14 brilantných otázok, ktoré sa musíte spýtať na konci pohovoru

Zdroj: pozor, žena, otázka, pohovor, prst,

Odísť z pohovoru s tým, že nemáte žiadne otázky, je chyba. A veľká. Práve na konci pohovoru máte príležitosť ukázať zanietenie a záujem. „Výsluch“ týkajúci sa vašej pracovnej minulosti, prípadne terajšieho zamestnania, sa skončil a vy sa tak môžete prejaviť. Ukážte, ako veľmi vás zaujíma pozícia, o ktorú sa uchádzate: pomôcť vám k tomu môžu nasledujúce otázky.

 

 

 

  1. Zodpovedal/a som všetky vaše otázky?
    Ešte pred tým, ako položíte otázky týkajúce sa toho, čo vás o firme zaujíma, sa personalistu spýtajte, či nemá ešte nejaké doplňujúce otázky. Pokojne môžete povedať: „Áno, je pár vecí, na ktoré sa chcem spýtať, avšak ešte pred tým, než začnem, rozmýšľam, či je ešte niečo, čo vás o mne zaujíma. Chcete, aby som ešte niečo objasnil alebo doplnil?“ Buďte si istý, že touto otázkou určite prekvapíte. Zároveň si ňou môžete overiť, ako to s vami zatiaľ vyzerá. Ak personalista povie, že doterajší rozhovor bol dostačujúci, vediete si dobre. Ak sa len predsa len na niečo spýta, máte šancu na reparát.
  2. Prečo z tejto pozície odišiel predchádzajúci zamestnanec?
    Spýtať sa túto otázku možno nie je najpríjemnejšie, je ale dôležité vedieť, prečo sa firma rozlúčila s predchádzajúcim zamestnancom. Zbystrite pozornosť, ak dôvod nie je úplne jasný a legitímny a personalista neodpovie hneď. Ak svoju odpoveď stále nejasne dopĺňa a rozvíja, niečo s touto pozíciou (a možno aj firmou) nebude v poriadku.
  3. Ako by mal podľa vás vyzerať ideálny kandidát a ako spĺňam tieto predstavy ja?
    Je to rýchly spôsob, ako zistiť, či všetko to, čo ste o sebe povedali, spĺňa predstavy firmy. Ak sa personalistova odpoveď len v máločom zhoduje s vašou sebaprezentáciou, aspoň budete vedieť, na čom ste a zbavíte sa netrpezlivého očakávania konečného rozhodnutia firmy.
  4. Komu sa budem zodpovedať?
    Možno si poviete, že to nie je dôležité, už pred nástupom by ale malo byť jasné, pod koho budete patriť. Prísť do firmy, v ktorej nebudete mať šéfa, sa síce môže zdať ako fajn predstava, pre reálne fungovanie je to však skôr pohroma.
  5. Ako by ste popísali firemnú kultúru?
    Je dobré vedieť, do akej firmy vlastne prichádzate a či sa stotožníte s kultúrou, ktorá v nej panuje.
  6. Zaujíma vás ešte niečo ohľadom mojich skúseností a vzdelania?
    Možno sa vám zdá, že touto otázkou sám seba vženiete do nepríjemnej situácie, kedy budete musieť rozprávať podrobnosti o vašich predchádzajúcich skúsenostiach. Ak by ste sa niektorým detailom radšej vyhli, potom áno, je to risk, na druhej strane ale ukážete, že sa nebojíte a máte odvahu o sebe otvorene rozprávať.
  7. Čo sa vám najviac páči v práci pre túto spoločnosť?
    Kto povedal, že len personalista vám môže klásť prefíkané otázky? Pokojne to otočte a zistite si o firme, do ktorej sa hlásite, podrobnosti. Spýtajte sa personalistu, čo ho na tejto práci najviac baví a prečo pre danú firmu pracuje rád. Ak bude prekvapený alebo začne habkať, môže to byť varovný prst.
  8. Aké budú ďalšie kroky, kým sa rozhodnete pre ideálneho kandidáta?
    Prečo nebyť informovaný a nezistiť si, čo všetko bude nasledovať, kým sa dozviete, na čom ste?
  9. Ak by ste ma prijali, aké výzvy ma budú čakať na tejto pozícii?
    Má firma nejaké konkrétne ciele, ktoré bude od vás požadovať splniť? Je dobré vedieť, aké nároky má daný zamestnávateľ na svojich ľudí.
  10. Čo museli robiť predchádzajúci zamestnanci na tejto pozícii, aby ste boli s ich prácou spokojní a považovali ju za nadpriemernú?
    Táto otázka trochu súvisí s tou predchádzajúcou – je dobré vedieť dopredu, ako si daný zamestnávateľ meria úspech.
  11. Ak by ste ma prijali, čo môžem očakávať od môjho bežného pracovného dňa?
    Túto otázku môžete dostať od personalistu. Mnohí z nich sa totiž zvyknú pýtať, ako si vy predstavujete váš pracovný deň a náplň na danej pozícii. Túto otázku ale personalistovi pokojne môžete „vrátiť“ a porovnať si, na koľko sa vaše odpovede zhodovali.
  12. Ako zabezpečujete, aby ľudia v tíme profesijne rástli?
    Získať prácu je jedna vec, je však dôležité aj ďalej rásť, rozvíjať sa a pracovať na sebe. Samozrejme, môžete to robiť aj vy sám, popri práci, je však dobré, ak vás v tom zamestnávateľ podporuje. Zabezpečuje školenia a kurzy, umožňuje vstupy na konferencie a prednášky?
  13. Budem mať príležitosť stretnúť sa s členmi tímu?
    Prečo nevidieť váš možný budúci tím vopred a prehodiť s nimi pár slov? Je to lepšie, ako prísť do úplne neznámeho prostredia.
  14. Kedy môžem očakávať vaše vyjadrenie, pre ktorého uchádzača ste sa rozhodli?
    Touto otázkou ukážete, že vám na práci naozaj záleží a rozhodnutie HR oddelenia vám nie je ľahostajné. Zároveň budete vedieť, či vziať inú ponuku, alebo počkať na ich vyjadrenie a vybrať si z viacerých.
Viac o téme: Otázky na pohovore
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: jm Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy