Ako si vyjednať dobrý plat v novej práci? Tieto vety nevyslovte, inak to pokašlete

Zdroj: thinkstockphotos.com

Prešli ste si náročným výberovým procesom a pred vami zostáva posledný krok: dohodnúť si so zamestnávateľom výšku vášho platu. Odborníci radia, aby ste neboli prehnane skromný – váš plat by mal zodpovedať vašim schopnostiam a skúsenostiam. Veď aj v pracovných inzerátoch je bežne používaná formulka, že uvedený plat môže byť vyšší a konečnú sumu ovplyvní to, čo viete a dokážete. Ak hľadáte sprievodcu vyjednávaním o nástupnom plate, inšpirujte sa týmto článkom.

„Suma v inzeráte mi vyhovuje“

Ak si viac nevypýtate, zamestnávateľ vám nepridá. Teraz máte ideálnu možnosť mať slušný nástupný plat. Taktiež platí, že v mnohých firmách po čase ťažšie dochádza k zvyšovaniu platu. Nespoliehajte sa, že si potom vypýtate viac – samotné vyjednávanie o plate je pre mnohých nepríjemná záležitosť a odďaľujú ju ako sa len dá. Využite teda túto možnosť, dojednaný plat sa vám možno dlhšie obdobie nebude zvyšovať.

 

„Teraz zarábam toľkoto...“

Odhaliť, koľko momentálne zarábate, nie je dobrá taktika a môže vám uškodiť. Ak nastupujete do novej práce, mali by ste byť platený za hodnotu, ktorú do firmy prinášate, váš nový plat by sa nemal odvíjať od toho, koľko momentálne zarábate. Personalista dokonca nemá právo pýtať sa na vašu súčasnú mzdu, nemusíte mu teda odpovedať. Namiesto toho mu odpovedzte protiotázkou, v akom rozmedzí sa pohybujú platy na tejto pozícii.

 

„Chcem viac.“

Nehovorte, že chcete viac, povedzte presne, aká suma je pre vás akceptovateľná. Samozrejme, musí to byť reálna suma, ktorá vám vyšla jedna k z prieskumu platového ohodnotenia vašej pozície a zároveň odráža vašu životnú úroveň. Nemajte prehnane skromné, ale ani prehnané požiadavky. Vždy uveďte, prečo je toto vaša hodnota a podložte to dôkazmi vašich skúseností, praxe a zručností.

 

„Potrebujem takýto plat, pretože mám pôžičku.“

Vášho budúceho zamestnávateľa nezaujíma, na čo potrebujete toľko peňazí. On vám bude platiť za váš pracovný výkon, nebude sa zaujímať o to, čo s platom robíte. Ak si teda chcete dojednať lepší plat, povedzte, čím si ho zaslúžite.

 

„Nerád/nerada si pýtam viac, ale...“

Nestavajte sa do polohy bojazlivého, opatrného, „poslušného služobníčka“  - takto len ukážete, že si lepší plat vlastne nezaslúžite.

 

 „Je veľa spoločností, ktoré by ma hneď prijali“

Áno, ak ukážete, že o vás majú záujem aj iné firmy, možno tým rozhýbete zamestnávateľa, s ktorým si dohadujete pracovné podmienky. Ako zvýšiť svoju atraktivitu, no zároveň si hneď na začiatku „nepoškodiť“ meno? Odborníci odporúčajú, aby ste radšej povedali, že je firma, ktorá je ochotná zaplatiť vám X, no práca v danej spoločnosti by sa vám páčila viac. Takto ukážete záujem o firmu a pozíciu a nebudete pôsobiť ako kandidát, ktorý robí na zamestnávateľa nátlak. A možno sa týmto za vás prihovorí aj samotný personalista.

Viac o téme: Vyšší plat Vyjednanie platu
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: monster; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy