Najväčšie omyly pri hľadaní práce cez internet: Na toto si dajte pozor

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Viete si predstaviť, že by ste prišli do firmy a na recepcii sa spýtali, či majú voľné pracovné miesta? Na hľadanie práce nám dnes slúžia online pracovné portály, ktoré na jednom mieste zverejňujú ponuky spoločností z rozličných odvetví. Jediné, čo stačí, je sledovať tieto portály pravidelne, vedieť si vyfiltrovať vhodné ponuky a správne zareagovať na vybraný inzerát. Znie to jednoducho, niektorí však pri tom robia základné chyby. Aké pravidlá by ste mali dodržať, ak si hľadáte prácu prostredníctvom pracovného portálu?

  1. Využívajte overené pracovné portály
    Pri hľadaní práce cez internet natrafíte na rozličné pracovné portály. Nie všetky sú však overené a spoľahlivé. Vyvarujte sa rôznym pofidérnym ponukám, ktoré už na prvý pohľad znejú neuveriteľne, ponúkajú fantastický plat za takmer žiadnu aktivitu, prípadne sľubujú závratné zárobky, hoci by ste pracovali z domu. Pri hľadaní nového džobu stavte radšej na známe portály, jedným z nich je napríklad Kariéra.sk.
  2. Rozšírte oblasť svojho hľadania
    Na portáli Kariéra.sk funguje hľadanie práce na princípe zadania pracovnej pozície a lokality, o ktorú máte záujem. Nemusíte sa však orientovať iba na konkrétnu pozíciu, pri vyhľadávaní si zvoľte celé odvetvie, v ktorom by ste sa radi uplatnili. Je nejaká oblasť, v ktorej ste vždy túžili pracovať? Poobzerajte sa tiež, aké odvetvia sú príbuzné tomu, v ktorom aktuálne pôsobíte. Ak ste bez práce, je pred vami množstvo príležitostí, využite ich.  
  3. Doma je najlepšie, zaujímavá pracovná príležitosť sa vale môže skrývať o pár kilometrov ďalej
    Hľadať si prácu iba v jednom meste, obzvlášť ak žijete v oblasti s vysokou nezamestnanosťou, je značne obmedzujúce. Ak dlhodobo neviete nájsť prácu v konkrétnom meste, skúste rozšíriť oblasť hľadania aj na susedné mestá. Nikdy neviete, či  o pár kilometrov ďalej práve neponúkajú zaujímavý džob.
  4. Využívajte podrobný filter pracovných ponúk
    Ak vám nestačí ponúknutý filter, pod tlačidlom Nájdi prácu si môžete zvoliť Viac možností hľadania. Tu si môžete vybrať, či hľadáte prácu na plný či skrátený úväzok, živnosť alebo brigádu. Tiež si môžete zvoliť, či chcete vidieť ponuky určené aj pre absolventov, prípadne také, v ktorých je uvedená mzda. Ponuky práce na mieru môžete vyhľadať aj tak, ak do tohto podrobného filtra uvediete podmienku požadovaného vzdelania či jazykové znalosti.
  5. Čítajte náplň práce
    Niektoré pozície znejú rovnako, no patria do iných odvetví, čo z nich robí úplne odlišné povolania. Tak napríklad nie je editor ako editor. Editor môže fungovať vo vydavateľstve, zároveň však IT firma môže hľadať editora na úpravu obsahu svojej webovej stránky. Aj preto je dôležité dobre si preštudovať celú pracovnú pozíciu, predovšetkým časť náplň práce. Reagovaním na nevhodné ponuky strácate drahocenný čas aj energiu, ktoré ste mohli využiť na prípravu dobrého životopisu a motivačného listu.
  6. Nezabudnite pripojiť prílohy
    Našli ste si pracovnú ponuku, ktorá sa vám pozdáva? Spĺňate požiadavky, ktoré od vás požadujú? Neváhajte a zareagujte na ponuku! Vyplňte vaše meno a priezvisko, kontaktné údaje a nezabudnite pripojiť prílohy. Pred tým, ako pridáte životopis, si ho však dobre skontrolujte. Nezabudnite tiež na motivačný list, ak ho spoločnosť vyžaduje.
  7. Neignorujte kolónku Sprievodný text
    Kolónka Sprievodný text pre zamestnávateľa nie je na portáli Kariera.sk len tak pre nič za nič. Predstavte si, že by ste zamestnávateľovi poslali mail bez pozdravu, akéhokoľvek textu, iba so životopisom a motivačným listom v prílohe. Do tejto kolónky uveďte stručný text, v krátkosti sa predstavte, prezraďte, prečo reagujete na danú pozíciu a upozornite zamestnávateľa, že súčasťou vašej reakcie je aj životopis, motivačný list, prípadne iné prílohy.
Viac o téme: Kariéra Hľadanie práce
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy