Pozor na jazyk: Týchto 11 viet na pohovore nevyslovte, inak zostanete bez práce

Nikto nie je dokonalý. Dokonalá však môže byť vaša príprava na pohovor. Tú by ste nemali podceniť, naopak, dajte si záležať na tom, aby ste o firme, do ktorej sa hlásite, čo najviac. Pozor si však dajte aj to, čo o sebe poviete a ako odpoviete na položené otázky. Ak si nedáte pozor na ústa, sám pod sebou si podpílite konár a šance na novú prácu sa razom vyparia. A to by ste mohli ľutovať. Pozrite sa preto, čo by ste na pohovore nemali nikdy vysloviť: radšej si zahryznite do jazyka.

 

  1. Čo vlastne robí vaša spoločnosť?
    Príprava pred pohovorom je alfa a omega. Ak sa však spýtate niečo takéto, ukážete, že vám daná firma nestojí ani za to, aby ste si o nej niečo vygúglili.
  2. Ste vydatá/ženatý?
    Tak ako personalista nemá právo pýtať sa vás na osobné a súkromné veci, platí, že ani vy by ste takéto otázky nemali klásť personalistovi. Pýtať sa môžete iba na veci súvisiace s danou pozíciou a spoločnosťou, do ktorej sa hlásite.
  3. Do p***, K****!
    Nebudeme sa tváriť, že nikto nikdy nepoužil nadávku. Vulgarizmy sú ale na pohovore absolútne neprístojné a neprípustné.
  4. Chcel by som pracovať na vašej pozícii
    Snažte sa vžiť do kože personalistu. Prijali by ste človeka, ktorý by chcel obsadiť váš džob?
  5. Práca pre vás nie je pre mňa číslo jeden
    Zdá sa vám, že sa pohovor nevyvíja dobre a personalista sa k vám správa zvláštne? Nesnažte sa mu to „vrátiť“ tým, že poviete, že táto práca aj tak nie je vašou top voľbou. Možno je to aj pravda a túto prácu chcete iba preto, aby ste nezostali bez príjmu. To však nie je to, čo chce personalista počuť. Nedajte mu pocítiť, že si danú spoločnosť nevážite.
  6. Túto prácu by ste mi mali dať, inak...
    Hoci túto vetu môžete myslieť ako žart, je za hranicou. Čo je horšie, personalista môže nadobudnúť pocit, že ste čudný, nebezpečný a dokonca aj agresívny.
  7. Ak túto prácu nezískam, neviem, čo urobím
    Žiaden personalista sa nechce cítiť vinný, že vás neprijme a takéto „citové vydieranie“ vám môže akurát len pripísať čierne body. Neskúšajte takýto nátlak, nevyplatí sa to.
  8. Nechcete ísť dnes na večeru?/Máte krásny úsmev
    Flirtovanie s personalistom je absolútne tabu. Je to nevhodné, nesprávne a môže to skončiť naozaj zle.
  9. Prepáčte, o akú pozíciu ide?
    Ak sa hlásite na viacero pozícií a v strese si neviete presne spomenúť, o akú pozíciu vlastne ide, položte otázku inak. Spýtajte sa, čo sa vyžaduje od úspešného uchádzača, aký typ človeka by bol najvhodnejší pre túto pozíciu. Bude to vyzerať oveľa lepšie a nevyzniete ako uchádzač, ktorý sa nepripravil, ale ako osoba, ktorá sa o danú pozíciu zaujíma do hĺbky.
  10. Viem, že nie som tak veľmi kvalifikovaný, ale...
    Ak takéto niečo vyslovíte, reakcia personalistu by mala byť: „Nie ste? Hm, tak potom dovidenia.“ Zamyslite sa: ak ste dostali pozvánku na pohovor, znamená to, že personalista si myslí, že máte predpoklady byť vhodným kandidátom na danú pozíciu. Neznižujte svoju hodnotu vy sám vyslovením nevhodnej vety.
  11. Neznášal som svojho predchádzajúceho šéfa
    Ak aj bola vaša predchádzajúca práca plná hlupákov a hrozných ľudí, nechajte si to iba pre seba, namiesto toho sa snažte zamerať na to pozitívne. Personalista chce vedieť, či viete byť lojálnym zamestnancom, nechce počúvať klebety a ohováranie vášho bývalého zamestnávateľa.
Viac o téme: Pracovný pohovor Príprava na pohovor Hľadám prácu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy