Dajte si pozor na reč tela, môže vás zradiť: Týchto 10 vecí na pohovore neurobte, inak prácu nezískate

Zdroj: Getty Images

To, ako podávate ruku, ako sedíte, čo robíte, keď rozprávate - toto všetko si všímajú personalisti na pohovore. A ak aj nie sú úplne zameraní na vašu reč tela, vnímajú vás ako celok. Všímajú si, či to, čo hovoríte, potvrdzuje aj vaše telo - teda jeho reč. Ak o sebe hovoríte ako o človeku, ktorý si vie presadiť svoje, no chúlite plecia a uhýbate pohľadom, len ťažko vám to uveria. Pozrite sa, čo by ste mali robiť, ak nechcete, aby vám nesprávna reč tela prekazila šance na novú prácu.


10 chýb v reči tela, ktoré možno robíte aj vy

Viac ako 2 600 personalistov v prieskumu zoradilo najčastejšie chyby v reči tela, ktoré uchádzači môžu urobiť. Pozrite sa, čo im prekáža najviac v neverbálnej komunikácii kandidátov.

  1. Chýbajúci očný kontakt – 67%
  2. Uchádzač sa neusmieva – 39%
  3. Hranie sa s niečím na stole – 34%
  4. Krútenie sa na stoličke – 32%
  5. Prekríženie ramien – 32%
  6. Nesprávny postoj tela -  31%
  7. Hranie sa s vlasmi alebo dotýkanie sa tváre -  28%
  8. Mdlé podanie rúk – 22%
  9. Používanie príliš veľa gest – 13%
  10. Príliš silné podanie rúk – 9%
     

Pripravte sa na pohovor, zlepšite vašu neverbálnu komunikáciu

  1. Príprava
    Pripravovať sa na pohovor je najlepší spôsob, ako sa vyhnúť pohromám na pohovore. Nacvičujte si, ako bude prebiehať pohovor – napríklad so svojimi priateľmi alebo rodinnými príslušníkmi. Spýtajte sa ich tiež na spätnú väzbu: požiadajte ich o zhodnotenie vašej neverbálnej komunikácie.
  2. Natočte sa
    Ako najlepšie zistiť, ako pôsobíte na iných, ako sa tvárite, či aké gestá využívate? Najistejšie to budete vedieť, ak sa uvidíte. Preto personalisti odporúčajú cvičiť si pohovor na kameru. Následne si video pozrite a sami zhodnoťte, čo by sa dalo na vašom verbálnom, ale aj neverbálnom prejave zlepšiť.
  3. Pripravte si reč
    Predstavte si, že máte len 30 sekúnd a za tento čas musíte o sebe zhrnúť to najdôležitejšie. Čo by ste o sebe povedali? Táto požiadavka sa môže objaviť aj na pohovore vo forme výzvy „Povedzte mi niečo o sebe“. Buďte na ňu pripravený, prichystajte si odpoveď vopred a vypilujte ju – na pohovore sa vám tak podarí zahviezdiť.
  4. Spravte si domáce úlohy
    Že o žiadnych neviete? Vašou úlohou pred pohovorom je spraviť si dostatočný prieskum o firme,  do ktorej sa hlásite, pripravte si tiež niekoľko otázok, ktoré ste sa nedozvedeli a zaujímajú vás. Tie potom na pohovore nezabudnite personalistovi položiť.
Viac o téme: Pohovor Reč tela
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessnewsdaily; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy