa
S cim vsetkym mi v kariere viete poradit, ake vsetky informacie odomna potrebujete?
Najprv si prejdeme Vaše životné a pracovné ciele, silné a slabšie stránky, pripravíme dobrý životopis, urobíme stratégiu hľadania si práce, skúsime do toho zapojiť sociálne siete. Úvodný rozhovor o Vaších prioritách, hodnotách a cieľoch je ale najdôležitejší.
2019-05-13 09:43:53 - otázka od Dana Poloncova
Dobry den pan Dranga,som nestastna,lebo sa mi nedari najst pracu,a aj ked nejaku najdem,vyskytnu sa tam problemy v kolektive,takze som rada,ze odtial odidem.Mam 49 rokov a uvedomujem si,ze sutazit s mladymi sa neda,teraz si riesim zdravotne problemy,ale rada by som sa zamestnala niekde,kde tie vztahy budu dobre.Neviem,kde robim chyby.Dakujem
Chybu treba začať najprv hľadať u seba. Ja viem, že to nie je príjemné a nikomu sa do toho hľadania nechce. Ale, bez zmeny Vášho postoja sa to celé nezmení. Vzťahy na pracovisku nie sú takmer nikde ideálne, všade treba s kolegami robiť kompromisy. Samozrejme, že s mladými môžete súťažiť, ale skúste radšej s nimi spolupracovať. Mladí majú ambície a vy máte skúsenosti. Môžete svoje prednosti takto dopĺňať.
2019-05-13 09:50:03 - otázka od Zuzana
Prosim vás, može mi zamestnávateľ nariadiť školenie pred nástupom do zamestnania? Mám sa školiť bez náhrady mzdy a bez pracovnej zmluvy. Zmluvu budem podpisovať az po školení. Je to podľa vás v poriadku? Zuzana
To záleží na Vás, či to akceptujete alebo nie. Zvážte si, koľko času na školení strávite a čo tým získate. Ak je to školenie, ktoré uplatníte aj v inej práci a zvyšuje to Vašu hodnotu na trhu, tak to je v poriadku. Pravidlom, ale u dobrých firiem je, že po podpise zmluvy firma poskytne novému pracovníkovi zaškolenie a prebehne tzv adaptačný proces. Totot môže trvať niekoľko dní až niekoľko mesiacov.
2019-05-13 09:57:07 - otázka od Peter
Dobrý deň, chcel by Vás poprosiť o radu ako riešiť problém. Ide o to, že zamestnávateľ mi dáva prostredníctvom zmluvy len minimálnu mzdu, zvyšné peniaze mi vypláca na ruku. Ked som si ale pozrel výplatnú pásku, zistil som, že ako uvedenú mzdu minimálnu mám iba 330 eur. Ako to riešiť? Ďakujem.
Tento spôsob vyplácania sa v niektorých slovenských firmách deje kvôli výške odvodov za pracovníka, ktoré firmu finančne zaťažujú a preto časť mzdy vypláca zamestnávateľ "na ruku". Nie je to zákonný spôsob. U zahraničných firiem sa to nedeje. Porozprávajte sa so zamestnávateľom o tom, že Vám táto forma vyplácania mzdy nevyhovuje.
2019-05-13 10:01:06 - otázka od Mario Brath
Dobrý deň, mám za sebou myslím , že úspešnú kariéru v obchode, prevažne v IT a telco sketore. Pracoval som na pozícii ako regionálny manažér predaja a pod. takmer 20 rokov. Tento rok mi bolo zrušené pracovné miesto a zatiaľ neúspešne si hľadám prácu. Ako problém vnímam, že neprichádzajú pozvánky na pohovor. CV by mal byť vporiadku. Je to vekom? Tento rok mám 49.
Môže to byť aj z tohto dôvodu, že hľadajú juniornejšieho pracovníka. Ak si myslíte, že je to vekom, tak ukážte v cv a v motivačnom liste, že ste stále aktívny človek. Skúste viac hĺadať cez osobné kontakty a do niektorých firiem ísť radšej priamo.
2019-05-13 10:04:12 - otázka od Juro
Dobrý deň chcel by som sa informovať ako je to z nadčasmi, takzvané 16-ky. Zamestnávateľ ma núti robit 16 hodín nepretržite raz týždne už asi pol roka...Robíme pritom v dvojzmenej prevádzke, takže medzii zmenami mame len 8 hod prestávku...Ma nato zamestnávateľ právo?
Myslím si, že dočasne to môže od zamestnanca požadovať, ale dlhodobo to nejde, pretože zamestnanec potrebuje čas na regeneráciu. Verím, že to z dlhodobého hľadiska nie je nič príjemné. Skontaktujte odborníka na pracovné právo pre presnejšie informácie.
2019-05-13 10:09:30 - otázka od Tatiana
Dobry den, pan Dranga, ako by mal podla vas vyzerat dobry zivotopis? Neviem, ci je ten moj dobry, onedlho si budem po skole hladat pracu a chcem, aby si ho personalisti vsimli. Problem je, ze nemam vela skusenosti, len povinnu skolsku prax.
Dobrý životopis je pre každého ten najlepší popis jeho schopností aký sa dá urobiť. Mal by bť prehľadný a napriek školskej práci, máte určite aj záujmy, ktoré treba v životopise zaujímavo popísať. Ak aj napriek dlhej dobe stráenej pri písaní svojho životopisu zistíte, že veľa toho ne je, hľadajte prácu cez osobné kontakty, pretože už budete vedieť, že so svojím CV nikoho neoslníte...:-)
2019-05-13 10:16:10 - otázka od Jana Jurkechova
Maju podla vas introvertu sancu na uspech pri hladani prace? Ja viem, ze som sikovna a zodpovedna, neviem sa vsak predat tak ako extroverti. Trapi ma, ako sa uplatnim na trhu prace, stale nad tym premyslam.
Skvelé je, že viete o tom, že ste introvert. Áno, zdá sa, že pri pohovore majú predsa len väčšiu šancu extroverti, ale sú pozície, kde introvert je veľmi žiadaný a zamestnávatelia takýto typ človeka uprednostňujú. Ak nebudete ako introvertka hľadť prácu kde sa vyžaduje vyslovene komunikatívny a extrovertný typ, tak je to ok. Pracovník, ktorý si robí svoju prácu a nemusí veľa komunikovať s kolegami je pre zamestnávateľa často veľký poklad :-)
2019-05-13 10:23:34 - otázka od Anton P.
Pozdravujem do redakcie! Ktorych zamestnavatelov povazuje na Slovensku za Top? Dakujem za odpoved
Tak robia sa aj rebríčky najlepších zamestnávateĺov, kde si to môžete nájsť, ale každému vyhovuje niečo iné, pre niekoho je najdôležitejší plat a pre niekoho benefity alebo kariérny postup. Väčšinou dobré firmy robia aj veľa vecí pre svoje okolie, komunitu a spoločnosť, ale nemusí to byť vždy pravidlom a sú aj zamestnávatelia o ktorých nie je počuť, ale o svoj zisk sa každý mesiac delia so svojími zamestnancami...takže títo zamestnanci by mali v otázke najlepšieho zamestnávateĺa asi jasno :-)
2019-05-13 10:28:09 - otázka od Erik Ondrejkovic
Pan Dranga, kedy je vhodne vypytat si zvysenie platu? Som vo firme od januara, na celkom vysokej pozicii a mam toho naozaj vela. Myslim si, ze pri objeme mojej prace by som si zasluzil pridat, chvali ma aj konatel a pocuvam na seba same chvaly. Na druhej strane viem, ze som v robote casto dlho, mam nadcasy, ktore nie su platene. NIe je skoro ist si vypytat vyssi plat po 4 mesiacoch?
Počkjte na Váš vydarený projekt a stretnite sa osobne s konateľom a opýtajte sa ho ako je s Vášou prácou spokojný. Pripravte si tieto argumenty a opýtajte sa ho na možnosti Vašej stabilizácie vo firme. Zvýšený plat nežiadajte, ale pýtajte sa na možnosti. Možno jeho návthy budú lepšie ako ste očakávali...
2019-05-13 10:33:38 - otázka od Matej
Chcel by som vyssi plat, no ked si predstavim, co vsetko ma caka, ake problemy bude robit moj sef, ako neochotne sa bude tvarit, rozpravat mi, ako sa to teraz neda a bude sa mi vyhybat.. Ked si toto predstavim, prejde ma chut vypytat si viac. Ako sa mam nastartovat a nenechat sa odstrasit tymto pristupom, Dakujem.
Zvýšenie platu závisí aj od možnostiach firmy. Naštartujete sa tak, že budete mať konkrétnu ponuku od iného zamestnávateľa s vyšším platom. Ale všetko si dobre zvážte, nie všetko je výška platu..
2019-05-13 10:35:42 - otázka od Livia
Maju podla vas motivacne listy zmysel? Ved kazdy v nich pise hluposti, snazi sa zapacit firme, vacsinou su to len zvasty... Mne pridu motivacne listy strasne falosne, preco ich firmy vyzaduju?
Tak urobte motivačný list zaujímavý. Tie hlúpe motivačné listy manažéry a personalisti nečítajú, ale Váš úprimný, krátky a osobný si prečítajú a možno aj kvôli nemu Vás zavolajú na pohovor.
2019-05-13 10:39:51 - otázka od Frederik
Aký by mal byť podľa vás slušný nástupný plat pre čerstvého absolventa, ktorý sa chce zamestnať v oblasti IT? Ďakujem.
Tak na to sú prieskumy, kde dostanete odpoveď, ale oblasť IT je predsa len široká oblasť a zaleží od mnohých faktoroch, ktoré musíte zobrať do úvahy - prac.doba, meno firmy, možnosť kariérneho alebo pracovného postupu...
2019-05-13 10:42:54 - otázka od Miriam
Pan Dranga, je podla vas nevhodne, ak zamestnanec prejde ku konkurencii? V praci mi dali vypoved, mam hypoteku a prave ponukali volne miesto v konkurencnej firme. Zobrali ma a ja teraz vaham, ci to vziat, nechcem si pohnevat byvalu firmu. Mam sa tymto trapit? Vdaka za radu.
Možete ísť pracovať ku konkurencii, ale bude záležať na tom, ako využijete-zneužijete informácie od bývylého zamestnávateľa. Ak sú vzťahy s bývalými kolegami pre Vás hodnotou a máte aj inú možnosť zamestnať sa, nechoďte tam.
2019-05-13 10:46:31 - otázka od Matus H.
Dobry den, pan Dranga, mam pocit, ze sa nehodim na slovensky pracovny trh. U nas je velmi malo pozicii, ktorymi by som si vedel zarobit. V Amerike existuju povolania, ktore by mi vyhovovali, no u nas by mi za to nikto nezaplatil. Co mam robit?
Tak môžete ísť do Ameriky alebo počkáte, kým budú slováci ochotní za tie služby platiť. Keď už platíme za čistú balenú vodu, ktorú máme aj z vodovodu, tak je dosť možné, že budeme platiť aj za iné...:-)
2019-05-13 10:53:50 - otázka od Martin
Zdravím. Aký je podľa Vás ten správny pomer medzi prácou a sukromným životom? Pracujem zatial 3 a pol roka a ani v mojom súkromnom čase sa neviem odosobniť od pracovných myšlienok, je to podľa Vás v poriadku ?
Toto je ťažká otázka. Ak niekto má naozaj rád svoju prácu, tak dokáže veci riešiť aj v rámci svojho voľna a nepríde mu to ako niečo nevhodné. Ak ju tak nemá rád, tak je to pre neho veľka záťaž. Nemala by pri tom určite trpieť Vaša rodina.
2019-05-13 11:01:38 - otázka od Mino
Zdravim vsetkych. Nehnevajte sa na mna, ale ake su realne vysledky vasej prace? Da sa to nejak "zmerat"? Dokazete cloveku naozaj pomoct v kariere? Mam skor pocit, ze ponukate nieco velmi nehmatatelne a nekonkretne.
Pri svojej práci som zistil, že mnohé veci, ktoré som považoval za samozrejmé, robia mnohým uchádzačom o prácu problémy a vďaka tomu sa nezamestnali, mali problém urbobiť u svojho zamestnávateľa kariéru, vypýtať si vyšší plat. Zvyšujem šance kandidátov na pracovnom trhu a pri individuálnom kariérnom poradenstve snažím sa spolu s klientom hľadať jeho ďalšie kariérne smerovanie. Prepracujeme životopis, pripravíme sa na pohovory a vzhľadom na moje skúsenosti - zamestnanec, nezamestnaný, podnikateľ - získa klient aj iný pohľad. Funguje to. :-)
2019-05-13 11:02:49 - otázka od Jozef
Dobry den, pan Dranga, preco zamestnavatelia nevyuzivaju synergiu starsich a mladsi, kde mladsi mozu nacerpat skusenosti od starsich? Viem, ze starsi su mozno pohodlnejsi, pomalsi, ale maju toho za sebou toho vela, cim mozu firme pomoct, poradit. Dakujem.
Nerozumiem tomu, prečo to nevyúživajú, ale pri nedostatku pracovníkov to budú musieť a určite to ocenia.
2019-05-13 11:05:13 - otázka od zvedavec
Ako podľa vás vyzerá dobrý uchádzač na trhu práce? Čo by mal vedieť, ako by sa mal správať? Chcem si porovnať, či som taký aj ja a či niekde nerobím chybu. Ďakujem.
Dobrý uchádzač o prácu má vedieť čo chce, tzn v akej firme, akú pozíciu a kam by chcel smerovať svoj profesionálny život. Ak toto novému zamestnávateľovi ukážete, vyhrali ste.
2019-05-13 11:07:48 - otázka od Tamara
Máte nejaku univerzálnu radu pre všetkých, ktorí končia štúdium? Je lepšie spraviť si po štátniciach voľno alebo ísť rovno pracovať?
Ak je dobrá ponuka, tak si užijete potom. Univerzálna rada nie je.
Viac o téme: Poradna Kariérny kouč
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: kariera.sk
 
Staršie správy
Staršie správy