Naučte sa anglicky a zarobte si: Pobyt v Austrálii môže zažiť každý, aj vy

Zdroj: Getty Images

Byť študent, zamestnaný, živnostník či nezamestnaný a odskočiť si na študijno-pracovný pobyt do Austrálie? A prečo nie? Lukáš bol študentom práva a túžil sa zlepšiť v angličtine. Zároveň chcel nabrať nové skúsenosti a zažiť niečo exotické. Po úvahách, kde sa bude môcť najlepšie venovať štúdiu angličtiny, popritom pracovať, cestovať a niečo si nasporiť, vyhrala Austrália. Ukázalo sa, že to bola dobrá voľba. Spoznajte Lukášov príbeh a nechajte sa ním inšpirovať.

 

Rozhodovanie nebolo jednoduché, veď som sa rozhodol ísť na druhý koniec zemegule. Kamarátka mi odporučila agentúru, ktorú som si preklepol aj na internete a mala dobré referencie. Nebolo nad čím váhať. V agentúre mi so všetkým pomohli. Výhodou študijno-pracovného pobytu v Austrálii je to, že nie je vekovo obmedzený a môže ho absolvovať prakticky každý. Či už študent – ako ja, ale aj živnostník, nezamestnaný aj zamestnaný človek.

Študovať sa dajú rôzne druhy angličtiny – všeobecná, akademická či biznis, príprava na certifikáty (IELTS, Cambridge). Všeobecnú angličtinu môže ísť do Austrálie študovať úplný začiatočník, ale aj pokročilý. Zároveň sú dostupné aj odborné kurzy na Colleges. Napríklad marketing, management, turizmus, IT, pohostinstvo, sociálne médiá, fitnes tréner a iné.

Naučte sa anglicky a Galéria fotiek (10)

Ako prvé som si vybral mesto Sydney. Následne som si vyberal z ponuky škôl. Hľadal som kvalitnú a takú, ktorá by mi pomohla so splnením môjho cieľa. Výber bol naozaj veľký a bolo výhodou, že som si mohol všetko dobre preštudovať, kým som sa rozhodol. Po vybratí si školy, príprave všetkých potrebných dokumentov na víza a následnom získaní víz, ma v agentúre krok po kroku previedli všetkým potrebným a vybavili užitočnými informáciami týkajúcich sa štúdia, práce a života „u klokanov“. Všetko bolo jasné, stačilo len vyraziť.

Cesta do Austrálie – príjemný kultúrny šok

Cesta s AirChina bola pomerne dobrodružná, medzipristátie v Pekingu stálo za to. Mal som čas pozrieť si toto veľkomesto, ochutnal miestne špeciality a letel ďalej do Austrálie. Po prílete do Sydney ma vrelo privítal imigračný pracovník a dokonca aj majiteľ ubytovania - prišiel ma vyzdvihnúť na letisko. V Austrálii zistíte, ako ľudia k sebe môžu byť oveľa milší, ústretovejší, usmievavejší, uvidíte, ako sa dá vzájomne pomáhať a menej závidieť. Úplný šok oproti Slovensku a Čechám – no veľmi pozitívny. :)

Naučte sa anglicky a Galéria fotiek (10)

Na druhý deň som išiel do mojej agentúry v Sydney, kde ma na úvodnom stretnutí oboznámili so všetkým dôležitým ohľadom školy, práce, daňového čísla, lacných nákupov a MHD. Bolo príjemné vedieť, že sa kedykoľvek môžem na niekoho obrátiť. Počas môjho takmer ročného pobytu sa však nič nepríjemné nestalo, život v Austrálii som si užíval.

Prvý cieľ - nájsť si prácu, sa mi podarilo splniť už v priebehu pár dní a tak som sa začal pripravovať do školy. Priletel som tri týždne pred jej začiatkom, čo bola veľká výhoda. Do začiatku školy som si našiel prácu, aklimatizoval sa, trochu spoznal Sydney a našiel si ubytovanie bližšie k práci a škole.

Naučte sa anglicky a Galéria fotiek (10)

V dobe nástupu do školy som mal už dve zamestnania a začínal aj podnikať. Živnosť totiž môže bez problémov získať aj študent. Záleží na každom, čomu sa chce venovať. Možností je v Austrálii neúrekom. Väčšinu prác v službách vykonávajú zahraniční študenti, takže zamestnávatelia ich vyžadujú a potrebujú. Austrálski zamestnávatelia oceňujú snahu pracovať a majú radi, keď sa viete k práci postaviť poctivo.

Začal som denne chodiť do jazykovej školy, k tomu som mal dve zamestnania. Štúdium angličtiny bolo intenzívne, 20 hodín týždenne, takže progres bol veľmi rýchly. Vyučovalo sa prakticky, formou zábavy, učitelia boli milí a nápomocní. Spolužiakov som mal z celého sveta a tak som mohol spoznať rozličné kultúry a nových kamarátov.

Naučte sa anglicky a Galéria fotiek (10)

Bez problémov som vyžil zo zarobených peňazí a zároveň som si aj niečo odkladal. Životný štandard je v Austrálii vyšší. Miestnym mzdám zodpovedajú služby, bývanie a stravovanie v reštauráciách. To je však možné riešiť varením si na ubytovaní a bývaním v podnájme.

Zážitky na celý život

Voľný čas som mal večer a cez víkendy. Taktiež takmer každý týždeň bola v škole možnosť sa zúčastniť rôznych voľnočasových aktivít. Či už spoločných výletov, exkurzií, grilovačiek na plážach – bolo toho naozaj veľa. Voľný čas som využíval na spoznávanie Sydney, oddych na plážach a kúpanie sa v mori.

Austráliu sa oplatí precestovať. Pohladkať si lenivú koalu, kenguru, zažiť pobyt na najväčšom piesočnom ostrove Fraser Island s priezračnými sladkovodnými jazerami a šnorchlovanie vo Veľkom koralovom útese s pestrofarebnými rybami sú nádherné zážitky na celý život.

Naučte sa anglicky a Galéria fotiek (10)
Naučte sa anglicky a Galéria fotiek (10)

Môj pobyt v Sydney spríjemňovalo aj teplé počasie, pozitívni ľudia ochotní mi pomôcť, príjemné pracovné prostredie, schopnosť nasporiť si slušné peniaze a najmä naučiť sa poriadne anglicky. Výrazne som si zlepšil angličtinu a dosiahol aj celosvetovo uznávaný certifikát. Znalosti anglického jazyka som následne uplatnil v mojej súčasnej práci, kde môžem bezproblémovo komunikovať s anglicky hovoriacimi klientmi. Vďaka študijno-pracovnému pobytu v Austrálii som získal lepšiu pracovnú pozíciu a tým pádom aj vyššie pracovné ohodnotenie. Zároveň po týchto skúsenostiach vnímam všetko v ďaleko širších súvislostiach, a to nielen v pracovnom, ale aj osobnom živote. Austrália stála rozhodne za to. Ďakujem ti, G8M8 Great Mate!

Naučte sa anglicky a Galéria fotiek (10)

Naučte sa anglicky a Galéria fotiek (10)

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 10
Viac o téme: Austrália Studijno pracovny pobyt
  • Autor: © Zoznam/G8M8
  • Zdroj: PR článok, gettyimages, Foto: Lukáš

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy