Fígeľ firiem, ako odhaliť lenivcov: Títo sa na pohovor nedostanú

Predovšetkým veľké a známe firmy so zvučným menom sa snažia zistiť, ktorí z uchádzačov majú skutočný záujem u nich pracovať a ktorí len takpovediac skúšajú šťastie. Veď poslať životopis je záležitosť niekoľkých sekúnd. Aby firmy zistili, ktorí z uchádzačov je naozajstným odborníkom – takým, ako to o sebe tvrdí v životopise, mnohé z nich vyžadujú od kandidátov vypracovanie zadania. Stalo sa to aj vám? Prečo by ste ho nemali odignorovať a pustiť sa do jeho vypracovania?

Je mnoho uchádzačov, ktorí si urazene povedia, že pre firmu, do ktorej sa len hlásia, nebudú robiť nič vopred zadarmo. Že nebudú venovať svoj čas nejakej úlohe, ak nie je isté, že sa im to nejakým spôsobom vyplatí. Veď ešte ani nedostali pozvánku na pohovor a už majú niečo vypracovať? Ak začnete uvažovať takto, potenciálnemu zamestnávateľovi to veľmi uľahčíte.


Mohlo by vás zaujímať: Telefonický screening: Bežná praktika personalistov, pripravte sa na ňu!


Spoločnosti tieto zadania nezasielajú uchádzačom iba preto, aby si overili, ako sú na tom ich zručnosti. Úloha, ktorú má kandidát vypracovať ešte pred samotným pohovorom, totiž slúži aj ako spoľahlivé sito na vhodných uchádzačov. Firma si bude vyberať len z tých, ktorí venujú čas zadaniu a urobia ho podľa predstáv spoločnosti. Pretože kandidátov, ktorí sú ochotní vypracovať úlohu, je výrazne menej než tých, ktorí ju s pohŕdaním odignorujú.

Podobnú skúsenosť s „domácou úlohou“ od firmy mal aj Martin (29): „Spoločnosť, do ktorej som poslal životopis, mi obratom v e-maile poslala zadanie na vypracovanie. To, čo požadovali, bolo popísané na celú stranu. Už vtedy som si povedal, že je toho nejako veľa. Keďže som ale o prácu v danej firme mal ozajstný záujem, povedal som si, že sa do toho pustím,“ vysvetľuje.

Prečo by ste na zadanie od firmy nemali vykašľať?

Ak už totiž na nejakú pozíciu reagujete zaslaním životopisu, mali by ste ukázať, že máte skutočný záujem o prácu v danej spoločnosti. A to najmä vtedy, keď musíte splniť nejakú úlohu. Môže sa však stať, že firma pošle rozsiahle zadanie. Ak ste zamestnaný, času na vypracovanie máte menej, môžete však personalistu požiadať o predĺženie termínu. Komunikujte otvorene a vysvetlite svoje dôvody: že chcete odoslať kvalitne spracovanú úlohu, preto by ste ocenili pár dní navyše.

V prípade, že firma trvá na stanovenom termíne, odovzdajte aspoň časť zadania. Upriamte sa však v rámci úlohy na to najdôležitejšie: to, čo by najviac súviselo s náplňou práce na danej pozícii. Možno si poviete, že radšej neposlať nič ako neúplnú úlohu? Závisí, samozrejme, od danej spoločnosti, za skúšku však nič nedáte. Ak ale neodošlete nič, zaradíte sa do skupiny tých, ktorí túto požiadavku firmy odignorovali. Platí preto, že čokoľvek je lepšie ako nič. Upriamte svoju pozornosť na to najdôležitejšie a dúfajte, že pri zvyšku zadania firma prižmúri oko.


Prečítajte si tiež: Kde zarobíte viac ako 1 000 eur? Tieto miesta sú voľné, stačí poslať životopis


Pravdou totiž je, že mnohé spoločnosti radšej zadajú viac úloh a "nasadia latku" vyššie, aby „odplašili“ kandidátov, ktorým sa veľmi pracovať nechce. Ak však dokážete v týchto úlohách filtrovať - určiť, ktorá z nich je kľúčová a splníte ju, stále máte šance získať džob.

Viac o téme: Pohovor Úloha Firmy Pred Zadanie Pohovorom
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: es; Foto: thinkstockphotos.com
 
Staršie správy
Staršie správy