Na osobné pohovory nie je čas: Firmy zavádzajú novinku v nábore zamestnancov, uchádzači sú zarazení

Zdroj: thinkstockphotos.com

Čoraz viac zamestnávateľov v zahraničí začína uprednostňovať automatizované pohovory cez telefón, upozornil denník The Wall Street Journal. Toto rozhodnutie spočíva v úsilí získať si najlepších zamestnancov, ktorých je na trhu nedostatok. Uchádzači však takýmto pohovorom nadšení nie sú: je to neosobné a frustrujúce, tvrdia.

 



 

Počas telefonátu dostávate otázky, ktoré ste už pravdepodobne niekoľkokrát počuli na pohovore z úst personalistu. Avšak počas tohto telefonického pohovoru na druhej strane nie je skutočná osoba, človek: vaše odpovede si zaznamenáva robot a kladie ďalšie otázky.

Na osobné pohovory nie Galéria fotiek (2) Zdroj: Getty Images

Zúfalí zamestnávatelia skúšajú nový spôsob pracovných pohovorov: automatizovaný telefonát, počas ktorého uchádzač odpovedá na vopred nahrané otázky. Kandidáti sa tak vlastne rozprávajú sami so sebou. Zaujímavosťou je, že čoraz viac spoločností pristupuje k takejto forme pohovoru. Kandidáti sú však voči takémuto výberu zamestnancov skeptickí.
 

Pohovor s robotom? Je to zvláštne a neosobné

Svoje o tom vie aj Jeremy Maffei. Muž, ktorý sa zaujímal o prácu v digitálnom marketingu, si mohol na vlastnej koži vyskúšať telefonický pohovor s automatom. „Úplne ma vyplo“, opísal svoju skúsenosť s týmto typom pohovoru. Keď dostal otázku, aby opísal svoje najväčšie úspechy a najväčšie neúspechy, nevedel zistiť, či boli jeho odpovede dostatočné a vyčerpávajúce. „Bolo to veľmi, veľmi neosobné,“ dodáva.

A prečo sa vlastne firmy rozhodli aplikovať takýto nezvyčajný typ pohovoru? Ide o taktiku, ktorej cieľom je poistiť si potenciálnych zamestnancov – predbehnúť konkurenciu, ktorá by kandidáta mohla osloviť a ponúknuť mu prácu. Najmä v USA je situácia vážna, keďže podiel nezamestnaných je na úrovni 3,7%. Problémom je, že sa objavujú nové voľné pozície, ktorých je však výrazne viac než nezamestnaných ľudí.

 

Viac o téme: Pohovor Telefonický pohovor
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com; Text: ext; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy