14 vecí, ktoré by sa mal naučiť každý už vo svojich 20 rokoch: Uvidíte, ako sa vám v živote zídu

Zdroj: thinkstockphotos.com

Ak si už v mladom veku osvojíte základné zručnosti do života, budete dokonale pripravený na budúcnosť. Zaujíma vás, čo také patrí do „povinnej výbavy“ do života? Spísali sme pre vás 14 zručností, ktoré sú pre kvalitný život nevyhnutné. Pozrite si, aké zručnosti by mal ideálne už v mladom veku ovládať každý človek. Porovnajte si, koľké z nich ovládate vy.

 

 

 

  1. Poznať pravé šťastie
    Sociálne siete a reklamy dnes klamlivo ukazujú, ako vyzerá šťastie. Tvrdia, že spokojní a šťastní budeme len vtedy, ak si kúpime tričko konkrétnej značky, ak budeme žiť v blahobyte obklopený tým najdrahším. Pravdou však je, že ani drahé, značkové veci šťastie do života neprinesú. A ani luxusné autá či obrovské vily. Pocit šťastia vychádza z človeka a naučiť sa objaviť ho je náročné. Oveľa náročnejšie než napríklad minúť kopu peňazí. Ak sa naučíte spoznať pravé šťastie, v živote nebudete zmietaný povrchnými a neopodstatnenými túžbami po pominuteľných veciach, ktoré prinášajú falošnú, krátkodobú radosť.
  2. Byť úprimný
    Nevymýšľať si klamstvá, nevyhovárať sa, jednoducho byť schopný priznať si pravdu a ospravedlniť sa za ňu. Napríklad ak zaspíte na dôležité stretnutie, je lepšie priznať to a ospravedlniť sa. Bez výmyslov a prekombinovaných príbehov, pretože ak sa v nich zamotáte, spravia z vás nedôveryhodného človeka.
  3. Prijať konštruktívnu kritiku
    Vedieť prijať kritiku je jedna z najťažších vecí, ktorú by sa mal človek v živote naučiť. Hoci nás od mala okolie chváli, nebude to tak vždy. Treba prekonať výšku svojho ega a prijať, že niečo ste neurobili dobre, že v niečom by ste sa mohli zlepšiť, zmeniť. Ak sa naučíte prijať konštruktívnu kritiku, bude sa vám v živote fungovať lepšie a ľahšie. Je totiž dobré, ak máte niekoho, kto vás upozorňuje na vaše chyby a prešľapy.
  4. Začať zaujímavú debatu
    Pretože ak viete rozpútať zaujímavú debatu, môžete zaujať množstvo zaujímavých ľudí, ktorí sa vám v živote môžu zísť.
  5. Požiadať o to, čo chcete
    Pretože nie je nič horšie ako mlčať a dúfať, že daný človek bude presne vedieť, po čom asi túžite. Naučte sa jasne formulovať to, čo od konkrétnej osoby alebo skupiny ľudí chcete a vyjadrite to.
  6. Dodržať sľuby
    Poviete si, že dnes aj tak už nikto sľuby nedrží? Predstavte si však, že by takto fungovali všetci. Ak chcete zmeniť svet k lepšiemu a mať čisté svedomie, naučte sa plniť to, čo sľúbite.
  7. Žiť v rámci svojich pomerov
    Určite túžite po mnohých veciach, ktoré stoja veľa peňazí. Nie každý však môže a aj bude mať v živote neobmedzený zdroj financií. Naučte sa žiť v rámci svojich pomerov, to znamená, že nebudete nezmyselne míňať a zadlžovať sa. Túžbu človeka po nových a pekných veciach silne podporuje marketing, vedieť však tomu odolať je zručnosť, ktorá sa vám v živote zíde.
  8. Vyrovnať sa s odmietnutím
    Naučte sa nezrútiť sa, ak vás niekto odmietne, ak vás nebude požadovať za to najlepšie, čo tento svet mohol získať. Neznamená to, že si to automaticky myslia všetci. Kroťte svoje sebavedomie, ušetríte si v živote mnoho trápenia.
  9. Prijať zmenu
    Ľahko a príjemne sa totiž žije v stereotype, ktorý dokonale poznáte a je vám známy.  Rutina je fajn, akurát človeka necháva stáť na jednom mieste. Naučte sa, že zmena je dobrá a netreba sa jej báť, práve naopak, oplatí sa vyjsť jej v ústrety.
  10. Rozhodnúť sa
    Už v mladom veku by ste sa mali naučiť vedieť správne rozhodnúť. Vedieť si zvážiť plusy a mínusy, zvážiť, v čom pre vás daná vec alebo situácia môže byť prínosná.
  11. Predať sa
    Jedna z najťažších zručností, no neuveriteľne potrebných. Či sa vám to páči alebo nie, mali by ste sa vedieť predať. Zíde sa vám to na pracovnom pohovore, pri komunikácii s dôležitými ľuďmi vo vašom živote, pri nadväzovaní nových vzťahov... Umením predať sa je vyčnievať, stať sa zapamätateľným.
  12. Vyjednávať
    Veľmi dôležité do života. Mali by ste vedieť nekývnuť na prvú ponuku, naopak, mali by ste sa spýtať na ďalšie alternatívy. Ak si myslíte, že ponuka, ktorú vám niekto predkladá, pre vás nie je výhodná, naznačte to a vyjednajte si lepšie podmienky. Zíde sa vám to napríklad pri vyjednávaní o plate.
  13. Počúvať bez rozprávania
    Určite máte veľa toho, čo by ste chceli povedať, vedzte však, že pre kvalitné vzťahy je potrebné, aby ste aj vy boli tým, ktorý druhú stranu počúva a dáva jej priestor.
  14. Byť trpezlivý
    Nečakajte, že všetko v živote dostanete na zlatom podnose hneď a v momente, kedy po tom túžite. Čím skôr sa naučíte trpezlivosti, tým lepšie. Nebude vás trápiť frustrácia a nespokojnosť ak budete vedieť, že to, čo má prísť do vášho života, príde. Len sa o to musíte posnažiť a trpezlivo čakať na výsledky svojej práce.
Viac o téme: Zručnosti do života
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy