8 klincov do rakvy každého životopisu: Toto vo vašom CV neuvádzajte

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Dobrý životopis je prvým krokom na ceste za novou prácou. Preto by sme si mali dať pozor, čo doň uviesť. Mnohí z nás v ňom totiž píšu aj o tom, čo potenciálneho zamestnávateľa nezaujíma a naopak, a mávneme rukou nad tým, čo nás môže najviac predať. Dajte si pozor na týchto 8 vecí - vo vašom životopise nemajú čo robiť!

 

 


 

  1. Dajte si pozor na osobné údaje
    Zamestnávateľovi v životopise postačí vaše meno, priezvisko, adresa a kontakt – telefonický a e-mailový. V žiadnom prípade do životopisu neuvádzajte:
    - rodinný stav, počet detí, prípadné tehotenstvo
    - sexuálnu orientáciu
    - rodné číslo
    - váš zdravotný stav, prípadne hendikep (ak nebudú prekážkou na pozícii, na ktorú sa hlásite)
    - rasovú či etnickú príslušnosť
  2. Vyhnite sa neprofesionálnym e-mailovým adresám
    Zabudnite na e-mailové adresy v tvare lienka43, xx_macher_xx či vladino17.  Nie ste na internetovej zoznamke, hlásite sa do zamestnania. Buďte preto profesionál a ukážte to aj na vašej e-mailovej adrese - tá by sa mala skladať z vášho mena a priezviska.
  3. Základnú školu uvádzať nemusíte
    Tá je totiž považovaná za základ vzdelania. V niektorých prípadoch už dokonca nie je nutné uvádzať ani strednú školu, ak ste absolvovali vysokú školu či univerzitu. Tu zdôraznite odbor, ktorý ste študovali a vašu špecializáciu.
  4. Neodfláknite opis vašich pracovných skúseností
    Časť v životopise nazvaná Pracovné skúsenosti je tou najdôležitejšou, venujte jej preto zvýšenú pozornosť. Nezostaňte iba pri tom, že uvediete, kde, v akom období  a na akej pozícii ste pracovali. Dajte si tiež záležať na opise vašej práce: uveďte, čo bolo vašou úlohou, aké právomoci a zodpovednosti ste mali, pochváľte sa tiež vašimi úspechmi na danej pozícii.
  5. Uveďte naozaj iba to, čo ovládate
    Ak ste si párkrát otvorili Adobe Photoshop a skúšali sa s ním „hrať“, neznamená to, že ovládate základy tohto programu. Buďte úprimný vo vašich schopnostiach a znalostiach, popíšte, aké sú vaše reálne skúsenosti s nimi. Nezveličujte, ani keď ide o vaše jazykové schopnosti. Ak si potrebujete overiť, ako je na tom napríklad vaša angličtina, jednoducho sa otestujte.
  6. Mali ste prestávky vo vašej kariére? Vysvetlite ich
    Dbajte na to, aby boli vaše pracovné skúsenosti chronologicky zoradené – od posledného zamestnania po prvé. Ak ste isté obdobie nepracovali, prípadne ste si vzali dlhšie pracovné voľno, určite to do CV uveďte. Bude lepšie, ak personalistovi prezradíte, kedy a prečo ste mali pracovné prestávky, viacročné medzery bez vysvetlenia by mohli vyvolať otázniky a podozrenia.
  7. Nie každú záľubu musíte uviesť do životopisu
    Vaše záujmy a záľuby vždy prispôsobte pozícii, na ktorú sa hlásite. Ak sa chcete stať napríklad obchodníkom, záľuba v starostlivosti o vášho psíka zamestnávateľovi veľa neprezradí. Ak však máte radi spoznávanie nových ľudí alebo sa zaoberáte predajom vlastnej bižutérie, určite sa s tým vo svojom CV pochváľte. O tom, ako vám môžu správne opísané vlastnosti a záujmy pomôcť získať džob, sme písali tu.
  8. Chyby, preklepy, chýbajúce písmená či slová
    Ak si po sebe životopis riadne neskontrolujete a zašlete ho firme s prklepmi, chibami, chbjaúcimi písmenkami alebo dokonca s neúplnými vetami, váš životopis bude odsúdený na neúspech. Personalistovi totiž naznačí, že ste nedôsledný. Životopis pred odoslaním vždy pošlite na kontrolu vášmu blízkemu, vyhnete sa tak chybám spôsobených autorskou slepotou.

Teraz už viete, ako má vyzerať životopis a čo by ste v ňom rozhodne nemali uviesť. Vytvorte si životopis online zadarmo na Kariéra.sk a reagujte s ním na ponuky práce. Budete tak o krok bližšie k novej práci.

Viac o téme: Životopis Chyby Čo Nepísať CV Životopise Životopisu Neuvádzať Nepíšte Neuvádzajte Chýb
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: es; Foto: thinkstockphotos.com
 
Staršie správy
Staršie správy