Japonské mesto má hlavu v smútku: Za prácu nindžu núkajú 70-tisíc eur, záujemcovia chýbajú

Zdroj: Getty Images

Japonské mesto Iga trpí nedostatkom nindžov. Mesto, ktoré sa nachádza 450 kilometrov od Tokia tvrdí, že je rodiskom nindžov. Starosta mesta dúfa, že práve toto historické dedičstvo by im mohlo pomôcť rozprúdiť turizmus. Majú však hlavu v smútku, nindžov jednoducho niet.

Mestečko so 100-tisíc obyvateľmi ročne navštívi asi 30-tisíc turistov, aby sa zúčastnili špeciálneho nindža festivalu. Aj napriek tomu však mesto trápi vyľudňovanie. Problémom je, že nemajú čo „predávať“ a chýbajú tiež ľudia, ktorí by kupovali to, čo vyrábajú. Mesto tiež trpí tým, že strácajú mladých ľudí, ktorí nechcú žiť na vidieku. Starosta Sakae Okamoto sa proti nepriaznivej situácii rozhodol zakročiť. Mestečku začal robiť promo ako rodisku nindžov s cieľom prilákať viac turistov.

„Tvrdo pracujeme na tom, aby sme odpromovali nindža turizmus, ktorý nám môže pomôcť zvýšiť naše príjmy,“ uviedol starosta. „Napríklad tohoročný nindža festival trval od konca apríla do začiatku mája. Počas tohto obdobia prišli nielen turisti, ale aj miestni ľudia. Každý bol oblečený ako nindža a užíval si možnosť vydávať sa zaňho. Zdá sa mi ale, že to nestačí,“ tvrdí.

Japonsko zažíva obrovský turistický boom, odhaduje sa, že v roku 2017 ho navštívilo takmer 29 miliónov turistov. Je to takmer o 20% viac než v predchádzajúcom roku. A práve to chce využiť aj starosta mestečka Iga. Najväčšie výhody z turizmu totiž plynú iba niektorým mestám, tie na vidieku majú jednoducho smolu.

Starosta mesta Iga chce, aby sa tu turisti zdržali dlhšie ako jeden deň. Aj preto chce presťahovať mestskú radnicu a budovu druhého nindža múzea. Rozpočet je síce obmedzený, podarilo sa mu ale získať od vlády peniaze, ktoré sú určené na podporu nindžovstva. Projekt však čelí istým prekážkam. Mesto totiž potrebuje získať pracovnú silu - ľudí, ktorí by pracovali a žili v tomto meste ako nindžovia a zároveň slúžili ako lákadlo pre turistov. Nájsť však niekoho takého je ťažké. Nindžovia, alebo skôr nindžovia-herci, chýbajú. Tento problém je o to ťažší, že Japonsko má extrémne nízku nezamestnanosť, ľudí bez práce je zhruba 2,5%. Aj preto je problém nájsť tých, ktorí by vedeli predviesť umenie nindžov.

Japonské mesto má hlavu Galéria fotiek (2) Zdroj: Getty Images

 

Zaujímavá práca za ešte zaujímavejší plat

„Byť nindžom nie je niečo, čo zdedíte po svojich predkoch. Potrebujete prejsť náročným výcvikom, ktorý nezvládne každý. Aj preto nindžovia potichu vymizli z našej histórie,“ vysvetľuje Sugako Nakagawa, kurátor miestneho nindža múzea.

Pracovať ako nindža však nie je zamestnanie na zahodenie. Ponúka vcelku slušný plat - dnešný nindža si môže zarobiť od 20 až 70-tisíc eur ročne, čo je oveľa viac, než zarábali skutoční nindžovia v stredovekom Japonsku. Tí si v prepočte na dnešné peniaze mohli zarobiť od 8 do 17-tisíc eur ročne.

Viac o téme: Japonsko Práca
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: gettyimages
 
Staršie správy
Staršie správy