Hľadáte si prácu? Extrémne rýchlo si ju dokážu nájsť len niektorí: Patríte medzi nich?

Zdroj: TASR - Milan Kapusta

Aj ako nezamestnaný potrebujete z niečoho žiť, nakupovať, platiť šeky a účty. Aj preto sa snažíte nájsť si prácu čo najrýchlejšie. Iste vás zaujíma, ako dlho to bude trvať a či sa nejako dá urýchliť proces hľadania nového zamestnania. Všetko však závisí od niekoľkých faktorov. Tie totiž určia odpoveď, ako rýchlo si nájdete prácu. Výsledok však nepoteší každého.

Za krátku dobu sa pri hľadaní práce považujú zhruba 3 mesiace. Takmer tri mesiace totiž trvá, kým sa firma rozhodne začať hľadať zamestnanca, zverejniť pracovnú ponuku, zrealizovať pohovory s vybranými kandidátmi, vybrať si jedného a konečne ho prijať.

Na otázku, či sa aj vám pošťastí nájsť si prácu za 3 mesiace, je ale najpravdivejšie odpovedať: „To závisí.“ Od čoho? Dobu, za ktorú budete schopný nájsť si prácu, ovplyvňuje viacero faktorov. Toto sú tie najhlavnejšie.

 

  1. Dlhoročná prax a preferované platové požiadavky
  2. Sieť vašich kontaktov
  3. Dopyt po vašich zručnostiach v danej lokalite
  4. Čas v roku
  5. Váš vek

 

Bohaté skúsenosti a preferované platové požiadavky

Čím viac skúseností máte a čím vyššie sú vaše preferované platové požiadavky, tým dlhšie bude trvať, kým si nájdete prácu. Možno si poviete, že by ste boli ochotný pracovať aj za menej peňazí, len aby vás do zamestnania prijali. Pravdou však je, že mnohé firmy sa ohradia strachom, že by vás nižšou sumou neohodnotili adekvátne a ani po čase by vás nevedeli zaplatiť. To by viedlo k tomu, že by ste odišli a oni by zas museli hľadať nového človeka. Je to síce nelogické, pretože hoci máte množstvo skúseností a ste odborník v danej oblasti, len málo firiem vás bude ochotných zaplatiť. Tým pádom sa u vás hľadanie práce môže predĺžiť.


Prečítajte si tiež: 6 otázok, ktorými personalistom vyrazíte dych: Na pohovore sa určite spýtajte toto


Sieť vašich kontaktov

Na to, ako rýchlo si dokážete nájsť prácu, má vplyv aj vaša sieť známych. Ak poznáte veľa ľudí, ľahšie sa dozviete o pracovnej ponuke, ktorá nemusí byť zverejnená na pracovnom portáli, veľa zamestnancov sa totiž hľadá interne – odporúčaním. Preto platí, že čím silnejšia je vaša sieť kontaktov, tým rýchlejšie si dokážete nájsť prácu.

 

Dopyt po vašich skúsenostiach v danej lokalite

Môžete byť skvelý odborník a mať dlhoročnú prax, ak žijete v oblasti, v ktorej po týchto zručnostiach nie je dopyt, prácu si budete hľadať dlho. Preto možno stojí za zváženie poobzerať sa po pracovných ponukách aj z iného regiónu a prehodnotiť presťahovanie sa za prácou. Tak totiž môžete dobu hľadania si práce výrazne skrátiť.

 

Čas v roku

Firmy majú isté obdobia v roku, počas ktorých otvárajú viac pozícií než zvyčajne. Spoločnosti sa väčšinou rozhodnú pre nábor nových zamestnancov po schválení rozpočtu na daný rok. Vo všeobecnosti sa však najviac pracovných ponúk otvára v mesiacoch september, október a november a následne od januára do mája. Ak si hľadáte prácu cez leto či pred Vianocami, rátajte s tým, že tento proces môže trvať dlhšie.


Prečítajte si tiež: Kde zarobíte viac ako 1 000 eur? Tieto miesta sú voľné, stačí poslať životopis


Váš vek

Vek uchádzača tiež patrí medzi kľúčové faktory, ktoré rozhodnú, ako dlho zostanete bez práce. Mnoho čitateľov Karierainfo.sk nám pravidelne píše, ako sa pri hľadaní zamestnania a na pohovoroch stretávajú s vekovou diskrimináciou. Tento smutný fakt je, žiaľ, bežnou záležitosťou. Musíte však zostať realistom a hľadať takých zamestnávateľov, ktorí ocenia vašej dlhoročné skúsenosti, prax a neodpíšu vás len na základe vyššieho veku. Riešením môže byť aj osvojenie si nových zručností (napríklad práca s počítačom, kurzy angličtiny,...), prípadne hľadanie práce v odvetviach, v ktorých dlhodobo chýbajú  zamestnanci.

 

Viac o téme: Práca Kariéra Zamestnanie Nájsť Profesia Ako Si Hľadám Prácu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: linkedin; Text: es; Foto: TASR - Milan Kapusta

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy