Ste bez práce? Takto by mal vyzerať deň nezamestnaného človeka

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Ste už dlhší čas nezamestnaný? Ako využívate voľný čas, ktorý máte? Ak sa každý deň zobudíte pred obedom, sem-tam pozriete ponuky na pracovnom portáli Kariéra.sk či absolvujete pravidelnú návštevu úradu práce, máme pre vás zlú správu. Nerobíte toho dosť a ešte k tomu márnite svoj drahocenný čas! Čo by ste vo vašom živote mali zmeniť? Inšpirujte sa naším vzorom harmonogramu nezamestnaného človeka.

 

 

07:00 - 07:30
Budíček! Zdá sa vám to príliš skoro? Myslite však na to, že bežne pracujúci ľudia vstávajú ešte skôr. O taktomto čase sú napríklad aj personalisti na ceste do práce – tí, ktorým ste včera poslali životopis a ktorí s vami dnes ráno môžu spraviť telefonický pohovor. Preto by bolo dobré, aby ste počas neho mali mozog naštartovaný.
 

08:00
Doprajte si zdravé a výživné raňajky. Aktívne hľadanie práce si vyžaduje veľa energie, preto by ste vášmu telu mali dodať to, čo potrebuje. Odporúčame veľa zeleniny a ovocia, vajíčka, celozrnné pečivo alebo jogurt.
 

08:30
Po dobrých raňajkách sa presuňte k vášmu počítaču a pozrite si najnovšie pracovné ponuky na Kariéra.sk. Zvoľte si vaše mesto a odvetvie, v ktorom hľadáte uplatnenie a preštudujte si vyfiltrované ponuky. A aby vám náhodou niektorá z ponúk neušla, aktivujte si na Kariéra.sk aj službu agent. Vďaka nej si nájdete najnovšie pracovné ponuky priamo vo svojom e-maile. 
 

10:45
Našli ste ponuku, ktorá vás zaujala? Dobre si ju prečítajte a prispôsobte jej váš životopis. Tu nájdete tipy, ako má vyzerať dobré CV. Vyžaduje firma aj motivačný list? Rady a vzor, ako ho dobre napísať, nájdete tu. A nezabudnite k reakcii na inzerát pripojiť aj sprievodný text, v ktorom máte príležitosť zaujať personalistu.
 

12:00
Doprajte si prestávku a naberte nové sily výdatným obedom.
 

12:30
Zistili ste pri prezeraní ponúk, že zamestnávatelia vyžadujú konkrétnu znalosť, ktorú neovládate, prípadne ste v nej začiatočník? Práca s počítačom, ovládanie anglického jazyka, práca s konkrétnym programom: ak vám chýbajú požadovanéh zručnosti, zmeňte to. Pozrite si ponuky dostupných kurzov vo vašom meste, alebo absolvujte online kurzy a získajte certfikát. Ten môžete smelo priložiť k vášmu CV. Zabezpečte si ďalšiu položku do životopisu, v budúcnosti totiž môže zavážiť – napríklad sa vám otvoria dvere na pozíciu, o ktorej ste v minulosti ani neuvažovali.
 

14:30
Okrem pracovného portálu môžete využiť aj vaše kontakty, prípadne silu sociálnych sietí. Skúste sa spojiť s vašimi známymi, či nemajú informácie o voľných miestach. Zverejnite na LinkedIne, Twitteri alebo Facebooku informáciu, že si hľadáte prácu, uveďte, aké skúsenosti ponúkate a požiadajte vašich známych o zdieľanie. Nikdy neviete, ku komu sa váš príspevok dostane.
 

16:30
Padla! Váš „pracovný deň“ je za vami. Teraz sa môžete venovať sebe a svojim záľubám. Relaxujte, športuje, rozvíjajte svoj talent a nadanie. Nezabudnite myslieť pozitívne a nedovoľte si podľahnúť frustrácii z doterajších neúspešných pokusov. Aktívne hľadanie práce a neustále sa rozvíjanie prinesie svoje ovocie, verte tomu.
 

BONUS
Ak máte väčšinu dní voľných, je škoda ich márniť ničnerobením. Vyskúšajte si prácu na čiastočný úväzok. Mladých ľudí, mamičky na materskej dovolenke a všetkých tých, ktorí nechcú stratiť pracovné návyky, hľadajú tu. Prilepšite si.

Viac o téme: Nezamestnaný Hľadanie práce Bez práce
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy