Google by vás nezamestnal: 5 chýb v životopise, pre ktoré by ste pohoreli

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: SITA

Americká spoločnosť Google má prísnych personalistov. Tí majú jasno v tom, ako by mal vyzerať životopis uchádzača hlásiaceho sa o prácu. Možno by ste si povedali, že sú nároční alebo puntičkári, veľmi logicky však odôvodňujú, aké chyby sa v životopise nemôžu objaviť. Chcete vedieť, čo najviac prekáža personalistom z Googlu a čo by zmarilo vaše šance získať džob?

 

 

 

  1. Zlá úprava životopisu
    Prehnane kreatívny životopis, zmes farieb, písiem, orámovaní – toto všetko sú uchádzači schopní natlačiť do životopisu. A hoci mali úmysel dobrý – vytvoriť si originálny životopis, často to skončí tak, že upriamia personalistovu pozornosť práve na zlý dizajn. Cieľom CV je však upriamiť personalistu na uchádzačove schopnosti a zručnosti.
    Ako to napraviť?
    Čistý dizajn, prehľadnosť, profesionálny vzhľad dokumentu – to je to, čo v životopisoch zaberá.
  2. Chyby z nepozornosti
    Je hanbou, že chyby v životopise, problém, ktorý sa dá tak jednoducho odstrániť, stále pretrváva a často sa objavuje v mnohých životopisoch. Chyby a preklepy sú zabijakom životopisu, takže sa vždy snažte poslať vaše CV bez chýb.
    Ako to napraviť?
    Dajte životopis pred odoslaním skontrolovať viacerým ľuďom, obzvlášť tým, o ktorých viete, že majú dobrú gramatiku.
  3. Prehnane dlhý životopis
    Toto je trošku chyták. Ak ste totiž na pracovnom trhu už dlho a máte za sebou mnoho pracovných skúseností, je jasné, že sa váš životopis bude predlžovať.  Ak však váš životopis začína pripomínať román, je veľká šanca, že nezaujme, prípadne kvôli jeho dĺžke personalista prehliadne kľúčové informácie.
    Ako to napraviť?
    Personalista z Googlu prináša šikovnú radu, ktorou sa riaďte: 1 strana životopisu by mala obsahovať 10 rokov skúseností. Skúste si to takto rozčleniť aj vo vašom CV. Pamätajte tiež, že podrobnosti o danej práci môžete doplniť pri osobnom pohovore, v životopise teda uveďte len to najdôležitejšie.
  4. Odhalenie tajných informácií
    Nestáva sa to často, no vedúci oddelenia ľudských zdrojov v Google sa priznal, že s podobným životopisom už mal skúsenosť. Uchádzač v ňom prezradil mená klientov, s ktorými spolupracoval, hoci to jeho zamestnávateľ prísne zakazoval. Mlčanlivosť sa vyžaduje v niektorých firmách aj po skončení pracovného pomeru, dobre si preštudujte vašu pracovnú zmluvu.
    Ako to napraviť?
    Ak prezradíte informáciu, ktorá je považovaná za tajnú alebo dôvernú, musíte rátať s tým, že vás potenciálny zamestnávateľ bude vnímať ako človeka, ktorý nerešpektuje nariadenia a že by ste boli schopný vyzradiť aj jeho utajované informácie. Preto si dajte dobrý pozor, čo v životopise uvediete.
  5. Klamstvá
    Ak personalista zistí, že ste niektorú informáciu vo svojom životopise prikrášlili, alebo si ju dokonca vymysleli, neexistuje nič, čím by ste to dokázali vysvetliť alebo obhájiť.
    Ako to napraviť?
    Lož sa napraviť nedá, bude vás sledovať už navždy. Ak sa spoliehate na to, že vám malé klamstvo pomôže získať prácu, myslite na to, že sa dá veľmi ľahko zistiť, či naozaj hovoríte pravdu. A ak pravdu potenciálny zamestnávateľ odhalí, neurobíte si najlepšiu vizitku. Preto nikdy neklamte, jediné „povolené“ klamstvo je toto.
Viac o téme: V Práca Životopis Chyby Životopise Googli Google
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: LinkedIn; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy