Prácu si nenájdu: Neúspešní uchádzači opakujú tieto 4 zásadné chyby

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Sú nahnevaní, otrávení, nešťastní. Tvrdia, že nech robia, čo chcú, prácu sa im nájsť nedarí. Pokiaľ si nehľadajú prácu v najmenej rozvinutých okresoch, majú dostatočnú prax a nepožadujú horibilné, prestrelené sumy na pohovore, pravdepodobne bude problém niekde inde. Pokiaľ je to aj váš prípad, zbystrite pozornosť. Možno totiž aj vy robíte niektorú z týchto štyroch zbytočných chýb.

 

 

 

  1. Posielajú životopisy na čo najviac ponúk
    Myslia si totiž, že čím viac ich rozpošlú, tým viac sa zvyšuje ich šanca získať prácu. Táto stratégia však nemusí byť taká osožná, ako sa na prvý pohľad zdá. Tým, že rozpošlú svoj životopis na každú zaujímavú ponuku, na ktorú natrafia, strácajú kopec času. Veď priložiť životopis, prípadne motivačný list, napísať sprievodný list niečo trvá. Tento čas však mohli stráviť radšej vylepšovaním svojho životopisu alebo dôsledným skenovaním pracovných ponúk, ktoré by boli pre nich najvhodnejšie.
  2. Nie sú dôslední
    Tým, že reagujú  na takmer každú pracovnú ponuku, ktorú objavia, sa často stáva, že posielajú nesprávne prílohy, nekompletné životopisy, odošlú motivačný list, v ktorom oslovujú inú spoločnosť... Takýchto prešľapov sa pri „hromadnom“ reagovaní na ponuky stane požehnane a ich šance na nájdenie práce tak poriadne klesnú. Personalistu o svojich kvalitách nepresvedčia, ak nezvládnu ani reagovať na pracovnú ponuku.
  3. Prídu na pohovor bez toho, aby vedeli, koľko si majú vypýtať
    V mnohých firmách platí pravidlo, že uchádzač by si mal čo najvýhodnejšiu sumu vyjednať už na pohovore. Ďalšie zvyšovanie sa totiž deje už len veľmi pomaly. Preto je dobré spraviť si vopred osobný platový prieskum a na pohovor prísť už s konkrétnou požiadavkou. Je dobré mať pripravené argumenty a uchádzač by mal vedieť podložiť, prečo si zaslúži požadovanú sumu peňazí.
  4. Zanedbajú prípravu na pracovný pohovor
    Mnohí uchádzači sa spoliehajú na to, že to na pohovore nejako „obkecajú“. Možno budú mať šťastie a pohovor bude príjemný, bez chytákov a otázok týkajúcich sa ich prípravy na pohovor. Vždy je ale radšej lepšie byť pripravený a rátať s možnosťou, že personalista sa môže spýtať, ktoré z produktov ich spoločnosti poznáte a čo o nich viete. Habkanie, vymýšľanie si a odpovede, že žiaden a takmer nič, plusové body nepripíšu.
Viac o téme: Pohovor Príprava na pohovor
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinsktockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy