Prezradené: Toto sú najobľúbenejšie otázky personalistov na pohovore, pripravte sa na ne

Áno, pravdepodobne by si každý uchádzač zaslúžil, aby sa naňho pozeralo ako na unikát. Aby sa odhaľovali jeho prednosti a klady a neuplatňovala sa naňho vopred pripravená šablóna. Pravdou však je, že personalisti s obľubou používajú konkrétne otázky, ktoré uplatňujú na všetkých kandidátov. Namiesto toho, aby ste sa nechali týmto faktom rozhodiť, ho radšej využite vo svoj prospech a na osem najčastejších otázok, ktoré personalisti kladú, sa dobre pripravte.

 

  1. Čo vás motivuje v práci?
    Ak vás prijmú, čo udrží vašu motiváciu na danej pozícii a v rámci spoločnosti? Možno sa vám zdá táto otázka ťažká, keď sa však zamyslíte, odpoveď na ňu nájdete ľahko. Čo vás v práci najviac „nabudí“? Je to moment, keď sa vám zverí nejaký projekt? Keď máte pocit zodpovednosti? Alebo keď máte okolo seba kolegov, ktorí sa neulievajú ale pracujú rovnako tvrdo ako vy? Alebo potrebujete okolo seba „konkurenciu“? Pomáha vám k zanietenosti aj dobrý a spravodlivý šéf? Zamyslite sa, v akých momentoch naberáte „druhý dych“.
  2. Na čo ste vo svojej práci najviac hrdý?
    Táto otázka je skvelou príležitosťou pochváliť sa svojimi úspechmi. Môžete spomenúť to, čo ste sa naučili, kam ste sa vypracovali, čo sa vám pre firmu podarilo dosiahnuť.
  3. Čo vás odlišuje od ostatných kandidátov?
    Nie, nie je samozrejmé, že každý uchádzač je kvalitný a má firme čo ponúknuť. Ak si myslíte, že máte vlastnosti, ktoré by pre potenciálneho zamestnávateľa mohli byť zaujímavé, pokojne sa nimi pochváľte. Na prílišnú skromnosť tu nie je miesto. Na druhej strane si zas dajte pozor na to, aby ste nepôsobili namyslene a povýšenecky. Spomeňte svoje kladné stránky: máte zmysel pre povinnosť? Dodržujete termíny? Viete dobre komunikovať? Radi zdieľate svoje skúsenosti? Pri tejto otázke sa snažte odpovede čo najviac napasovať na pozíciu, na ktorú sa hlásite.
  4. Môžete mi opísať, ako by ste pracovali na danej pozícii?
    Mnohí personalisti sa zaujímajú už vopred, ako by ste si počínali na konkrétnej pozícii. Často sa vás spýtajú, ako by ste si poradili s tou či ktorou úlohou. Snažte si predstaviť, že ste danú úlohu získali a spomeňte všetko, čo by ste urobili.
  5. Čo máte na svojej práci radi?
    Možno práve v zamestnaní, z ktorého chcete odísť, neviete nájsť niečo, čo by ste mali radi. Skúste si však predstaviť ideálne podmienky. Na dobrom pracovisku by sa vám aj dobre pracovalo, však? Predstavte si teda, že máte dobrú prácu – čo vás na nej najviac baví? Keď dostanete novú úlohu? Keď sa pri jej plnení niečo nové naučíte? Keď sa projekt podarí a splní zadané ciele? Pouvažujte, čo vám prináša najväčšiu radosť.
  6. Čo viete o našej spoločnosti?
    Klasická otázka, na ktorej stále pohorí veľa uchádzačov. Nepodceňujte dôkladné naštudovanie si informácií o spoločnosti, do ktorej sa hlásite. Dobre si pozrite webovú stránku samotnej firmy, pozornosť venujte aj článkom či rozhovorom, ktoré sa týkajú danej spoločnosti.
  7. Viete mi opísať situáciu, v ktorej sa vám podarilo vyriešiť nejaký problém?
    To, ako ste schopný zvládať náročné situácie, je pre firmy dôležité predovšetkým pri tých pozíciách, pre ktoré je typická práca pod tlakom. Personalisti chcú vedieť, ako zvládate komplikované situácie. Dokážete sa rýchlo zorientovať a priniesť riešenie? Alebo vás stres a nepohoda rozladia?
  8. Aké tri slová vás najlepšie vystihujú?
    Alebo inými slovami, aké tri prívlastky sú vašimi synonymami a najlepšie vás charakterizujú. Ste pedant, zodpovedný a spoľahlivý človek? Tieto vlastnosti sú ideálne pre prácu účtovníka. Ste príjemný, cieľavedomý človek a viete dobre komunikovať? Pokojne to spomeňte, ak sa hlásite na pozíciu obchodného manažéra. Pamätajte si: z vašich vlastností spomeňte vždy tie, ktoré najviac pasujú na pozíciu, na ktorú sa hlásite.
Viac o téme: Sa Na Pohovor Príprava Otázky Čaká Ako Čo Ma Pohovory Personalisti Pohovore Pripraviť Pýtajú
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy