8 tipov pre ľudí, ktorí nechcú klasickú robotu: Toto vás bude baviť, aj si zarobíte

Zdroj: Getty Images

Chcete prácu, ktorá by vás naozaj bavila, tešila a napĺňala a ešte by ste za ňu boli aj dobre platený? O tom snívame asi všetci. Ak ste ešte vo veku, kedy sa rozhodujete, akou kariérnou cestou sa vydať, pouvažujte, aké sú vaše koníčky a či sa dajú pretaviť do skutočného povolania. Že ste vo fáze, kedy je už výber študijných odborov za vami? Nezúfajte, nič nie je stratené. Inšpirujte sa príkladmi ôsmich koníčkov, ktoré vám môžu otvoriť cestu k novej kariérnej príležitosti.

 

 

 

 

  1. Varenie, pečenie  - kuchár, cukrár
    Našli“ ste sa vo varení či pečení? Radi by ste si otvorili vlastnú prevádzku, prípadne rozbehli biznis s koláčikmi, no nemáte potrebné vzdelanie? Stačí absolvovať kurz (zvyčajne trvá 2-3 mesiace) a dvere do sveta gastronómie máte otvorené.  
  2. Čítanie kníh – recenzent, spisovateľ
    Prečítate každý mesiac desiatky kníh? Nenechávajte si svoje dojmy len pre seba. Staňte sa blogerom, alebo zistite, či kníhkupectvá a čitateľské portály nehľadajú profesionálnych recenzentov. Čítanie kníh vás tiež môže „nakopnúť“ k písaniu a tvorbe vlastných diel.
  3. Počítače - programátor
    Nie všetci programátori majú vysokoškolské vzdelanie v oblasti IT. Sú ľudia, ktorí sa k programovaniu dostali vlastnou zvedavosťou -  zaujímal ich jednoducho počítač, web a zákulisie, ako fungujú. Vo firmách nájdete mnohých programátorov, ktorí sa programovať učili sami a majú iba strednú školu, prípadne vyštudovali úplne iný odbor.
  4. Cvičenie, posilňovanie - fitnes tréner, výživový poradca
    Množstvo ľudí chodí do posilňovne, no nie všetci vedia, ako cvičiť správne. Prečo by ste svoj koníček nemohli skĺbiť s poradenstvom? Nenastavte si taxy za svoje rady ako profesionálni tréneri z fitnes centier, začnite s nižšími sumami a vybudujte si povesť overeného poradcu, ktorého rady a odporúčania naozaj fungujú.
  5. Cestovanie - letuška/steward
    Ak zbožňujete cestovanie a objavovanie nových krajín, možno by ste mohli zvážiť prácu stewarda/letušky. Výhodou je, že nezáleží na vašom vzdelaní, potrebná je len znalosť angličtiny a príjemné vystupovanie. Cestujete, spoznávate nových ľudí a ešte k tomu dostávate aj slušný plat. Splnený sen, však?
  6. Fotografovanie - fotograf
    Ak sa na svet okolo seba častejšie pozeráte cez hľadáčik fotoaparátu než voľným okom, zvážte, či by ste sa týmto koníčkom nechceli živiť. Ľudia chcú mať dnes zvečnené skoro všetko – svojho partnera, svadbu, deti, ale aj oslavy. Ak viete využiť denné svetlo a hľadať zaujímavé priestory, nepotrebujete ani ateliér.
  7. Záľuba opravovať veci - profesionálny domáci majster
    Máte šikovné ruky? Viete opraviť pokazené rádio, navŕtať poličky, vystierkovať steny, položiť dlažbu do kúpeľne? Manuálne zruční ľudia sú dnes veľmi cenení -  najmä vo veľkých mestách sú šikovní a spoľahliví domáci majstri nedostatkovým tovarom!
  8. Sociálne siete - YouTuber/Influencer
    Stačí naštartovať svoje sociálne siete, postovať veľa a pravidelne, prinášať zaujímavý obsah, získať množstvo fanúšikov a ktovie, možno sa vám pošťastí, že si firmy budú vyberať na spoluprácu práve vás. 
Viac o téme: Práca Záľuba
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy