15 najbežnejších otázok na pohovore: Takto na ne odpovedajte

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Čaká vás onedlho pohovor? Stres a nervozita stúpa, pretože neviete, aké otázky vám personalista na stretnutí môže položiť? Nuž, možností je veľa, ak však chcete niečo zaručené a overené, je to nasledujúcich 15 otázok.

 

 

 

 

 

  1. Povedzte nám niečo o sebe
    Toto je pravdepodobne jedna z najbežnejších otázok na pohovore, ktorou sa stretnutie zvyčajne otvára. Ako na ňu odpovedať? Nekomplikujte to, opíšte sa ako osobnosť a pridajte svoje pracovné skúsenosti. Opíšte svoje zručnosti, za čo ste na jednotlivých pozíciách zodpovedali a kam ste sa posunuli. Zamestnávatelia chcú vidieť, na akej úrovni je vaše sebavedomie, ako sa vyjadrujete a čo hovorí vaša reč tela.
  2. Čo viete o našej spoločnosti?
    Zamestnávatelia nepotrebujú, aby ste im odverklíkovali to, čo ste sa naučili o firme deň pred pohovorom. Oveľa dôležitejšie je, aby ste ukázali, že rozumiete tomu, čo je to za firma, čo robia, aké sú jej produkty a služby a ako môžete vy k tomu prispieť. Zaujímať sa preto budú, či viete, v akej oblasti firma pôsobí, aké sú jej ciele, výzvy, akých má konkurentov a aké sú jej hodnoty.
  3. Prečo pre nás chcete pracovať?
    Najlepšie odpoviete, ak sa vo svojej odpovedi zamierate nie na to, čo chcete vy, ale na to, čo potenciálny kandidát potrebuje. Dobre si preštudujte pracovný inzerát a na základe požiadaviek v ňom formulujte svoje odpovede.
  4. Čo by ste priniesli do spoločnosti?
    Zamestnávateľa zaujíma, ako sa zhodujú vaše schopnosti a zručnosti s danou pozíciou. V tejto odpovedi preto vymenujte zručnosti, ktoré by ste najviac využívali v rámci obsadzovanej pozície. Taktiež môžete pridať informácie o tom, ako pracujete, opíšte svoju vášeň pre dané odvetvie a akými spôsobmi by ste obohatili biznis spoločnosti.
  5. Aké sú vaše slabé stránky?
    Viete o svojich slabých stránkach? Je dôležité, aby ste si ich boli vedomí – niekedy je to totiž dôležitejšie než ich samotné vymenovanie. Zamestnávateľ chce touto otázkou zistiť, aká je miera vašej sebareflexie a ako na sebe pracujete. Nezostaňte preto len pri vymenovaní slabých stránok, dodajte tiež, že sa snažíte zlepšovať. Toto však spomeňte iba vtedy, ak je to aj naozaj pravda, neklamte, že sa zlepšujete, ak to tak nie je.
  6. Aké sú vaše silné stránky?
    Zamestnávateľa zaujíma, aké sú vaše zručnosti, kompetencie a skúsenosti a ako by boli využiteľné na danej pozícii. Správne odpoviete tak, že si vyberiete kľúčové požiadavky z pracovného inzerátu a opíšete ich ako svoje prednosti. Ale pozor, majte pripravené aj príklady, kedy ste ich využili. Povedať o sebe, že ste vedúca osobnosť, môže každý, ťažšie je to však dokázať.
  7. Vidím medzeru vo vašej pracovnej histórii, čo ste robili počas tohto obdobia bez práce?
    Dlhší čas bez práce je pre zamestnávateľa varovný signál, obdobie nezamestnanosti sa však dá vysvetliť bez toho, aby si k vášmu menu pripísal čierny bod. Vaše dôvody totiž mohli byť rôzne – zdravotné, opatrovateľské, možno ste boli na rodičovskej dovolenke, možno ste dostali výpoveď, prípadne ste sa rozhodli dať si po rokoch budovania kariéry prestávku na cestovanie.... Odpoveď, ktorou nič nepokazíte, by mala vyzerať tak, že v nej uvediete, ako dlho ste boli bez práce a čo ste robili počas tohto obdobia (vzdelávali sa, absolvovali kurzy a školenia...).
  8. Aké výzvy očakávate na tejto pozícii?
    Povedzte o všetkom, čo chcete dosiahnuť, čo sa chcete naučiť, čo by ste chceli v rámci danej pozície dosiahnuť a spomeňte aj to, čoho sa  možno bojíte. Pomôžte si aj samotným pracovným inzerátom – prečítajte si, čo sa vyžaduje od vhodného kandidáta. Toto všetko môžete zakomponovať do svojej odpovede.
  9. Na čo ste doteraz najviac hrdý?
    To, že máte červený titul a z diplomovej práce ste dostali známku A, nie je najvhodnejšia odpoveď. Spomeňte úspech, v ktorom sa odzrkadlí vaša snaha a hodnoty. Ak vám chýbajú pracovné skúsenosti, spomeňte vaše osobné úspechy: zorganizovali ste podujatie za účelom pomoci iným? Naučili ste sa nový jazyk alebo sa vám podarilo naučiť sa hrať na hudobný nástroj? Ak už máte niekoľko rokov skúseností na svojom konte, spomeňte ich: výrazný nárast tržieb, váš nápad, ktorý prispel k lepšiemu predaju, alebo zlepšenie kvality služieb zákazníkom, za ktoré ste získali titul zamestnanec mesiaca? V tejto odpovedi ukážte, čo ste sa snažili zlepšiť a aké kroky ste na to podnikli.
  10. Prečo by sme vás mali prijať?
    Ťažká otázka, však? Zamestnávateľa zaujíma, čím ste výnimočný a prečo by mal pri rozhodovaní zvažovať práve vás. Ako na ňu správne odpovedať? Spomeňte si, čo bolo uvedené v inzeráte, ako opisovali kandidáta, ktorého hľadajú. Opíšte sa ich slovami, pridajte niekoľko príkladov , v čom spočívajú vaše prednosti. Odborníci sa zhodujú, že táto odpoveď môže byť akýmsi sumárom toho najlepšieho o vás.
  11. Čím sa líšite od ostatných kandidátov?
    Touto otázkou sa personalista snaží zistiť, aký máte charakter, ako sa vnímate, ale napríklad aj to, či ste negatívny pokiaľ ide o iných kandidátov. Ak hľadáte správnu odpoveď na túto otázku, inšpirujte sa otázkou o vašich silných stránkach. Práve to je totiž to, čo vás odlišuje od ostatných kandidátov.
  12. Čo by ste robili prvý mesiac na tejto pozícii?
    Samozrejme, je to veľmi ťažká otázka, berte ju však s nadhľadom. Zamestnávateľ chce totiž zistiť, či máte predstavu o tom, ako by vyzerala práca na tejto pozícii a ako by ste k nej pristupovali. Najlepšie odpoviete, ak opíšete, ako by vyzeral váš deň na danej pozícii. Pripravte sa tiež, že od zamestnávateľa môžu prísť trochu zákerné otázky, v ktorých sa vás opýta na ťažko riešiteľný problém. Nenechajte sa zastrašiť a vždy sa snažte prísť s konkrétnym riešením. Nezáleží na tom, či bude to správne a najlepšie, ukážete ale, že sa nevzdávate a nič vás nezaskočí.
  13. Aké pracovné prostredie vám najviac vyhovuje?
    Touto otázkou sa HR manažér snaží nepriamo zistiť, akoby ste sa hodili do ich prostredia a ako by ste zapadli do tímu. Možno vám totiž vyhovuje pracovať samostatne, no v danej firme fungujú na silnej tímovej spolupráci. Bojíte sa, že neodpoviete správne? Najlepšie je, ak budete úprimný. Ak vám vyhovuje pracovať viac osamote, nepredstierajte, že si užívate tímovú spoluprácu. Ak by vás prijali, neskôr by ste sa možno len trápili. Nerobte však ale zo seba úplne mizantropa, zdôraznite, že síce ste rád samostatný, rád zapojíte do práce či projektu aj zvyšok tímu.
  14. Čo vás motivuje v práci?
    Zvláštna otázka? Možno áno, zamestnávateľa ňou ale zaujíma iba to, či ste človek, ktorého možno motivovať k odvádzaniu dobrej práce. Nevymýšľajte si, že na to, aby ste podávali skvelý výkon, stačí len vaša vášeň pre danú prácu. Toto nadšenie totiž trvá iba isté obdobie a často opadne. Aby ste ale nabrali druhý dych, potrebujete isté stimuly. Aké? Ak sa v práci rýchlo začnete nudiť, prípadne vás už po čase prestáva napĺňať, spomeňte, že potrebujete pridať ďalšiu, novú činnosť, ktorou si osviežite pracovnú náplň a zároveň získate novú výzvu. Alebo sa vám lepšie pracuje na pracovisku, v ktorom máte istú úroveň slobody? Alebo okolo seba potrebujete tím ľudí, ktorí sa navzájom podporujú? Každého motivuje niečo iné, pouvažujte, ako je to u vás.
  15. Máte na nás nejaké otázky?
    Len nepovedzte, že vás už nič nezaujíma. Táto otázka je skvelou v tom, že môže otvoriť diskusiu medzi vami a personalistom. Pýtajte sa na tím, na to, čo sa od vás očakáva na danej pozícii, zistite si všetko, čo vám môže získať lepší prehľad o danej pozícii. Na základe toho sa budete vedieť lepšie rozhodnúť, či je pozícia tá pravá pre vás.
Viac o téme: Pohovor Príprava Otázky na pohovor
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: totaljobs.com; Text: jm; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy