16 programovacích jazykov, ktoré sa oplatí naučiť a už sa nestane, že budete bez práce

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Chcete povolanie, pri ktorom nehrozí, že zostanete bez práce? Dnešnému trhu práce vládne oblasť IT. Programátori a vývojári sú neustále žiadaní, tých najlepších sa firmy nechcú za žiadnych okolností vzdať. Čo ale potrebujete na to, aby ste sa stali jedným z nich? Nuž, musíte sa naučiť programovacie jazyky. Zaujíma vás, ktoré presne? Portál Business Insider pripravil zoznam najdôležitejších programovacích jazykov, ktoré sa vám oplatí naučiť, ak sa chcete stať žiadaným na trhu práce.

 

  1. Java
    Tento program vznikol v roku 1991 ako programovací jazyk pre smart televízie. Java od Oracle je stále najpopulárnejší jazyk na svete – svoju pozíciu si zaistil aj tým, že je nevyhnutný pre vývoj aplikácií pre Android ale aj rôzne firemné softvéry.
  2. C
    Ide o jeden z najstarších programovacích jazykov, vznikol na začiatku 70. rokov. V roku 1978 k nemu vznikla aj príručka v tlačenej podobe, ktorá  je stále populárna a čítaná.
  3. Python
    Jazyk, ktorý siaha do roku 1989 a fanúšikov si získal tým, že má veľmi dobre čitateľný kód. Mnoho programátorov odporúča práve jazyk Python ako najvhodnejší, ak chcete začať s programovaním.
  4. PHP
    Tento jazyk na programovanie webov patrí medzi najznámejšie. Niektorí odhadujú, že tretina celého webu „patrí“ práve jazyku PHP. Veľké stránky ako WordPress, Facebook či Yahoo používajú práve tento.
  5. C++
    Pochádza z jazyka C, bol vytvorený v roku 1979 a je jeden z najpopulárnejších a najpoužívanejších programovacích jazykov. Dnes je to základný jazyk pre mnohé operačné systémy, operačné jednotky, prehliadače a hry.
  6. JavaScript
    Veľmi známy programovací jazyk, primárne určený pre webové aplikácie. S Javou, ktorú sme spomenuli vyššie, však nemá veľa spoločného. JavaScript sa využíva pri tvorbe interaktívnych webových stránkach. mnoho moderných webov.
  7. R
    Programovací jazyk, ktorý si vyberajú skôr štatistici a ľudia, ktorí sa zaoberajú analýzou dát. Fanúšikom tohto jazyka je napríklad aj spoločnosť Google, a to najmä pre moc, ktorú poskytuje matematikom.
  8. Go
    Pôvodne navrhnutý Googlom, slúži na vytváranie obrovského množstva systémov, ktoré sú potrebné k poháňaniu celosvetovo najvyťaženejšieho vyhľadávača na svete. Jeho vývojári kladú dôraz na spoľahlivosť a integritu a Go patrí medzi jeden z najrýchlejšie sa rozširujúcich programovacích jazykov.
  9. Ruby
    Tak ako Python, vývojári majú tento 24-ročný jazyk veľmi radi, pretože sa ľahko číta a kód sa ľahko píše. Jeho výhodou je, že sa jednoducho používa na vytvorenie webových aplikácií. Za všetko hovorí motto tohto programovacieho jazyka: „Ruby. Najlepší priateľ programátora.“
  10. C#
    V angličtine sa vyslovuje ako C-sharp. Tento programovací jazyk vyvinul Microsoft a je podobný jazyku C, C++ a Java. Väčšinou sa používa k tvorbe mobilných aplikácií, webových služieb, webových aplikácií a stránok alebo formulárových aplikácií v operačnom systéme Windows.
  11. TypeScript
    Jazyk vyvinutý spoločnosťou Microsoft. Je podobný jazyku Java Script – používa rovnakú syntax a sémantiku, ale s dodatočnými funkciami. Používa sa pri vývoji veľkých aplikácií a tento jazyk môže ktokoľvek zadarmo používať alebo upravovať.
  12. Perl
    Perl bol pôvodne vyvinutý v NASA na konci 80. rokov. Tento programovací jazyk vyniká v spracovávaní textov a vývojári ho majú radi preto, lebo dokáže veľa a je flexibilný. Je skvelý tom, že udrží veľa webov spolu, no nepatrí medzi tie najelegantnejšie jazyky.
  13. Pascal
    Je pomenovaný podľa známeho filozofa Blaise Pascala. Tento jazyk je nástrojom používanom pri kódovaní originálnych Apple Macintosh počítačov.
  14. Kotlin
    Rýchlo rastúci programovací jazyk, veľmi podobný Jave, tento však programátorom umožňuje byť viac koncízny. Môže sa použiť pri písaní aplikácií pre Android a je používaný spoločnosťami ako Slack, Lyft či Pinterest.
  15. Swift
    Programovací jazyk spoločnosti Apple, ktorý vyhráva u vývojárov ako rýchlejší a jednoduchší spôsob, ako vyvíjať aplikácie pre iPhone.
  16. Scala
    Programovací jazyk podobný Jave, je však navrhnutý tak, aby bol viac koncízny a jednoduchší na používanie. Môže sa zmiešať s Javou a pomôcť tak vývojárom vyhnúť sa rôznym bugom (chybám) na stránke. Bol vytvorený na začiatku milénia a je voľne dostupný na používanie a upravovanie.
Viac o téme: Práca Programátor Vývojár Programovací jazyk
  • Autor: © Zoznam/ext
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy