Nejde iba o plat: Tieto 4 veci by si mal každý vyjednať na pracovnom pohovore, mnohí o tom ale nevedia

Čaká vás pracovný pohovor a sústreďujete sa predovšetkým na vyjednanie si čo najlepšieho platu? Robíte chybu. Iba plat vás v práci spokojným neurobí. Myslite na to, že v zamestnaní sa vám môžu hodiť aj rôzne benefity, výhody a pre váš kariérny rast aj názov pozície. Pozrite sa, na čo všetko by ste sa na pohovore mali zamerať. Neurobte chybu ako väčšina kandidátov a pri stretnutí s personalistom sa spýtajte aj na toto.

 

 

  1. Benefity
    Umožňuje firma prácu z domu? Prepláca stravné lístky v plnej sume? Poskytuje zamestnancom školenia a jazykové kurzy, mobilný telefón či služobné auto? Ponúka dovolenku navyše? Toto všetko je dôležité vedieť, najmä ak vám na niektorom z benefitov obzvlášť záleží. Ak chcete občas pracovať z domu, je dobré dohodnúť sa na tom so zamestnávateľom vopred, ešte pred nástupom do práce. Dohodnite sa, aké benefity budete môcť čerpať.
  2. Dress code
    Vyžaduje od vás váš potenciálny zamestnávateľ biznis dress code? Máte pôsobiť elegantne a profesionálne? Obleky či kostýmy však nie sú najlacnejšou záležitosťou, preto je dobré spýtať sa, či vám bude zamestnávateľ prispievať nejakou sumou na oblečenie. Nie je to síce jeho povinnosťou, v niektorých spoločnostiach však zamestnancom poskytujú čiastočné alebo úplne hradenie predpísaného typu oblečenia. Zistite, či je to tak aj vo firme, do ktorej zvažujete nastúpiť.
  3. Vaša pozícia
    Každú prácu, ktorú prijmete, sa stáva ďalším krokom v rámci vašej kariéry a môže ovplyvniť vaše budúce smerovanie. Je preto dôležité, aby ste boli stotožnený s pozíciou, ktorá sa vám ponúka. Názov pozície taktiež napovie o tom, aké je vaše miesto v spoločnosti. Ponúkajú vám juniorskú pozíciu, no vaše skúsenosti sú seniorské?  Myslite na to, ako táto pozícia „zapasuje“ do vášho životopisu ako celku a ako môže ovplyvniť vašu kariéru.
  4. Plat a provízie
    Nie ste spokojný s výškou platu, ktorú vám personalista na pohovore predstavil? Nenechajte to tak s tým, že si po čase pôjdete vypýtať viac. Skúste si dohodnúť k platu aj variabilnú zložku. So zamestnávateľom si môžete nastaviť ciele, po ktorých splnení budete v dohodnutom období odmenení – napríklad štvrťročne. Možností, ako dospieť k obojstranne výhodnej dohode, je mnoho, musíte len nabrať odvahu vyjednávať.
Viac o téme: Plat Pracovný pohovor
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: monster; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy