Zobrali by vás do Googlu, Facebooku či Microsoftu? Najprv by ste museli poznať odpovede na tieto otázky

Zdroj: Getty Images

Nie vždy prebieha pracovný pohovor štandardne. V niektorých spoločnostiach sa ho snažia ozvláštniť netradičnými otázkami, ktorých cieľom je vyhnúť sa naučeným odpovediam uchádzačov a odhaliť, čo sú vlastne naozaj zač. Zaujíma vás, ako to vyzerá na pohovore v Googli, v spoločnosti Apple či v Microsofte? Pozrite sa, čo sa personalisti pýtajú uchádzačov – ako by ste na ich otázky odpovedali vy?

 

 

Apple
„Ak by som sa spýtal vášho najlepšieho priateľa, čo potrebujete k práci, čo by mi odpovedal?“
Čo tým personalista myslí: Povedzte mi o vašich silných a slabých stránkach, aby som zistil, čo vás v práci poháňa a čo, naopak, brzdí.
Ako odpovedať: Buďte úprimný, ukáže personalistovi, že chcete prijať príležitosť na váš kariérny, ale aj osobný rast.

 

Cambridgeská univerzita
„Čo by ste urobili, ak by ste boli strakou?“
Čo tým personalista myslí: Chcem vidieť, ako si dokážete poradiť s nečakanou a nesúvisiacou otázkou a koľko toho viete o spomínanom zvierati.
Ako odpovedať: Na túto otázku neexistuje správna odpoveď. Ukážte, že sa nenecháte zmiasť a že si poradíte s každou otázkou.

 

Facebook
„Máte za sebou najlepší deň v práci. Prídete domov a poviete si, že máte najlepšiu prácu na svete: čo by ste v práci v ten deň urobili, aby ste boli takýto spokojný?
Čo tým personalista myslí: Čo vás v práci poháňa najviac, čo je vašou najväčšou vášňou a ako meriate úspech?
Ako odpovedať: Pouvažujte, čo vás v práci najviac teší – z čoho a kedy máte najväčšiu radosť? Presne toto potom opíšte personalistovi.

 

Convertro
„Čo znamená slovo brimbarion?“
Čo tým personalista myslí: Nemusíte vedieť, čo to slovo znamená, chcem ale vidieť, ako veľmi ste kreatívny a či sa nenecháte vykoľajiť.
Ako odpovedať:  Šéf tejto spoločnosti tvrdí, že jedinou zlou odpoveďou je „netuším“.

 

Google
„Predstavte si, že ste kapitánom pirátskej lode a nájdete truhlicu plnú zlata. Vaša družina hlasuje, ako sa zlato rozdelí. Ak získate menej ako polovicu hlasov pirátov, odsúdia vás na smrť. Ako by ste navrhli rozdeliť zlato tak, aby ste z neho mali slušný podiel, no zároveň prežili?“
Čo tým personalista myslí: Ukážte mi, ako viete riešiť problémy a aký ste v tom dobrý.
Ako odpovedať:  Bývalý šéf spoločnosti  Google Eric Schmidt bol poriadne zaskočený, keď túto otázku dostal na jednej konferencii. Vy viete, ako by ste odpovedali?

 

Hubspot
„Naučte ma niečo.“
Čo tým personalista myslí: Je dobré, ak viete o svojich skúsenostiach niečo povedať, no ešte lepšie, ak ich preukážete.
Ako odpovedať:  Je to skvelá príležitosť ukázať personalistovi, aký odborník ste.  Vyberte si z vašej praxe niečo, čo sa dá ľahko a rýchlo vysvetliť, použite aj nejaký príklad.

 

Microsoft
„Ak by ste si mali vybrať z dvoch superschopností: byť neviditeľným alebo vedieť lietať, čo by ste si vybrali?“
Čo tým personalista myslí: Ak by som chcel o vás zistiť čo najviac, odpoveď na túto zdanlivo nevinnú otázku by mi dokáže veľa napovedať.
Ako odpovedať:  Neexistuje nesprávna odpoveď. To, čo si vyberiete, personalistovi prezradí niečo viac o vašej osobnosti.

Viac o téme: Pracovný pohovor Otázky na pohovore
  • Autor: © Zoznam/ext
  • Zdroj: Zdroj: socialtalent.com; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy