13 životne dôležitých vecí, ktoré by mal dosiahnuť každý ešte pred 30-kou

Život začína po tridsiatke. Aspoň tak sa to zvykne hovoriť. Ste vo veku tesne pred tridsiatimi narodeninami? Potom by ste mali vedieť, že existuje niekoľko vecí, ktoré sa vám v živote naozaj zídu. Je možné, že niektoré z nich ste už absolvovali. Pre istotu si ale zoznam týchto užitočných vecí pozrite a to, čo vám z neho chýba, rýchlo doplňte. Čas totiž nezastavíte. Pozrite sa, čo všetko je potrebné dosiahnuť ešte pred tým, než dovŕšite 30 rokov.

 

 

  1. Nájdite si prácu, ktorá vás bude napĺňať
    Po strednej alebo vysokej škole je čas na zmenu povolaní a hľadanie toho pravého zamestnania. Pred 30-kou by ste už ale mali mať jasno v tom, čo chcete robiť a čo vás napĺňa. Je dôležité nájsť si prácu, ktorá vám poskytne dostatočný pocit satisfakcie a v rámci ktorej môžete ďalej rásť a kariérne postupovať.
  2. Naučte sa skvele pripraviť jedlo, ktoré vás bude charakterizovať
    Varenie môžete milovať alebo nenávidieť, je však dôležité vedieť uvariť aspoň niečo. Vyberte si jedlo, ktoré sa naučíte pripravovať ako profesionál a ktoré si k vám ľudia priradia. Nestane sa tak, že ak k vám príde návšteva, budete v panike a strese, jednoducho pripravíte jedlo, v ktorom ste si stopercentne istý. Alebo sa stane, že si ho ľudia budú od vás sami pýtať.
  3. Zistite, kto sú vaši skutoční priatelia
    Ľudí môže byť vo vašom okolí veľa, je však dôležité vedieť rozoznať tých, ktorým na vás naozaj záleží. A práve nim vyčleňte vo vašom živote najviac času.
  4. Prestaňte každému hovoriť detaily z vášho súkromného života
    Ak chcete mať pevné vzťahy, je dôležité nevešať všetko z vášho súkromia hocikomu naokolo. S týmto by ste sa totiž mali zveriť iba ľuďom, ktorým naozaj dôverujete. Oni zas, naopak, ocenia, že im veríte a zverili sa im s niečím osobným.
  5. Stanovte si tie správne priority
    V každom veku sú pre nás dôležité iné veci. Pred 30. rokom života by ste však už mali vedieť, na čom v živote naozaj záleží. Že záleží viac na tom, aby ste trávili čas so svojou rodinou a najbližšími než zostali do noci v práci. A to je len jeden príklad z mnohých.
  6. Nájdite si peniaze a čas na dovolenku
    Nedostatok oddychu vedie k vyčerpaniu – psychickému aj fyzickému. Aj preto by ste radšej mali investovať peniaze radšej do dovolenky než do drahého telefónu. Stanovte si napríklad pravidlo, že z každej výplaty si časť odložíte výlučne na dovolenky.
  7. Spravte si vodičský preukaz
    Ak máte vodičák, motivuje vás k to k ďalším aktivitám. Začnete premýšľať nad kúpou auta a to vás bude hnať k zvýšeniu vášho príjmu. Zároveň sa vám bude s vodičským preukazom ľahšie cestovať aj na spomínanej dovolenke: môžete si prenajať auto a spoznávať ďalšie krásne miesta.
  8. Zabezpečte si ďalší, vedľajší príjem
    Do tridsiatky by ste mali mať zabezpečiť ďalší zdroj príjmov. Môžete fungovať ako freelancer, mať pasívny príjem alebo dokonca vlastný biznis. Aj keď pracujete vo veľkej a stabilnej spoločnosti, nemáte garantovanú bezpečnú budúcnosť. Preto je dôležité „poistiť sa“ vedľajším príjmom, ktorý vás zachráni v kritickej situácii.
  9. Odsťahujte sa od rodičov
    Je pohodlné žiť s rodičmi – všetko je upratané, veci sú čisté a vyžehlené a jedlo vás čaká v chladničke a často aj priamo na stole. Raz však príde čas, kedy sa budete musieť osamostatniť. Je lepšie, ak to urobíte pred 30-kou. Naučíte sa samostatnosti, budete musieť hospodáriť s financiami, budete čeliť novým situáciám. Toto všetko sa vám zíde do života.
  10. Naučte sa rečniť na verejnosti
    Mnoho ľudí sa cíti nepríjemne, ak musia hovoriť na verejnosti, predstaviť sa pred množstvo ľudí. Je to aj váš prípad? Naučte sa prekonať tento strach. Vedieť rozprávať na verejnosti je užitočná zručnosť. Zaistíte si rešpekt a pozornosť, postupne sa tiež naučíte zapájať argumenty a budete schopný napríklad presvedčiť šéfa, že si zaslúžite vyšší plat.
  11. Nájdite si svoj vlastný štýl
    Netlačte sa do niečoho, čo nie ste vy. Vytvorte si vlastný osobitý štýl, v ktorom sa budete cítiť pohodlne. Majte ale na pamäti, že váš vzhľad je to, čo vytvára prvý dojem. Zvoľte si preto vhodné, slušné kúsky oblečenia, ktoré podčiarknu vašu osobnosť.
  12. Čítajte klasickú literatúru
    Do klasickej literatúry nás tlačili na škole, no priznajme si, málokoho vtedy ohúrilo povinné čítanie. Klasické diela však môžete znova objaviť teraz, vo vyššom veku a dokonca ich možno budete vnímať a chápať úplne inak ako vtedy. Všimnete si detaily, skryté náznaky a prepojenia s dnešným svetom. Taktiež si zvýšite kultúrne povedomie a budete schopný zapojiť sa do zaujímavých konverzácií.
  13. Starajte sa o svoju postavu
    Nepotrebujete tráviť hodiny v posilňovni na to, aby ste udržali vo forme. Jednoducho stačí, aby ste sa prestali vo večerných hodinách napchávať nezdravými potravinami. Zaraďte do svojho programu aj viac pohybu a prechádzok, urobíte tak niečo pre svoje zdravie.
Viac o téme: 30 rokov Tridsiatka
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: brigtside; Text: jm; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy