Po škole do prvej práce: Týchto 9 vecí o naštartovaní kariéry musí vedieť každý, aj vy

Budete už čoskoro čerstvým absolventom strednej či vysokej školy? Tak v predstihu gratulujeme! Po vyčerpávajúcom a stresujúcom období plnom skúšok, maturít a štátnic príde ďalšie náročné obdobie, a to hľadanie zamestnania.

Získaním práce vstúpite do úplne iného a nového sveta. Zatiaľčo v škole ste boli „zákazníkom“ a využívali poskytnutú  službu – vzdelávanie, v práci ste poskytovateľom služieb vy. V škole ste mali kontrolu nad svojím časom a harmonogramom, no v práci sa táto kontrola do značnej miery prenáša na vášho zamestnávateľa. V škole ste mali možnosť určiť si, ako sa do vzdelávania vložíte, aké úsilie vynaložíte, no v práci vám toto všetko stanoví zamestnávateľ. A nakoniec, v škole ste mali dané osnovy, ktoré načrtli, čo ste potrebovali vedieť k dosiahnutiu úspechu, no pri práci je osnova úspechu často nejasná. Preto vám prinášame užitočný návod, ako si poradiť v prvom zamestnaní a ako v ňom uspieť. 

  1. Váš nový status – „pracujúci“
    To, že máte prácu, je veľký úspech pre vás, no malý pre ľudstvo. Aj keď ste nováčikom v práci neznamená to, že máte byť „dievča pre všetko“. Ste prijatý na danú pozíciu, tak sa toho držte. Na druhej strane - nikto vám nezverí zložitú úlohu, pokiaľ sa neosvedčíte. Je to taký šéfov test, ktorý musíte absolvovať. Budete môcť predviesť svoj talent neskôr, keď preukážete svoje schopnosti.
  2. Hodnoty šéfa
    Váš šéf má, aj bude mať obrovský vplyv na vašu budúcu kariéru a schopnosť uspieť. Vytvorenie silného, ​​produktívneho pracovného vzťahu s vaším šéfom je najúčinnejší spôsob, ako urýchliť váš úspech v akejkoľvek spoločnosti. Váš nový šéf môže byť vaša najväčšia prekážka, alebo váš najväčší spojenec. Spoznajte, aké sú jeho hodnoty a čo od vás očakáva. Pracujte podľa jeho očakávaní a zistite, akú komunikáciu preferuje a aký má pracovný štýl. Má rád nečakané rozhovory alebo dáva prednosť e-mailu s dostatočným časom na odpoveď? Je vo svojich procesoch pomalší a metodickejší, alebo uprednostňuje rýchle konanie? Ak si nie ste istý, čo váš šéf od vás chce, choďte sa s ním porozprávať, aby ste sa dozvedeli o jeho preferenciách a prioritách.
  3. Pozitívny postoj
    Pozitívny postoj je alfou a omegou vášho úspechu. Ukážte sa v práci každý deň s pozitívnym postojom a naštartujte tak svoju kariéru. Ľudia aj šéfovia uprednostňujú prácu s niekým, kto je optimistický, nadšený a ochotný sa učiť. Nič nevykoľají vašu kariéru rýchlejšie ako negativizmus, cynizmus a neochota.
  4. Učiť sa, učiť sa a učiť sa
    Zamestnávatelia neočakávajú, že budete vedieť všetko o svojej pracovnej pozícii alebo spoločnosti, kde pracujete. No očakávajú, že budete mať „self-štart“, teda ochotu učiť sa. Učte sa a zisťujte, prečo a aký projekt je práve rozbehnutý. Pýtajte sa, no taktiež ukážte nejakú tú iniciatívu prostredníctvom vlastného výskumu. Koniec koncov, boli ste prijatý, pretože váš zamestnávateľ vo vás verí.
  5. Silná pracovná etika
    Pracovná etika odkazuje na to, ako človek pristupuje k svojej práci. Silná pracovná etika ukazuje, že beriete svoju prácu a priority organizácie vážne. Ide o kvalitu a odhodlanie. To znamená byť profesionálny a presný vo svojich interakciách, včas poskytovať kvalitné produkty, venovať pozornosť stretnutiam a prijímať úlohy s pozitívnym prístupom. Buďte dôsledný vo svojej práci aj v správaní. Dôveryhodný zamestnanec, ktorý sa angažuje v oblasti kvality, je zamestnancom, ktorý stojí za podporu.
  6. Rešpektovanie firemnej kultúry  
    Firemná kultúra je spôsob, akým daná spoločnosť funguje. Už v priebehu dvoch týždňov viete zistiť, či vám daná organizačná kultúra spoločnosti vyhovuje alebo nie. Viete, či vám vyhovuje dress code, či vám vyhovuje pracovný čas a taktiež viete určiť, či vám vyhovuje prostredie či kolegovia. Ak vám to všetko vyhovuje, máte vyhraté a ak nie, buď sa prispôsobíte alebo sa budete pozerať po inej práci.   
  7. Vaša kariéra je len a len vaša záležitosť
    Nikto by sa nemal o váš profesijný rast starať viac ako vy. Musíte byť manažérom vlastnej kariéry. Neočakávajte, že váš nový šéf zmapuje vaše predstavy a zaistí vám kariérny postup.
  8. Kontakty
    Vytvorte si sieť kontaktov. Súčasťou úspechu vašej kariéry nie je to, koho poznáte, ale kto pozná vás. Predstavte sa svojim spolupracovníkom a vybudujte si čo najviac vzťahov vo vašej organizácii, nielen v rámci vášho oddelenia. Dozviete sa tak o úlohách druhých a o tom, ako zapadajú do štruktúry spoločnosti. Budovanie siete kontaktov vám pomôže napredovať v rámci spoločnosti, stretávať sa s potenciálnymi novými klientmi, zákazníkmi a spolupracovníkmi.
  9. Profesionalita
    Či sa vám to páči alebo nie, veľký dôraz sa kladie na vystupovanie - osobné aj virtuálne. Váš fyzický a virtuálny vzhľad musí vypovedať o tom, že rešpektujete seba, svoju prácu a svoju organizáciu. Štýl oblečenia? Zvoľte taký, aký majú vaši úspešní kolegovia. No váš virtuálny vzhľad je taktiež dôležitý. Vyčistite si svoju sociálnu sieť a vymažte staré obrázky a príspevky.
Viac o téme: Absolvent Prvá práca
  • Autor: © Zoznam/kch
  • Zdroj: Zdroj: forbes; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy