Tieto otázky personalisti na pohovore nečakajú: 10 vecí, ktoré sa musíte opýtať

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Na pohovoroch sa väčšinou pýta personalista. Pár otázok na konci pohovoru zvykne položiť aj niekoľko uchádzačov, no túto možnosť využíva len málo ľudí. Neviete, na čo by ste sa mali pýtať? Nechceli by ste vedieť, ako by vyzeralo vaše fungovanie vo firme? Akí kolegovia na vás čakajú? Aké náročné by bolo fungovanie na danej pozícii? Zistite si odpovede na tieto otázky - ale šikovne. Inšpirujte sa týmto zoznamom otázok, vďaka ktorému si zistíte o vašej možnej budúcej práci a zamestnávateľovi čo najviac.

  1. Aká je firemná kultúra spoločnosti a jej hodnoty?
    Jedna vec je, čo napíše o sebe spoločnosť na svojich webových stránkach, iné zas je, ako ju opíše personalista. Ten vám môže povedať viac o tom, ako to vo firme vyzerá. Pýtajte sa na podrobnosti, chcete si predsa urobiť obraz o spoločnosti, v ktorej – ak sa všetko podarí, by ste trávili veľkú časť svojho času.
  2. Ak by ste ma prijali, čo sa odo mňa bude očakávať počas skúšobnej doby a po nej?
    Ak vás do firmy prijmú, je to skvelá správa. Tým to však nekončí, práve naopak – tým všetko začína. Je preto aj pre vás dobré vedieť, na čo sa zamerať. Výrazne vám to uľahčí fungovanie počas prvých mesiacov, kedy bude všetko nové a neznáme.
  3. Aká je najväčšia výzva na tejto pozícii?
    Nenechajte si prekvapenia na neskôr, pred tým, ako poviete áno, je dobré vedieť, aká výzva na vás čaká.
  4. Ako budem môcť kariérne rásť, ak by som prijal túto ponuku?
    Získať prácu by mala byť prvá časť vášho plánu. Tou druhou je kariérne poustpovať. Nechcete predsa zostať roky na rovnakej pozícii, bez možnosti kariérneho rastu či postupu. Zistite si teda možnosti vopred. Ušetríte si roky strávené v práci, ktorá vás nikam neposunie.
  5. Aký veľký je tím, v ktorom by som pracoval?
    Prečo si nezistiť vopred, s kým budete pracovať? Pokojne sa spýtajte aj na vekovú skladbu, či sú medzi potenciálnymi kolegami aj rovesníci, s ktorými by ste si mohli rozumieť.
  6. Prečo odišiel človek, ktorý pôsobil na predchádzajúcej pozícii?
    Na toto sa uchádzači nezvyknú pýtať, možno by však stálo za to vedieť, čo bolo za dôvodom odchodu zamestnanca, ktorého pracovnú náplň by ste mali prebrať.
  7. Čo považujete vy osobne na tejto firme za najlepšie?
    Táto otázka možno personalistu prekvapí, no možno na ňu bude s úsmevom odpovedať. Všímajte si jeho reakcie – aj tie vám môžu napovedať, do akej firmy sa vlastne hlásite.
  8. Aká bude miera mojej samostatnosti na danej pozícii?
    Ak vám záleží na tom, aby ste v práci mohli fungovať samostatne, mali možnosť rozhodovania a aj isté právomoci, zistite si to radšej vopred. Predovšetkým ak už máte juniorské fázy dávno za sebou.
  9. Aký typ človeka sa podľa vás najviac hodí na túto pozíciu a do tejto firmy?
    Takto si môžete ľahko overiť, či ste to vy, koho firma hľadá. Zároveň si budete môcť zhodnotiť, či by vám vyhovovalo pracovať na danej pozícii a v kolektíve ľudí, akých vám personalista opíše. Nie je totiž pravidlom, že vám "sadne" prostredie každej firmy.
  10. V prípade, že by ste ma zobrali, vieme sa dohodnúť na...?
    Pohovor je skvelá príležitosť prezentovať svoje predstavy. Ak totiž máte špeciálne požiadavky – napríklad by ste radi využívali prácu z domu (pokiaľ to pozícia umožňuje), upozornite na to zamestnávateľa vopred. Takto sa dozviete, či vlastne takúto možnosť ponúka a budete sa môcť dohodnúť. Zároveň sa vyhnete sklamaniam, ak by vám zamestnávateľ po nástupe do práce nepovolil home office.
Viac o téme: Pracovný pohovor Príprava na pohovor Hľadám prácu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy