Chcel si privyrobiť, nedopriali mu: 13-ročného chlapca niekto udal, predával hot dogy bez licencie

Zdroj: gettyimages

Kým ostatní chlapci v jeho veku jazdia na bycikli alebo hrajú futbal, trinásťročný Jaequan Faulkner z americkej Minnesoty vo voľnom čase podniká. Priamo pred domov si postavil stánok s hot dogmi. To, že si takto privyrábal, sa však niekomu nepáčilo. Na malého podnikateľa poslal inšpekciu, vraj párky v rožku predáva bez licencie.

V e-maile, ktorý prišiel obchodnej inšpekcii v Minneapolis, niekto upozorňoval na chlapca, ktorý predáva občerstvenie v malom stánku pred domov. Trinásťročný Jaequan Faulkner totiž ponúkal hot dogy bez licencie. „Povedali mi, že sa na mňa niekto sťažoval,“ uviedol mladík v rozhovore pre CNBC.

Dobrí ľudia na správnom mieste

Inšpektor Dan Huff však počkal s odpoveďou na sťažnosť. „Museli sme najprv vymyslieť, ako tomu chlapcovi pomôcť,“ vysvetlil s tým, že ho malý podnikateľ svojím odhodlaním zaujal. Rozhodol sa ho preto poučiť o tom, ako s jedlom správne zaobchádzať tak, aby jeho stánok prešiel kontrolou inšpekcie. Huff chlapcovi tiež zaplatil krátkodobú licenciu za 87 dolárov.

„Namiesto toho, aby ma potrestali, sa mi ľudia z mesta rozhodli pomôcť,“ povedal malý podnikateľ, ktorý hot dogy predáva celé prázdniny, vždy od 11:00 do 15:00. S predajom mu pomáha jeho strýko Jerome. „Nie je ľahké pracovať, keď má váš šéf 13 rokov,“ žartoval v rozhovore. Jerome so svojím synovcom denne predajú 100 až 150 hotdogov za cenu 2 doláre za kus. To, čo si zarobí, chce chlapec minúť na oblečenie do školy.

Chlapcove plány sú však veľké. Rád by mal v budúcnosti vlastné miesto, prípadne reštauráciu. Chystá sa, že keď vyjde zo školy, začne hneď pracovať. Hovorí, že jediné, čo ho môže zastaviť, je on sám. „Ak si poviete, že niečo nedokážete, sami sa odsúdite k neúspechu,“ uzatvára malý podnikateľ.

Viac o téme: Minnesota Hot dogy
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: idnes.cz, cnbc.com; Text: es; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy