Máte viac ako 50 rokov a ste bez práce? Tu sa môžete zamestnať

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Vek 50+ sa považuje na trhu práce za rizikový. Staršia generácia uchádzačov tvrdí, že ich zamestnávatelia prehliadajú, automaticky vyraďujú z výberového procesu a uprednostňujú mladších kandidátov. Spýtali sme sa preto personalistov pôsobiacich v známych spoločnostiach, čo by robili na mieste dnešných päťdesiatnikov hľadajúcich si prácu. Zaujímalo nás tiež, či ponúkajú zamestnanie pre spomínanú ohrozenú skupinu uchádzačov.

Rád, ako si nájsť zamestnanie, je plný internet. Niektoré odporúčania sa však nedajú  uplatniť automaticky na každého uchádzača. Ľudia nad 50 rokov, ktorí si hľadajú prácu, sú v inej pozícií ako čerství absolventi. Preto sme sa spýtali personalistov, čo by robili na mieste dnešných päťdesiatnikov, ktorí sa nevedia uplatniť na trhu práce.                              

Vek ako prekážka v životopise

Z prieskumov pracovného portálu Kariera.sk vychádza, že uchádzači vo vyššom veku sú na trhu práce v nevýhode. Viacerí v prieskumoch potvrdili, že ich vek je prekážkou pri hľadaní práce. Hoci majú dostatok skúseností a vedomostí, firmy ich na pohovor nezavolajú: sú pre nich jednoducho starí. Odborníci ale varujú: „Demografický vývoj, predlžujúci sa vek odchodu do dôchodku či trendy na trhu práce nás čoraz viac budú nútiť búrať tieto predsudky o zamestnávaní ľudí vo veku 50 a vyššie. Stále ostáva dlhá doba, kedy je človek v zamestnaní produktívny,“ myslí si Júlia Jurčíková, riaditeľka odboru ľudských zdrojov v Poštovej banke.

Ak máte podozrenie, že dôvodom, pre ktorý vás firmy nevolajú na pohovor, je váš vek, odborníci radia malý trik: „Pokiaľ uchádzač predpokladá, že by spoločnosť mohla na jeho vek prihliadať, odporúčam mu formulovať CV tak, aby neobsahoval priamo údaj o veku, teda dátum narodenia. Treba skôr vyzdvihnúť pracovné úspechy, doterajšiu kariéru a zaujať tak, aby bol pozvaný na pracovný pohovor. Potom je už všetko otvorené,“ hovorí Andrej Višacký, manažér ľudských zdrojov v spoločnosti NAY.

Vytrvajte a pracujte na sebe

Nájsť si prácu vo vyššom veku je náročnejšie, no nie nemožné. Personalisti sa zhodujú, že dôležité je vytrvať. Hľadanie zamestnania je dlhodobý proces a nemožno čakať – hoci by to bolo ideálne, že sa podarí hneď. Jedným z riešení je nebáť sa iných foriem zamestnávania. „Je dobré hľadať si prácu kontinuálne, mať rozpracovaných niekoľko ponúk naraz, čím sa zvyšuje šanca rýchlejšie sa zamestnať. V prípade neúspechu treba využívať napríklad sezónne ponuky, alebo iné formy zamestnávania, čím sa dá predísť zaradeniu do kategórie dlhodobo nezamestnaných. Čas možno využiť aj na návštevu kurzov zameraných na oblasť, v ktorej chce uchádzač pôsobiť. Akákoľvek aktivita je zamestnávateľom vnímaná pozitívnejšie než žiadna,“ myslí si J. Jurčíková.

Bez ohľadu na vek uchádzača je dôležité spĺňať požiadavky, ktoré aktuálne trh práce vyžaduje. To znamená udržiavať svoje vedomosti aktuálne, nadobúdať nové zručnosti i znalosti. „V mediálnej oblasti sa trendy v nových médiách, technike, marketingu či grafike neustále menia a vyvíjajú, preto je pre nás táto znalosť o to dôležitejšia,“ vysvetľuje Ján Svrček z oddelenia ľudských zdrojov RTVS. Aby uchádzači na trhu práce nezaostali, odporúča absolvovať kurzy, prednášky, Youtube tutoriály, sledovať záujmové a odborné podujatia, on-line stránky či jazykové vzdelávanie. Práve staršie ročníky uchádzačov majú povesť, že ich otvorenosť k nových technológiám, učeniu sa novým veciam je veľmi nízka, taktiež sa boja experimentovať. Preto je dôležité – aj napriek svojmu veku, zostať konkurencieschopným.

Odborníci tiež odporúčajú nebáť sa vyhľadať odborníkov z HR oblasti a poprosiť ich o radu v kariérnom smerovaní. „Predsa len budú mať väčší prehľad, čo sa deje aktuálne na trhu práce. Zároveň vedia cez referencie odporučiť Váš životopis do spoločností, či pomôcť pripraviť sa na pohovor a a mnohé ďalšie,“ myslí si J. Jurčíková. „Viacerí z kandidátov nad 50 rokov môžu byť na pohovore aj po veľmi dlhom čase, treba si preto nechať poradiť od odborníkov alebo od niekoho, kto má za sebou viacero pohovorov,“ pridáva sa J. Svrček.

Z nevýhody urobte svoju výhodu

Firmy zhodne tvrdia, že starší zamestnanci majú nesporné množstvo výhod. Sú vo veku, kedy už nemajú malé deti, ich rodinný život je relatívne stabilný, majú množstvo skúseností, k veciam pristupujú racionálne a uvážene. Aj preto personalisti odporúčajú uchádzačom prezentovať tieto výhody. Chceli by ste vedieť, ako by sa „predali“ samotní personalisti? „Keďže mám takmer 50 rokov, nemusím príliš rozmýšľať. Predával by som sa ako skúsený, zrelý človek, ktorý má ešte dlhý život pred sebou. Dôraz je potrebné klásť na to, že mám ako pracovník dlhoročné skúsenosti, lojalitu, schopnosť zvládať stres,“ radí Richard Havrila, HR riaditeľ zo spoločnosti Billa. Vo vašom životopise by tak nemalo chýbať napríklad aj to, že ľahko zvládate stresové situácie a viete si udržať chladnú hlavu v riešení konfliktov.

Odborníci si myslia, že mnoho vecí by ľuďom vo veku 50+ mohla závidieť mladšia generácia: „Nasadenie, energiu či motiváciu posúvať sa dopredu. Môžu naučiť a odovzdať veľmi veľa mladším generáciám, hlavne ak hovoríme o pracovných návykoch,“ opisuje J. Jurčíková.  

Dobré skúsenosti so staršou generáciou majú aj v Tesco Stores SR: „Aktuálne zamestnávame viac ako 20 %  kolegov vo veku nad 50 rokov. V mnohých prípadoch sú to dlhoroční zamestnanci, ktorí sú stabilní a voči firme lojálni, poznajú kultúru spoločnosti, majú veľmi dobré pracovné návyky, sú skvelými mentormi pre mladších kolegov a k práci pristupujú veľmi zodpovedne,“ hovorí PR manažérka spoločnosti, Lucia Poláčeková.

Ideálne teda je, ak pozornosť potenciálneho zamestnávateľa upriamite na lojalitu, prax, pracovné návyky, stabilné osobné zázemie, avšak doplnené o nové zručnosti – znalosť práce s novými technológiami, cudzieho jazyka a otvorenosť učeniu sa nových vecí.

Voľné pracovné miesta aj pre uchádzačov vo vyššom veku

Odborníkov na ľudské zdroje sme sa tiež spýtali, či aktuálne ponúkajú voľné pracovné miesta, v ktorých by našli uplatnenie aj ľudia vo vyššom veku. Pozrite sa, aké pracovné pozície obsadzujú spomínané spoločnosti.

Tesco Stores SR

Voľné pracovné pozície v spoločnosti Tesco:

  • Asistent predaja
  • Pracovník internetového predaja v rámci on-line donáškovej služby   


NAY

Voľné pracovné pozície v spoločnosti NAY:

  • Mzdový účtovník
  • Supervízor zákazníckeho centra
  • Pracovník služieb zákazníkom
     

RTVS

Voľné pracovné pozície v spoločnosti RTVS:

  • Správca majetku a budov
  • Mechanik – elektromechanik – údržbár
  • Technik prenosového voza
     

Poštová banka

Voľné pracovné pozície v spoločnosti Poštová banka:

  • Klientsky poradca na pobočke
  • Účtovník/účtovníčka
  • Bankár na pošte
     

Billa

Voľné pracovné pozície v spoločnosti Billa:

  • Zástupca vedúceho predajne
  • Inventúrny/administratívny pracovník
  • Pokladník/predavač
  • Pekár
  • Mäsiar
Viac o téme: Hľadám prácu Staršia generácia
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy