Zbúchať životopis za pol hodinu? Nemožné, tvrdí kariérny kouč: Toto radí všetkým, ktorí si hľadajú prácu

Asi každý z nás stál alebo ešte len bude stáť na križovatke svojej kariéry a bude sa musieť rozhodnúť, ako ďalej. Skvelé je, ak máte možnosť obrátiť sa na skúseného kariérneho poradcu alebo skôr kariérneho kouča. Občianske združenie Múdry pes pomáha ľuďom práve v takejto chvíli. Člen združenia, Ľubomír Dranga, navštevuje po celom Slovensku stredné a vysoké školy a prostredníctvom projektu “Mladé talenty”, kde spolu so svojimi hosťami, skúsenými manažérmi, pripravuje čerstvých absolventov na trh práce. Zistite, čo radí mladým ľuďom, ktorých čaká hľadanie prvého zamestnania.

Kedy by mladý človek mal vedieť, čo naozaj chce v živote robiť?

Naše kariérne workshopy začíname vždy otázkou, čo by chceli študenti po škole dosiahnuť. Ako si predstavujú svoje životné ciele. Odpovede sú, samozrejme, rôzne. Od jednoduchých “mať veľa peňazí” až po “mať svoju prácu rád”. Stredoškoláci ešte nie sú tak jasne vyhranení ako vysokoškoláci. Snažíme sa im hneď na začiatku vysvetľovať, že aj k tým veľkým cieľom, podnikateľským alebo zamestnaneckým, vedie troška dlhšia cesta, na ktorej musia byť trpezliví. Musia si najprv vyjasniť, čo nechcú robiť, zamyslieť sa nad svojimi hodnotami a schopnosťami a až potom začať napríklad, ako prvý krok, písať svoj životopis a navrhnúť si stratégiu, ako začať a vybudovať si kariéru.

Prečo sa musia zamýšľať? Myslíte si, že študenti ešte nepoznajú svoje schopnosti?

No práve. Mnohí z nich sa nad tým v skutočnosti nezamýšľali. Životopis si zamieňajú so svojou slohovou úlohou z hodiny slovenčiny. Životopis je asi najdôležitejším dokumentom v živote človeka a nedá sa len sadnúť a za pol hodinu ho na základe šablóny z internetu “zbúchať” a potom ísť s kamarátmi na pivo alebo s kamarátkami na kávu. Vyžaduje si čas a veľa premýšľania. Ja viem, že to v tomto veku nie je také jednoduché. Niekedy to ale môže byť impulz k tomu, aby študent rýchlo niečo na svojom živote ešte zmenil. Začal byť aktívnejší alebo získal odbornú prax.

Mal by sa študent v prvom rade sústrediť na štúdium alebo odporúčate aj brigády?

Niekedy náročná škola nedovoľuje popri škole brigádovať a študenti pracujú skôr na školských projektoch, ale keď vznikne čas, tak odporúčam získavať nejakú prax a samozrejme najlepšie v spoločnostiach, ktoré pracujú v rovnakej alebo blízkej oblasti ako študentova škola.

A čo ak sa študentovi počas štúdia nepodarí získať odbornú brigádu?

Každá pracovná skúsenosť mladého uchádzača o zamestnanie je pre jeho potenciálneho budúceho zamestnávateľa pozitívna. Aj dvojmesačná prax v bufete môže naznačovať, že mladý človek prevzal zodpovednosť, chodil pravidelne do práce a získal pracovné návyky.

Pomáha Múdry pes len študentom?

Sám som bol študent, zamestnanec, dokonca aj chvíľku nezamestnaný a neskôr podnikateľ. Teraz sa tieto všetky skúsenosti snažím odovzdať nielen študentom, ale aj ľuďom, ktorí sa rozhodujú, čo urobia so svojím kariérnym životom. Svoje skúsenosti som získal z množstva zahraničných pobytov, cez ruky mi prešli tisíce životopisov a bol som osobne prítomný pri pracovných pohovoroch u svojich klientov na rôzne pozície od asistentiek až po generálnych riaditeľov. Múdry pes sa už niekoľko rokov podieľa na unikátnom projekte odborných workshopov HR Development Academy, ktoré slúžia na výmenu skúseností medzi špičkovými HR manažérmi. V súčasnosti pracujem aj ako expert v rámci aktivít Národného podnikateľského centra v oblasti ľudských zdrojov.

Zbúchať životopis za pol Galéria fotiek (3)

Nechajte si od kouča poradiť zadarmo

Kariérny kouč Ľubomír Dranga bude on-line v pondelok, 13. mája od 09:00 na portáli Karierainfo.sk. Ak chcete získať dobré rady, potrebujete usmerniť, máte otázky, na ktoré potrebujete odpoveď, máte jedinečnú príležitosť. Spýtajte sa kouča všetko, čo vás zaujíma a trápi a naštartujte svoju kariéru.

Viac o téme: Karierny kouc Lubomir dranga
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: OZ Múdry pes, Foto: archív Ľ.D.

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy