3 otázky, ktoré by ste na pohovore mali položiť personalistovi: Bez odpovedí na ne zo stretnutia neodíďte

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Stacy Donovanová Zaparová pôsobí ako recruiterka viac než 20 rokov, pracovala pre spoločnosti ako Amazon, Zappos či Netflix. Je jedna z tých personalistov, ktorí tvrdia, že pohovor nie je len o firme, ale aj o druhej strane – uchádzačovi.

Zdôrazňuje, že aj samotní uchádzači by na to mali myslieť. To, že ich firma zavolala na pohovor, neznamená, že sú „na koni“, naopak, obe strany sú si rovnocenným partnerom. Uchádzačom tiež radí, že okrem toho, aby sa pripravili na otázky, ktoré možno personalista položí, by sa mali vyzbrojiť aj istými otázkami, ktoré im pomôžu zistiť, či je pre nich daná práca naozaj tá pravá.

Chcete získať prácu, v ktorej budete po čase nešťastný? V ktorej sa budete trápiť a po pár mesiacoch sa už začnete obzerať po niečom novom? Znova prežívať ten istý proces príprav životopisov, motivačných listov a pohovorov? A čo takto si nájsť prácu, ktorá vás bude napĺňať? Dá sa to zistiť vopred. Stačí sa len spýtať už na pohovore tie správne otázky. Ako znejú?

  1. Pýtajte sa na kultúru vo firme a vedenie
    Poviete si, že to nie je až tak dôležité? Nuž, zrátajte si, koľko času človek strávi v práci. Osem a niekedy aj viac hodín obklopení ľuďmi, ktorých si sám nevyberá. Preto je dôležité zistiť, aká kultúra vládne vo firme, akí ľudia v nej pracujú (veľa napovie aj vek zamestnancov). Chcete predsa vedieť, či by vám práca v takej atmosfére vyhovovala. Recruiterka tiež radí spýtať sa na vášho potenciálneho šéfa a jeho vedenie. Nechcete predsa stvrdnúť roky pod šéfom, ktorý nevie, kde je sever. Dobre sledujte, ako personalista odpovedá na vašu otázku týkajúcu sa štýlu vedenia šéfa. Ak odpozorujete isté zaváhania alebo nepresvedčivé odpovede, môže to byť varovný prst. Taktiež zbystrite pozornosť aj vtedy, ak HR manažér na túto otázku nevie presne odpovedať.
  2. Pýtajte sa na vašu rolu vo firme a na očakávania
    Na pohovore by ste sa mali uistiť, že náplň práce je naozaj vhodná a zodpovedajúca vašim skúsenostiam a schopnostiam. Stalo sa už niekoľko prípadov, kedy človek dostal výpoveď už po pár týždňoch v práci. Nie preto, že by bol absolútne neschopný, ale preto, že jeho predstava o danej pozícii bola úplne iná než personalistova. A keď firma nevidela, že zamestnanec robí to, čo si predstavovala, jednoducho ukončila spoluprácu. Čas tak stratil nielen čerstvý zamestnanec, ale aj samotná firma. Je preto dobré, ak kladiete konkrétne otázky, pýtate sa priamo, čo vás zaujíma ohľadom vášho možného pôsobenia vo firme. Pýtajte sa na to, čo sa od vás bude očakávať, aké ciele vám budú stanovené a ako sa budú merať. Nechcete predsa prísť do firmy, v ktorej budete mať nastavené nereálne ciele, ktoré nebudete mať šancu splniť a tak sa pripravíte o odmeny.
  3. Pýtajte sa, čo prácou získate
    ​Jednoducho povedané, prečo by zamestnanci mali prísť do tejto firmy a pracovať pre ňu. Zaparová radí, aby ste venovali pozornosť tomu, čo presne vám hovoria o plate, pracovnej flexibilite, benefitoch, ktoré boli len spomenuté v pracovnej ponuke. Ak máte ďalšie otázky ohľadom čoho, čo všetko vám firma dokáže ponúknuť, Zaparová hovorí, že je v poriadku, ak ich položíte. Že máte len ohraničený čas a personalista nestíha? Dohodnite si s ním ďalšie stretnutie, na ktorom to budete môcť prebrať podrobnejšie. Recruiterka tiež varuje, aby ste sa vyhli nepríjemným prekvapeniam – ak personalista hovorí o pracovnej flexibilite, možno tým nemyslí to, čo si predstavujete vy. Ak máte konkrétnu predstavu o vašom fungovaní vo firme – napríklad niekoľko home officov mesačne a flexibilný pracovný čas, spýtajte sa na to presne takto. Je lepšie vedieť vopred, či vám zamestnávateľ umožní byť pánom svojho času, alebo musíte byť v práci v presne stanovený čas. Až po tomto sa rozhodnite, či je pre vás práca naozaj zaujímavá.
Viac o téme: Pracovný pohovor Otázky na pohovore
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: cnbc; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy