17 vecí, ktoré si nikdy, ale naozaj nikdy neoblečte na pohovor

Pohovor je výnimočná udalosť, ktorá môže rozhodnúť o tom, ako budú vyzerať vaše najbližšie mesiace, roky a možno aj kariérny život v budúcnosti. Ak vás pozvali na skvelo pôsobiacu pozíciu, firma sa vám pozdáva a ani s platom to nie je na zahodenie, musíte sa posnažiť a poraziť vašu konkurenciu.

Keďže personalistu váš životopis presvedčil, čaká vás teraz osobné stretnutie, na ktorom sa musíte predať. Okrem prezentovania svojich schopností a skúseností je tiež dôležité zanechať dobrý dojem. V tom vám vie pomôcť aj správny výber odevu. Nepremárnite svoje šance na dobrú prácu, na pohovor si nikdy neoblečte tieto druhy oblečenia.

  1. Čokoľvek pokrčené
    Žehlenie je pred pohovorom nevyhnutné. Uistite sa, že oblečenie, v ktorom prídete, je čisté, voňavé a vyžehlené. Ukážete sa tak v tom najlepšom svetle. Ľudia si totiž vytvárajú domnienky ešte pred tým, ako otvoríte ústa, nepodceňte prvý dojem.
  2. Oblečenie, ktoré je vám malé alebo má na sebe fľaky
    Fľaky od jedla alebo priúzka košeľa? Mínusové body pre vás. Na pohovor príďte v tom najlepšom, čo doma máte. Nepodceňte ani vašu obuv – ak je špinavá, zaplatená, ošetrite ju a vyleštite. Chcete predsa vyzerať reprezentatívne.
  3. Svetlé farby
    Ak patríte medzi šťastlivcov, ktorí hneď ako majú na sebe niečo svetlé, zašpinia sa, neriskujte to s takýmito farbami na pohovore. To však nie je jediný dôvod, prečo si radšej vybrať tmavšie odtiene. Pri svetlých farbách tiež hrozí, že „prezradia“ vašu nervozitu – „kruhy“ pod pazuchami asi ukazovať nechcete. Stavte teda radšej na istotu.
  4. Čokoľvek, čo je príliš trendy
    Pokiaľ teda nemáte pohovor na pozíciu, ktorá úzko súvisí s módou. V ostatných prípadoch voľte radšej konzervatívnejšie oblečenie. Neprežeňte to so šperkmi, zvoľte si radšej zemité farby a jednoduché vzory. Nepotrebujete, aby si vás personalista zapamätal podľa výstredného oblečenia, alebo podľa toho, ako ste predali svoje znalosti a schopnosti.
  5. Rifle a tričko
    Ak viete, že sa hlásite na pozíciu v prostredí, v ktorom sa vyžaduje istý dress code, dodržte ho. Nemusíte prísť nevyhnutne v obleku, zvoľte ale zlatú strednú cestu. Oblečte si tmavé, jednofarebné rifle a k nim vyžehlenú ležérnu košeľu, dámy môžu k elegantným rifľovým nohaviciam skombinovať peknú blúzku. Pozor, žabky a šľapky sú na pohovore absolútne tabu.
  6. Tepláky alebo oblečenie na cvičenie
    Možno sa v tomto oblečení cítite najpohodlnejšie, na pohovore by však bolo obrovským prešľapom, preto naň radšej zabudnite.
  7. Prehnaný mejkap
    Výrazné očné tiene, žiarivý rúž, extravagantné očné linky, lícenka...  Vyzerať dobre je jedna vec, oveľa viac by ste sa ale mali sústrediť  na to, či vyzeráte dobre z hľadiska pozície, na ktorú sa hlásite. Na pohovor príďte s decentným mejkapom, nie je to večierok, nepotrebujete žiariť.
  8. Výrazné vzory a bláznivé farby
    Naozaj chcete, aby si vás personalista pamätal podľa ružových šiat s leopardím vzorom? Alebo aby o vás hovoril kolegom ako o kultivovanej žene, ktorá má skvelý prehľad a roky skúseností?
  9. Sandále
    Možno je v nich chodenie pohodlné, na dôležité udalosti, akou pohovor určite je, sa holé nohy rozhodne nehodia. Dodržte etiketu: pre dámy platí, aby mali lodičky, pokojne aj na nižšom podpätku, ale vždy s pančuchami, páni by si mali dať vhodnú, elegantnú obuv, napríklad oxfordy.
  10. Bláznivé kravaty
    V kreatívnom prostredí možno zabodujete, ak sa ale hlásite na vysokú pozíciu, s infantilnými kravatami si body skôr uberiete.
  11. Slúchadlá v ušiach
    Počúvať hudbu pred pohovorom môžete, nikdy ich však nemajte na sebe pri stretnutí s personalistom. Budete pôsobiť, ako by ste na pohovor ani neplánovali ísť a len čakáte na to, kedy skončí a vy môžete znovu počúvať hudbu.
  12. Viditeľná spodná bielizeň
    Dajte si veľký pozor na to, aké oblečenie si vyberiete. Priesvitné či príliš krátke môže spôsobiť, že sa o vás personalista dozvie aj to, čo možno ani nechcel. Ak si myslíte, že vám to body pridá, ste na omyle. V každej serióznej firme budete s viditeľnou spodnou bielizňou zaradený do kategórie „nevhodný uchádzač“.
  13. Prehnane veľa parfumu
    Radšej voňať ako smrdieť? S tým určite súhlasíme, avšak všetkého veľa škodí. Príďte na pohovor s takou akurátnou intenzitou vône – aby sa vo vašej blízkosti dalo vydržať.
  14. Roztrhané rifle
    Nezáleží na tom, či ide o módny trend, takéto oblečenie sa na pohovor jednoducho nehodí. Do mesta či na prechádzku sú úplne v poriadku, ak však chcete pôsobiť ako profesionál, seriózny a zodpovedný človek, v deň pohovoru ich radšej nechajte doma.
Viac o téme: Pohovor Oblečenie na pohovor Ako sa obliecť na pohovor
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy