Faux pas na pohovoroch: Na toto si dajte pozor

Pohovory občas nevyjdú. Meškáte, prerieknete sa, zabudnete si vypnúť telefón a vaše zvonenie ozvučí celú miestnosť pohovoru, od stresu vám to nemyslí a neviete sa vynájsť aj pri celkom jednoduchej otázke. Aj keď sa vám zdá, že celý pohovor je jedna katastrofa, je vo vašich silách to ešte zmeniť a zmierniť celú situáciu. Pozrite sa na najčastejšie problematické situácie na pohovoroch a zistite, ako sa v nich vynájsť.

 

 

Ak meškáte na pohovor

Meškať na pohovor nie je úplne ideálna situácia. Stať sa však môže naozaj čokoľvek a aj človeku, ktorý je vždy všade presný ako hodinky, sa pritrafí, že jeho skorý príchod prekazí zápcha, nehoda na ceste, meškajúce spoje či nepriaznivé počasie. Ak sa stalo aj vám, že na pohovor meškáte, nenechajte to len tak. Aby ste svoju vizitku čo najviac vylepšili, musíte urobiť toto.

Čo urobiť?

Hneď zavolajte personalistovi a vysvetlite mu svoju situáciu. Nenechajte vysvetľovanie až na samotný pohovor. Váš telefón je vždy s vami, ak meškáte, je najvhodnejší čas využiť ho. Najhoršie, čo môžete urobiť, je nechať personalistu čakať bez toho, aby vedel, čo s vami je a či sa vôbec ukážete. Aby ste dokázali, že vám na stretnutí naozaj záleží, zavolajte mu, ospravedlňte sa, opíšte mu váš problém a dohodnite sa na riešení – buď na vás počká (ak meškáte len niekoľko minút), alebo sa dohodnite na neskoršom termíne.
 

Ak neviete odpovedať na personalistovu otázku

Niektoré otázky na pohovore môžu prekvapiť. Až tak, že zrazu neviete odpovedať. To najhoršie, čo vtedy môžete povedať, je: „Neviem.“

Čo urobiť?

Predíďte týmto trápnym situáciám a na pohovor príďte vždy dokonale pripravený. Musíte byť vyzbrojený dátami, číslami a údajmi týkajúcich sa firmy, do ktorej sa hlásite. Ak dostanete otázku, na ktorú neviete odpovedať, pretože jednoducho potrebujete viac času na premýšľanie, no personalista už prešiel k ďalšej téme, nebojte sa vrátiť k nej neskôr, napríklad aj na konci pohovoru.
 

Ak vám začne vibrovať alebo nahlas vyzváňať telefón

Vždy si pred dôležitými stretnutiami vypnete zvuky telefónu, no pred pohovorom ste zabudli? Čo ak začne nahlas vyzváňať? Čo ak sa na celú miestnosť začnú španielske gitary minuloročného letného hitu?

Čo urobiť?

Ospravedlňte sa a telefón čo najskôr vypnite. Niektorí uchádzači sa v tejto situácii zachovajú tak, že ich hlasne vyzváňajúci telefón jednoducho vypnú, bez toho, aby to nejako okomentovali a ospravedlnili sa. Ide predsa o rušivý element a je to o to horšie, ak zvonenie preruší personalistu uprostred vety či otázky.
 

Ak máte pocit, že ste odpovedali nesprávne

Máte pocit, že ste na pohovore nemali svoj deň? Že inokedy by ste ho zvládli oveľa lepšie? Zaspávate s tým, že na personalistovu otázku ste mohli odpovedať oveľa lepšie? Ak vás mrzí, že vám vtedajšie rozpoloženie alebo nevhodná odpoveď prekazili šancu získať prácu, nemusíte to ešte vzdať.

Čo urobiť?

Ak sa obávate, že niektorá vaša odpoveď mohla vyznieť nevhodne alebo by mohla byť pochopená nesprávne, prípadne ste na pohovore spravili menšie faux pas, na „nápravu“ môžete využiť ďakovný e-mail. V ňom poďakujte personalistovi za príjemné stretnutie a ospravedlňte sa za „trapas“ na pohovore. Ďakovným e-mailom ukážete ozajstný záujem o danú prácu a zároveň aj to, že vám nie je jedno, ako pohovor dopadol.

 

Viac o téme: Pracovný pohovor Príprava na pohovor
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: monster.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy