Pohovor v Google? Od tohto závisí, či dostanete prácu: Čudný systém, ktorý ale naozaj funguje

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: SITA

Keď sa vo firme hľadajú noví zamestnanci, vo väčšine spoločnosti sa využíva štandardný postup: kandidát sa najprv stretne s HR manažérom, potom s potenciálnym budúcim šéfom, v niektorých firmách tiež zavolajú na stretnutie aj členov tímu. Následne sa ľudia zodpovední za nábor rozhodnú, či je tento človek vhodný do ich firmy.

Spoločnosť Google však uplatňuje iný postup, ktorí by mnohých mohol šokovať. Vedúca HR oddelenia, recruiterka Lisa Stern Haynesová hovorí, že technologický gigant dokáže zamestnať tých najlepších z najlepších, pretože na tom, koho prijmú, sa musí zhodnúť väčšia skupina ľudí.

HR manažér môže odmietnuť kandidáta pre akýkoľvek dôvod, tvrdí Haynesová. Na druhej strane však nemôže sám rozhodnúť o tom, či zaujímavého uchádzača do firmy aj naozaj prijmú. Všetci uchádzači totiž prechádzajú prijímacími komisiami na posúdenie. „Keď manažéri prichádzajú do našej spoločnosti a oboznámime ich s týmto postupom, keďže roky používali úplne odlišný, sú šokovaní,“ opisuje Haynesová. Avšak prijímať nových zamestnancov na základe tímovej dohody je dobre premyslená stratégia.

Recruiterka priznáva, že využívanie prijímacích komisií síce spomaľuje náborový proces, táto metóda však prináša firme dlhodobé výhody. V mnohých firmách je bežné, že sa noví zamestnanci hľadajú rýchlo, pod tlakom a vtedy sa môžu personalisti rozhodnúť nesprávne. Potom sa stretávajú s častou fluktuáciou zamestnancov a vynakladaním ďalších prostriedkov, času a energie na nájdenie nového človeka. „Je lepšie mať dostatok času na nájdenie vhodného zamestnanca a prejsť si dlhým a náročným náborom. Takto si vyfiltrujete a identifikujete tých najlepších kandidátov,“ hovorí Haynesová.

Prijímacie komisie v Googli sú zvyčajne zložené z lídrov špecifických organizácií zaoberajúcich sa náborom zamestnancov. V rámci komisie pôsobia 3 až 6 mesiacov a následne rotujú do ďalšej. Zvláštnosťou je, že samotný HR manažér nie je súčasťou komisie. A ako to vyzerá, keď komisia rozhoduje o novom zamestnancovi? HR manažér najprv spraví pohovor s kandidátmi. Následne vyplní prijímaciu kartu, do ktorej uvádza podrobnosti a detaily z pohovoru, svoje poznámky, ktoré si robil počas úvodného rozhovoru s kandidátom, taktiež pridá aj interné referencie, ak danú osobu pozná niekto zo súčasných zamestnancov Googlu. Túto kartu potom pošle nezávislým komisiám. Podľa Haynesovej je na tom všetko najlepšie to, že členovia komisie nie sú pod tlakom z toho, že sa rýchlo musí nájsť nový človek a môžu kandidátov posudzovať iba podľa toho, čo firma naozaj potrebuje.

„Členovia komisií predstavujú akúsi vrstvu objektivity a pozerajú sa pri výbere na to, či sa daný uchádzač naozaj hodí so svojou kvalifikáciou na danú pozíciu,“ opisuje Haynesová. „Takisto pozerajú na to, či sa uchádzač hodí do organizácie a dokáže v nej fungovať dlhodobo,“ zdôrazňuje. Práve to je totiž pre Google veľmi dôležité, keďže jeho zamestnanci často skáču z tímu do tímu, z pozície do pozície.

Zaujíma vás, akých ľudí vlastne hľadajú do Googlu? Či by ste boli aj vy ten kandidát, ktorý by uspel? Google si vážizamestnancov, ktorí vedia riešiť problémy a ľahko sa učia nové veci, keďže pozície v tejto firme sa veľmi často menia. 

Viac o téme: Pohovor Google
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: cnbc.com; Text: es; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy