Odborník radí: Ak vám chýba sebavedomie a neveríte si, začnite robiť toto

Zdroj: Power coaching

„Nízke sebavedomie nie je dané na celý život. Sebavedomiu sa môžete naučiť, praktizovať ho a vylepšovať po celý život, podobne ako aj iné zručnosti. Akonáhle zapracujete na jeho zvýšení, všetko vo vašom živote sa zmení k lepšiemu.“ – Barrie Davenport

Dnes sa spoločne s koučom a lektorom Tomášom Langermannom pozrieme na tému sebavedomie. Prezradí nám, že sebavedomie nie je niečo, s čím sa človek narodí. Nie je to ani vlastnosť, ktorá je daná a nemenná. Môže sa v priebehu života meniť, zvyšovať či znižovať.  V nasledujúcich otázkach sme sa pýtali na veci, ktoré by vás k tejto téme mohli zaujímať.

Čo by ste poradili ľuďom, ktorí si neveria a nie sú si istí ani sami sebou?

Dôležité je zistiť, či človek sám cíti, že potrebuje zmeniť svoj život v tomto smere. Prijmite hlavne to, aký ste, kým ste sa stali. Prijatie samého seba je veľmi dôležitým krokom pri získaní zdravého sebavedomia. Je dôležité sa zamerať na vlastné kvality a uvedomiť si ich.  Oceňte samého seba, v čom ste dobrý, na čo ste hrdý a v ktorých situáciách ste si sám sebou istý.

Poznáte určité techniky, ktoré pomôžu ľuďom nadobudnúť zdravé sebavedomie?

Pri budovaní zdravého sebavedomia je dôležité, aby ste nečakali, než sa niečo stane. Možnosť niečo zmeniť máte vo vlastných rukách. Chopte sa iniciatívy a zistite, že život so zdravým sebavedomím stojí za to.

Skúste si napríklad napísať na papier 50 vecí, v ktorých ste dobrý, vynikáte v nich alebo sa vám jednoducho na vás páčia. Môžete vyskúšať aj veľmi účinnú hru v rodine, či s priateľmi, pri ktorej každému členovi tí ostatní napíšu napr. 20 vecí, ktoré sa im na ňom páčia.

Zaujímavosťou je, že ak vidíte na druhých ľuďoch iba negatívne vlastnosti a ste príliš kritický, potom je tam veľká pravdepodobnosť, že dobré vlastnosti nevidíte ani na sebe.

Technikám sebavedomia sa venujeme aj priamo na školeniach, kde účastníci získavajú efektívne nástroje a metódy a vedia ich aplikovať priamo v praxi. Najbližší takýto kurz je možné zažiť už túto sobotu, 16.03.2019, v Power Coachingu.

Na koho sa môžu ľudia obrátiť v prípade, že tento problém chcú riešiť len medzi štyrmi očami?

Na koučing sedeniach získate sebavedomie pod dohľadom odborníka. Práve sebavedomie je jednou z najčastejších tém našich klientov pri life koučingu. Vzťah s koučom je dôverný, kouč je viazaný mlčanlivosťou. Na sedení sa zameriavate výlučne na vás a pracujete na dosiahnutí cieľa, v tomto prípade na zvyšovaní sebavedomia priamo v reálnom živote a situáciách. Ak cítite, že chcete zmeniť váš život a chcete získať vyššie sebavedomie, potom aj vďaka koučingu je tento proces ľahšie zrealizovateľný.

Aké sebavedomie majú Slováci

Podľa prieskumu, ktorý realizovala agentúra TNS Slovakia v roku 2015, Slovákom chýba sebavedomie. Silné sebavedomie vtedy priznalo len o niečo viac ako štvrtina (27%) opýtaných.  Mužom napríklad častejšie zvyšuje sebavedomie vzdelanie, znalosti a úspechy, ktoré v živote dokázali. Mladým ľuďom podporuje sebavedomie na druhej strane vzhľad a veci, ktorými sa obklopujú.

Kde začať, ak sa chcem zmeniť a chcem získať vyššie sebavedomie?

Dôležité je začať u seba, ak naozaj chcete byť viac sebavedomí, tak vám odporúčam, aby ste na sebe pracovali každý deň. Počas dňa je nespočetné množstvo niekedy zdanlivo banálnych situácií, ktoré viete využiť k tréningu – k zvyšovaniu sebavedomia. Vzdelávajte sa a učte sa nové veci. Nepodceňujte tiež silu svojich myšlienok. Skúste sa na chvíľu zamyslieť nad tým, čo sa vám dnes podarilo. Sledujte na sebe neustály vývoj, či už sa zlepšíte v práci, v ktorej pracujete alebo športe v ktorom ste dobrí. Majte vždy na pamäti, že vaše úspechy budujú vaše sebavedomie.

Kouč Tomáš Langermann Galéria fotiek (3) Kouč Tomáš Langermann Zdroj: Power coaching

 

 

Viac o téme: Sebavedomie
  • Autor: © Zoznam/Power Coaching
  • Zdroj: Foto: Tomáš Langermann, Power Coaching

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy