Personalisti prezradili to, čo by ste nemali vedieť: Takto vás hodnotia po skončení pohovoru

Nebolo by skvelé, ak by ste vedeli, čo si o vás myslí personalista, ktorý s vami vedie pohovor? Počas stretnutia totiž väčšina z nich nasadzuje kamennú tvár, z ktorej neviete vyčítať, či si vediete dobre, alebo ste odpovedali nevhodne. Čítať myšlienky personalistov síce nedokážeme, vieme vám však prezradiť, čo si o vás hovoria, keď z pohovoru odídete.

 

 

 

„Zdá sa, že je šikovný, ale vôbec sa nevedel predať.“

Pozeráte sa do stola, neudržiavate očný kontakt, odpovede z vás lezú ako z chlpatej deky? Môžete mať skvostný životopis so zaujímavými skúsenosťami, takto ale potenciálneho zamestnávateľa neohúrite. Naučte sa o sebe rozprávať – nie prehnane skromne, ani namyslene. Zhrňte, čo máte za sebou, nemusíte sa báť pochváliť, ak sa vám niečo podarilo. Vaše úspechy by ste mali mať zahrnuté už vo vašom životopise. Na pohovore ich stačí personalistovi priblížiť, objasniť. Myslite aj na to, že o vás veľa hovorí reč tela. Seďte vzpriamene a pozerajte sa pri rozhovore personalistovi do očí.

 

„Príliš veľa rozprával, takmer ma nepustil k slovu.“

Je dobré, ak prídete na pohovor nabudený, ak sa však neviete zastaviť a (možno od nervozity a stresu) príliš veľa rozprávate a personalista sa nevie dostať k slovu, vyslúžite si takéto hodnotenie. Je dôležité hovoriť jasne a výstižne, zdôrazniť to, čo je podstatné a nerozvíjať zbytočnosti. Odpovedajte na personalistovu otázku bez rozvláčnych odbočiek a myslite vždy na to, že pohovor je o rozhovore, nie o vašom monológu.
 


Prečítajte si tiež: Personalista, ktorý viedol viac než 1 000 pohovorov: Týchto 10 viet už nikdy nechce počuť



„Škoda toho prehnaného mejkapu/parfumu/nevhodného oblečenia.“

Na pohovor idete predať svoje skúsenosti a zručnosti. Niektorí uchádzači to však pochopia tak, že sa vôbec nemusia snažiť, a tak prídu na pohovor neupravení – majú dokrčené oblečenie, mastné vlasy, prípadne z nich cítiť pot. Iní uchádzači zas majú pocit, že ich „predaniu sa“ pomôže, ak si dajú  záležať aj na svojom zovňajšku. Preto to - najmä niektoré dámy, preženú s parfumom, prídu výrazne nalíčené, prípadne sa oblečú vyzývavo. Toto vám však skôr uškodí než pomôže.

 

„Vidieť, že sa na pohovor vôbec nepripravoval.“

Ak sa vás personalista spýta na to, čo viete o konkrétnej firme a vy len neisto habkáte, prezradíte sa. Ukážete, že ste prípravu na pohovor odflákli a tak si sám zbytočne „strhnete body“.

 

„Nezdá sa mi, že vedel, o čom je táto pozícia.“

Personalista môže niekoľkými kontrolnými otázkami zistiť, či vám je jasné, aká je náplň práce na danej pozícii. Môže sa vás napríklad spýtať, ako by vyzeral váš deň, ak by vás prijali a vy ste dané miesto získali. Čo by ste odpovedali?

 

„Bol výborný, tohto určite posunieme ďalej!“

Každý uchádzač si želá, aby si personalista po skončení pohovoru povedal túto vetu. Musíte sa však o to pričiniť predovšetkým vy sám. Tým, že budete na pohovor dobre pripravený, ukážete záujem, zdravé sebavedomie a nadšenie pre potenciálneho zamestnávateľa. Ste pripravený?

Viac o téme: Na Pohovor Chyby Pohovory Najčastejšie Pohovore Pracovnom
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy