13 otázok, ktorými personalisti na pohovore skúmajú vašu osobnosť: Pripravte sa na ne

Zdroj: Getty Images

Zamestnávatelia dnes nehľadajú iba človeka, ktorý dokonale splní všetky požiadavky na technické zručnosti a má za sebou potrebné roky skúseností. Veľmi dôležité tiež je, aby do firmy sadol aj ľudsky, priniesol do kolektívu niečo unikátne, ako napríklad silnú osobnosť či tzv. soft skills, mäkké zručnosti. Aby personalisti odhalili, či je uchádzač takouto zaujímavou osobnosťou, na pohovore kladú otázky, ktorých cieľom je to zistiť. Pozrite sa, ktoré to sú a naučte sa, ako na ne odpovedať.

 

 

  1. Na akej úlohe ste naposledy pracovali a čo ste sa v rámci nej naučili?
    Dobre sa zamyslite, čo odpoviete. Personalista totiž chce vedieť, ako dokážete zhodnotiť sám seba a svoj profesijný vývoj.  Odporúča sa, aby ste v odpovedi spomenuli detaily, ako ste sa učili novým zručnostiam, zdôraznite, že ste zvedavý človek a rád pokračujete v naberaní nových poznatkov týkajúcich sa vašej profesie.
  2. Povedzte mi o období, keď ste pracovali viac než vyžadovala pracovná náplň?
    Ľahká alebo ťažká otázka? Personalista sa ňou snaží zistiť, či na sebe pracujete, učíte sa nové veci, naberáte nové skúsenosti alebo zverené úlohy len jednoducho vykonáte a idete na ďalšiu. Vhodne odpoviete, ak spomeniete, prečo ste robili aj niečo navyše – možno to bola vaša túžba čo najviac sa naučiť alebo ste to jednoducho robili radi pre to, aby vaša firma rástla a bola stále lepšou a lepšou.
  3. Ak by tu sedel váš najlepší priateľ, čo by označil za najväčšiu výhodu priateľstva s vami?
    Cieľom tejto otázky je odhaliť váš zmysel pre úprimnosť a nestrannosť. Vedieť, prečo je dobré sa s vami priateliť, pomôže personalistovi sa lepšie vcítiť a zistiť, či by ste sa hodili do firemnej kultúry a kolektívu.
  4. Ak by ste mohli zmeniť jednu vec na tom, ako prijímate výzvy, čo by to bolo?
    Personalista touto otázkou zistí, ako sa vnímate a či ste schopný priznať, že v rámci niektorých oblastí máte ešte priestor na zlepšovanie.
  5. Ak by ste boli zvieraťom, akým a prečo?
    Nezáleží len na tom, aké zviera si vyberiete a aké jeho vlastnosti sú vám sympatické, je to aj o tom, ako rýchlo viete odpovedať a aké kreatívne odpovede prinesiete.
  6. Čo bol pre vás doposiaľ najväčší pocit spokojnosti a satisfakcie?
    Keď vám personalista kladie túto otázku, snažia sa zistiť, čo vás v práci motivuje a či vaše hodnoty zapadajú do firemnej kultúry.
  7. Ako by vás opísal váš posledný nadriadený troma slovami?
    To, čo odpoviete, prezradí, ako viete zhodnotiť sám seba a či vám nechýba dostatočná miera sebareflexie.
  8. Čo vás poháňa, motivuje v pracovnom živote?
    Pre firmu je dôležité vedieť, či by ste boli schopný podávať skvelé výkony aj vo firemnej kultúre, ktorá panuje v danej spoločnosti. Ak vás totiž motivuje niečo, čo sa v rámci danej firmy neuplatňuje, spolupráca s vami by bolo len zbytočným trápením pre obe strany.
  9.  Čo vás poháňa, motivuje v súkromí?
    Kým predchádzajúca otázka rieši, či by ste zapadli do firemnej kultúry, táto sa snaží zistiť, aký typ osobnosti ste a čo z toho by ste vedeli priniesť do firmy a jej kolektívu. Ak spomeniete, čo sa snažíte vo svojom osobnom živote dosiahnuť a ako na tom pracujete, personalista získa podrobný prehľad o tom, ako fungujete a aký typ motivácie na vás „zaberá“.
  10. Akej aktivite sa venujete mimo práce?
    Pokojne spomeňte svoje koníčky a záľuby, snažte sa tiež opísať, prečo vás tak zaujímajú. Skúste ich preložiť do konkrétnych zručností. Napríklad lezenie kvôli vytrvalosti, napredovaní a trpezlivosti.
  11. Vedeli by ste opísať situáciu v práci, ktorá bola pre vás najviac stresujúca a ako ste ju vyriešili?
    Personalista chce vedieť, aké situácie sú pre vás stresujúce a ako ich viete zvládať. Ak pôjde o stresovú situáciu, v ktorej chybu urobil niekto iný, personalista si bude všímať, či o tom budete hovoriť taktne a profesionálne. Ak pôjde o stresovú situáciu zapríčinenú vami, ukáže sa, či si priznáte chybu a ako celú udalosť vysvetlíte.
  12. Ak by ste sa mohli stretnúť s nejakou celebritou, kto by to bol a prečo?
    Mnoho ľudí obdivuje konkrétne celebrity a verejné osobnosti. Zistiť, ku komu uchádzač vzhliada, je pre personalistu ďalším dôležitým dielcom do skladačky o vašej osobnosti. Podľa toho, koho obdivujete, sa totiž ukážu aj vaše hodnoty a preferencie.
  13. Hrali ste niekedy kolektívne športy?
    Odpoveď na túto otázku je dôležitá pre istý typ spoločností. Predovšetkým pre tie, ktoré potrebujú, aby jej kolektív hral tímovo, aby jeho členovia vedeli zdieľať hodnoty, ktoré sa budujú práve pri kolektívnych športoch.
Viac o téme: Pohovor Otázky na pohovore
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com; Text: ext; Foto:gettyimages.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy