Meno tohto muža si zapamätajte: Jemu vďačíte za to, že môžete surfovať

Zdroj: commons wikimedia/Paul Clarke

Www. Tri písmená, ktoré vás vedia spojiť s celým svetom. Ak ste „zelený“, ste on-line a môžete surfovať a ak ste „červený“, stojíte. Celkom ľahké nie? Ale kto stojí pri zrode týchto troch čarovných písmen? Spoznajte otca World Wide Webu, je ním Tim Berners-Lee.

Tento obyčajne neobyčajný muž, Sir Timothy John „Tim“ Berners-Lee je britský inžinier, počítačový výskumník a profesor na MIT. Narodil sa v Londýne 8. júna 1955 manželom Conwayovi Berners-Lee a Mary Lee Woodsovej. Bol obyčajným chlapcom, ktorý navštevoval prestížny Oxford a získal diplom z fyziky. V roku 1976 pracoval ako programátor a o pár rokov neskôr pracoval v spoločnosti D.G. Nash Limited, kde vytvoril a napísal DTP softvér a operačný systém.

V roku 1989 prišiel  s projektom vytvorenia distribuovaného hypertextového systému a tým začal projekt WWW. Krátko nato napísal prvý webový prehliadač WorldWideWeb. Vianoce 1990 ho zapísali do histórie internetu. S pomocou Roberta Cailliaua a mladého študenta v CERNe úspešne zrealizovali prvú úspešnú komunikáciu medzi HTTP klientom a serverom cez internet.

 V súčasnosti je Tim riaditeľom World Wide Web Consortium (W3C), ktorej cieľom je neustály vývoj internetu .Od kráľovnej Alžbety II. dokonca dostal v roku 2003 Rad za zásluhy (Order of Merit).

 

Čo ste o Timovi a jeho „www“ určite nevedeli

Tim je zaradený medzi 100 najdôležitejších ľudí 20. storočia a niekedy ho prezývajú ako TimBL. Prvá webová stránka je stále on-line: http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html a bola vytvorená v roku 1991. A koľko je dnes web stránok na internete? V súčasnosti je on-line 945 357 100 stránok (okrem počtu neaktívnych webových stránok). A tak sa nemožno čudovať, že v dnešnom svete je viac zariadení, ktoré sú on-line, ako je počet ľudských bytostí žijúcich na Zemi.

A kto vytvoril slovné spojenie surfovať na internete? Jean Armor Polly s týmto prišiel v roku 1992. Web alebo internet (ako len chcete) sa stal najrýchlejšie rastúcim komunikačným prostriedkom na svete. Za päť rokov dosiahol prvých 50 miliónov používateľov. Tento počet televízia dosiala za 13 rokov a rozhlas za 38 rokov.

V roku 1998 bol spustený Google a niečo neskôr sa spustila služba Gmail. Aby sa človek mohol v e-maile usmiať, Kevin Mackenzie vytvoril v roku 1979 prvý emotikon a vyzeral takto :-). Každodenne sa odosiela približne 250 miliárd e-mailov. Zaujímavé je, že 81% týchto e-mailov je spam.

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, aký veľký je internete? Odborníci sa na to pozreli a zistili, že ak by ste chceli celý internet nakopírovať, potrebovali by ste 1 miliardu DVD alebo 200 miliónov Blu Ray diskov.

Viac o téme: Www Tim berners-lee
  • Autor: © Zoznam/kch
  • Zdroj: Zdroj: wikipedia, factslegend, primaryfacts; Foto: commons.wikimedia/Paul Clarke

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy